FC Groningen heeft vanmiddag een punt overgehouden aan de uitwedstrijd bij SC Cambuur, een uitduel dat in de beide voorgaande edities nog kansloos en ruim werd verloren. De Trots van het Noorden leek ook vandaag op een fikse nederlaag af te stevenen, want de ploeg begon onthutsend slap en angstig aan de wedstrijd, werd door een ontketend Cambuur volledig overlopen en keek al na 13 minuten tegen een 2-0 achterstand aan door twee goals van Barto

Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Interview met Henk de Jong na afloop van de wedstrijd

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

De ploeg verdedigde in het eerste bedrijf beroerd en kwam tot de thee tot welgeteld één schot op doel.

Na rust tapte de FC aanvankelijk uit een ander vaatje. Niet de merkwaardig genoeg op het middenveld geposteerde en niet in het spel voorkomende Johan Kappelhof maar Simon Tibbling, die als één van de weinigen nog een beetje drive naar voren had, bleef in de kleedkamers achter; Jarchinio Antonia kwam de ploeg versterken. Johan Kappelhof scoorde in de 52e minuut met een kopbal de 2-1, en nadat vijf minuten later een doelpunt van opnieuw Barto vanwege buitenspel was afgekeurd scoorde Jesper Drost - na rust goed op dreef - in de directe tegenstoot de gelijkmaker.

Jarchinio Antonia had in de 63e minuut de 2-3 moeten maken toen hij volledig vrij voor Nienhuis simpel had kunnen scoren, maar de invaller faalde jammerlijk.

In het laatste halve uur liet FC Groningen de teugels echter weer vieren, onbegrijpelijk aangezien fanatiek doordrukken ongetwijfeld drie punten hadden betekend tegen de Friezen die in die fase op apegapen lagen.

Nu leek FC Groningen de problemen onnodig over zich af te roepen. Marvin Peersman mocht tot twee keer toe inkoppen, maar het liep allemaal met een sisser af. Curieus genoeg was Sergio Padt in de 91e minuut nog bijna de matchwinner, maar zijn verre uittrap, waarop Leonard Nienhuis zich volledig verkeek, ging net naast.

Al met al verdiende FC Groningen vanmiddag zeker niet meer dan een punt. De ploeg werd in de eerste helft overklast door een op alle posities energieker spelend Cambuur; het is onbegrijpelijk dat de FC, dat had kunnen weten dat de thuisploeg furieus aan de wedstrijd zou beginnen, zich niet beter wapende tegen deze dadendrang. De vroege 2-0 achterstand was volstrekt in overeenstemming met het wedstrijdbeeld en de schade had bij rust zeker groter kunnen zijn.

Dat de ploeg zich na rust terugknokte tot 2-2 is prima, maar het daarna weer meer op verdediging leunen, iets wat de ploeg domweg niet kan aangezien het niet over een solide defensie beschikt, is ronduit onverklaarbaar.

FC Groningen mag het punt koesteren, want halverwege de wedstrijd geloofde niemand nog in een tastbaar resultaat voor de gasten. Het spelen met een merkwaardig concept met Kappelhof controlerend op het middenveld verdient absoluut geen navolging, en het op een eiland posteren van je enige spits evenmin, of die nu Michael de Leeuw of Danny Hoesen evenmin. Waarom mochten beiden niet vanaf minuut één samen voorin spelen tegen een gehavende en verre van indrukwekkende opponent, dat het voornamelijk van inzet moet hebben?

Het ergste is wat ons betreft nog het niet vanaf de eerste minuut aanvallend willen spelen voor de winst. We hopen dat dit zo snel mogelijk verandert. Op angsthazenvoetbal zit niemand te wachten. Bij FC Groningen hoort een offensieve spelstijl, zeker als je niet over een solide defensie beschikt.

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Tamata; Tibbling (46’ Antonia), Drost, Kappelhof; Linssen (88’ Hoesen), De Leeuw, Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Bijl, Maduro, Bacuna.

Opstelling SC Cambuur
Nienhuis; Anderson (67’ Houtkoop), Peersman, Dammers, Van der Laan; Bakker, Van der Streek, Overgoor; Narsingh (75’ Rosheuvel), Barto, Byrne.
Rest bank: Zeinstra, Masek, Steblecki, Monteiro, El Baad.

Scores: 9’ Barto (Byrne) 1-0, 13’ Barto (Anderson) 2-0; 52’ Kappelhof (Linssen) 2-1, 58’ Drost (Antonia) 2-2.

Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Goossens, Van Dongen en Van den Kerkhof
Gele kaarten: 57’ Padt, 58' Byrne 71’ Hateboer, 73’ Dammers, 79’ De Leeuw

Fotoreportage SC Cambuur - FC Groningen van Wouter Pauwels: