Behaalde FC Groningen afgelopen donderdag al het eerste punt buitenshuis in een officiële wedstrijd, één en ander werd vanmiddag overgedaan in Nijmegen. Na afloop van de 93 minuten stond er een 1-1 eindstand op de borden, waarmee de FC nu ook het eerste punt in een op vreemde bodem gespeelde competitiewedstrijd kan bijschrijven. De Trots van het Noorden ging na een vrij povere eerste helft met 1-0 aan de leiding door een prachtig afstandsschot van Albert Rusnák, één van de betere Groningers.

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

De goal betekende het allereerste doelpunt dat FC Groningen dit seizoen in een uitduel produceerde. Het tweede bedrijf was koud begonnen of Hans Hateboer veroorzaakte een strafschop. Hij hield zijn arm bij een vrij kansloze voorzet van Todd Kane praktisch horizontaal, een niet al te snuggere houding om hands te voorkomen. Prompt raakte de bal zijn arm en de irritant fluitende Ed Janssen kon  niets anders dan naar de stip wijzen. Christian Santos bracht beide ploegen in evenwicht, waarna er aan de stand niets meer veranderde. FC Groningen was nog het dichtst bij een doelpunt, maar de ploeg had pech dat doelpogingen van Danny Hoesen (van richting veranderd schot) en invaller Jarchinio Antonia (fraaie kopbal) slechts de lat resp. kruising troffen.

De FC had bovendien pech dat het Mimoun Mahi al na ruim een half uur met een hamstringblessure zag afhaken. Bryan Linssen was zijn vervanger. Nog niet duidelijk is hoelang Mahi er uit zal liggen. Ons gevoel zegt dat hij er woensdag tegen FC Utrecht nog niet bij is.

FC Groningen stelde vanmiddag in aanvallend opzicht teleur, maar achterin stond het met drie centrale verdedigers goed. Het creëren van kansen is voor verbetering vatbaar, en dat geldt ook voor het wisselbeleid van de technische staf. De tweede helft schreeuwde om eerdere wissels dan in de minuten 76 (Antonia voor Hoesen) en 82 (Drost voor Tibbling), zeker aangezien FC Groningen in N.E.C. een bepaald niet al te sterke opponent had getroffen. Kennelijk zorgden de belabberde statistieken van eerder dit seizoen gespeelde uitwedstrijden toch voor wat angst om het wat meer op de aanval te gooien. Wie FC Groningen afgelopen donderdag echter na rust met verve een tegenstander tegen de wand zag spelen, die snapt niet waar de aanvallende onmacht vandaag vandaan kwam. Vermoeidheid? Juist dan lagen vroegere wissels vanmiddag eerder voor de hand.

Woensdag staat de FC opnieuw een uitwedstrijd te wachten. In de Galgenwaard dient FC Utrecht vanaf 20:45 uur als volgende prooi voor het recent zo succesvol in de beker presterende FC Groningen.

Statistieken N.E.C. - FC Groningen van clubsite FC Groningen:

Padt; Kappelhof, Reijnen, Larsen; Hateboer, Tibbling (82’ Drost), Maduro, Rusnak, Burnet; Mahi (38’ Linssen), Hoesen (76’ Antonia).
Rest bank: Van der Vlag, Tamata, Hiariej, De Leeuw.

Opstelling N.E.C.
Kirsten; Kane, Van Eijden, Golla, Woudenburg; Bikel, Ritzmaier (90’ Rayhi), Breinburg; Foor, Santos, Limbombe.
Rest bank: Van Duin, Buysse, Lundholm, Sleegers, Celik, Leiwakabessy.

Scores: 9’ Rusnak (-) 0-1; 47’ Santos (strafschop) 1-1

Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: Jansen, Sanders, Van den Heuvel
Gele kaarten: 13’ Van Eijden (overtreding op Hoesen), 21’ Kappelhof (overtreding op Limbombe), 61’ Reijnen (overtreding op Ritzmaier)