De fans van FC Groningen, die vanavond de moeite hebben genomen de uiteindelijk lang niet volle Euroborg met een bezoekje te vereren, zijn van een koude kermis thuisgekomen. Ze zijn getuige geweest van een met name na rust onthutsend zwak opererend FC Groningen dat uiteindelijk met 1-0 van Slovan Liberec verloor door een knullig eigen doelpunt van Sergio Padt.

De doelman kreeg de bal ongelukkig tegen zich aan nadat de volledig vrijgelaten invaller Michael Rabusic alle tijd had gekregen om aan te leggen voor een schot en op de paal had geschoten. Het enige vuur kwam vanavond van de Noord Curve. Op het veld was het een slappe hap. De immer gedreven Bryan Linssen vormde een spaarzame uitzondering.

Reactie van Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Reactie van Bryan Linssen na afloop van de wedstrijd
Reactie van Hedwiges Maduro na afloop van de wedstrijd

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Het toppunt voor ons was het bij een 0-0 stand naar de kant halen van Danny Hoesen ten faveure van Juninho Bacuna. Bacuna, die natuurlijk helemaal geen spits is, viel dramatisch in en mocht van geluk spreken dat hij bij een akkefietje achter de achterlijn slechts geel kreeg en niet een directe rode kaart. Het in eigen stadion vanaf minuut 67 zonder spits willen spelen is in onze ogen een regelrechte minachting van het publiek, maar dit terzijde.

Amper bekomen van de verbazing over deze belabberde wissel werd ons bevattingsvermogen opnieuw tot het uiterste op de proef gesteld toen de balvaste Hedwiges Maduro naar de kant werd gehaald en even later, toen de Tsjechen op voorsprong waren gekomen, nota bene Hans Hateboer als spits werd ingebracht. Deze mutatie moet voor Dino Islamovic, die al warm liep, als de ultieme belediging hebben gevoeld. Als Islamovic niet goed genoeg wordt bevonden om in te vallen, laat hem dan thuis!

Over het vertoonde spel van de thuisploeg kunnen we kort zijn. De ploeg was vermoeid of speelde met aangetrokken handrem, en wist zich veel te weinig kansen te creëren. Het tempo was domweg te laag om de bescheiden opponent, die loerde op fouten van de tegenstander, te verontrusten.

De trainersstaf wekte gaandeweg de tweede helft de indruk de wedstrijd niet te willen winnen, gezien de onbegrijpelijke wissels, en de volkomen onnodige nederlaag begon zich dan ook meer en meer af te tekenen.

FC Groningen is na de 0-1 zeperd uitgebekerd in Europees verband en kan zich volledig richten op de competitie. De eerstkomende pot mag er meteen wezen. Cambuur zal er zondag op gebrand zijn uitgerekend tegen FC Groningen de eerste competitieoverwinning te boeken. Laten we hopen dat een tweede afgang in één week ons bespaard blijft.

Meer woorden maken we aan de pot van vanavond niet vuil. Als er zelfs al in thuiswedstrijden niet meer aanvallend gespeeld wordt, dan houdt het op. Het striemende fluitconcert waarop de zonder bezieling en plichtmatig spelende Groningers na het laatste fluitsignaal werden getrakteerd sprak wat ons betreft boekdelen.

Statistieken clubsite FC Groningen:

Padt; Kappelhof, Reijnen, Larsen, Burnet; Maduro (78’ Drost), Rusnak, Tibbling (83’ Hateboer); Antonia, Hoesen (67’ Bacuna), Linssen.
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Tamata, Islamovic.

Opstelling FC Slovan Liberec
Koubek; Coufal, Svejdik, Pokorny, Bartosak (61’ Sykora); Folprecht, Pavelka, Shala; Sural, Bakos (73’ Rabusic), Efremov (94’ Kerbr).
Rest bank: Kladky, Sackey, Mudra, Bartl.

Score: 81’ Padt (eigen doelpunt) 0-1

Scheidsrechter: Borski
Overige officials: Rostkowski, Boniek, Myrmus, Stefanski, Frankowski.
Gele kaarten: 32’ Hoesen, 40’ Sural, 86’ Bacuna

Fotoreportage FC Groningen - Slovan Liberec van Wouter Pauwels: