Danny Hoesen was vanmiddag de gevierde man in de waterkoude Euroborg; zijn naam werd na afloop uitbundig gescandeerd. Met zijn doelpunt in de 94e minuut, praktisch de laatste actie van de wedstrijd, besliste hij het duel in Gronings voordeel, en hij bracht hiermee de fans in extase. Zou de 2-1 in extremis niet meer zijn gevallen, dan zou een striemend fluitconcert het deel van de spelers zijn geweest, want de Groningers stelden tegen de compact staande maar wel erg pover spelende Hagenezen behoorlijk teleur, al was er na rust zeker een verbetering waarneembaar vergeleken met het eerste bedrijf.

Aan het artikel hebben we een fotoreportage toegevoegd!

De man die tot zijn resterende contractduur een garantie op een basisplaats lijkt te hebben, Johan Kappelhof, was in de 24e minuut met een dramatische verdedigingsfout  voor de zoveelste keer dit seizoen verantwoordelijk voor een tegendoelpunt, bij een Haagse aanval waarbij Hans Hateboer er ook al verre van florissant uitzag. Kort na de hervatting scoorde FC Groningen de gelijkmaker, al moest er een eigen doelpunt van Tom Beugelsdijk aan te pas komen. In het restant van het duel leek het met name in de eerste helft als los zand ogende FC Groningen niet meer in staat de linies van de onthutsend slechte opponent, die in de Jupiler League niet zou misstaan, te slechten, maar het lukte uiteindelijk toch door een goal van invaller Danny Hoesen. Het publiek, dat bij de allerlaatste aanval massaal was gaan staan, ging uit z'n dak - de punten waren binnen!

Door de overwinning is FC Groningen gestegen naar de gedeelde vijfde plaats, een prestatie van formaat. Het spel is echter nog wel behoorlijk voor verbetering vatbaar. Meedogenloos verdedigen, combinatiespel, zuinig omgaan met balbezit en met name met meer overtuiging de aanval zoeken en tikkies breed en terug beperken tot het hoogst noodzakelijke lijken voorname aanknopingspunten. Met de puntenoogst is echter niet zoveel mis, zeker in eigen stadion niet. Dit zien we na de winterstop graag gecontinueerd, dan zijn de play-offs andermaal binnen handbereik! En misschien mag publiekslieveling en opzweper Bryan Linssen binnenkort gewoon weer in de basis starten?

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Burnet; Maduro (81’ Larsen), Drost (62’ Hoesen), Tibbling; Antonia (70’ Linssen), De Leeuw, Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Tamata, Payne, Bacuna.

Opstelling ADO Den Haag
Hansen, Malone, Wormgoor, Zuiverloon (46’ Beugelsdijk), Meijers, Jansen (77’ Alberg), Derijck, Bakker, Schaken (46’ Marengo), Havenaar, Duplan,
Rest bank: Zwinkels, Kristensen, Korte, Ebuehi.

Scores: 24’ Duplan (Meijers) 0-1; 49’ Beugelsdijk (eigen doel) 1-1, 95’ Hoesen (De Leeuw) 2-1.

Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Balder, Sanders, Berben
Gele kaarten: 64’ Maduro, 66’ Rusnak, 74’ Reijnen, 75’ Jansen,  80’ Kappelhof, 87’ Meijers, 92’ Hansen, 95’ Derijck.

Fotoreportage FC Groningen - ADO Den Haag van Wouter Pauwels: