De toeschouwers in de Euroborg zijn vanmiddag getuige geweest van een formidabel voetbalgevecht tussen FC Groningen en Feyenoord, dat uiteindelijk geen winnaar kende. De Trots van het Noorden speelde vanmiddag zijn beste thuiswedstrijd, legde gedurende de volle 90 minuten een ongekende drive, passie en strijd aan de dag en had de overwinning zonder meer verdiend.

Eens temeer bleek echter dat het gehalte aan verborgen werkloosheid binnen het vaderlandse scheidsrechterskorps substantieel is.

Samenvatting FC Groningen - Feyenoord
Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Interview met Giovanni van Bronckhorst na afloop van de wedstrijd
Interview met Michael de Leeuw na afloop van de wedstrijd
Interview met Dirk Kuijt na afloop van de wedstrijd

Sfeerreportage van Frits Kor:

Arbiter Van Boekel ging mee in het deerniswekkende gestuntel van zijn assistenten, die een overtreding op Michael de Leeuw als Schwalbe en dus geel van De Leeuw interpreteerde (de bal had op de stip gemoeten), en na rust werd een handsbal van een Feyenoorder bij een voorzet van invaller Jarchinio Antonia niet als zodanig geïnterpreteerd - zeker hier was sprake van een 100% strafschop, bij een 1-1 stand in minuut 80 een cruciaal moment. Met name de bejaarde en ogenschijnlijk dementerende dan wel in kennelijke staat verkerende grensrechter op Oost gaf er vanmiddag blijk van geen enkele kijk op het spelletje te hebben. Ingooien werden structureel de verkeerde kant op gegeven; diverse corners bleken volgens het stekeblinde heerschap opeens doeltrappen voor Feyenoord te moeten zijn. Het publiek ontplofte herhaaldelijk, en had na afloop het hardste en striemendste fluitconcert over voor de arbitrage dat we ooit hebben gehoord ('Amateurs, amateurs, amateurs' schalde er door de groene hel), meteen gevolgd door een welverdiend applaus voor de eigen ploeg. Hiervoor kom je naar het stadion!

Wat blijft hangen is het feit dat FC Groningen vanmiddag overtuigend aan klantenbinding heeft gedaan, eindelijk met een gepassioneerde en op de overwinning gerichte speelwijze zoals de Groningse fans dat zo graag zien. Dat dit uiteindelijk niet de volle buit heeft opgeleverd is wat ons betreft bijzaak. Kenmerkend voor het spel van de FC: de onvoorstelbare longinhoud van de ononderbroken over het veld snellende Hans Hateboer.

Het duel werd voorafgegaan door een geweldige sfeeractie op Noord, waarin op grafisch voortreffelijke wijze een ode aan het Oosterpark werd gebracht. FC Groningen nam vervolgens in de 24e minuut de leiding door een treffer van goudhaantje Michael de Leeuw, nadat een kopbal van Hedwiges Maduro (prachtig aangespeeld door Simon Tibbling) op de paal was beland.

Maduro moest er vervolgens met een hamstringblessure vanaf, waarna het spel van de FC er met de inbreng van Jesper Drost aanvallender op werd.

Het publiek trakteerde de thuisploeg bij het rustsignaal op een terecht applaus - ze hadden een fantastische eerste helft beleefd.

De spanning en sensatie werden na rust alleen nog maar groter. Uit het niets kwam Feyenoord kort na rust op 1-1, na balverlies op het Groningse middenveld.

Feyenoord moest vanaf minuut 52 met tien man verder, aangezien Jan-Arie van der Heijden met rood mocht inrukken nadat hij de doorgebroken Jesper Drost had gevloerd. Het duel ontbrandde toen volledig, maar aan de stand veranderde uiteindelijk niets meer, ook niet na een (noodgedwongen) aanvallende wissel die Erwin van de Looi doorvoerde toen Kasper Larsen na een uur spelen met een blessure van het veld moest en door Danny Hoesen werd vervangen. Had Larsen verder kunnen spelen, dan zouden we ongetwijfeld tandenknarsend de wekelijkse spits-voor-een-spits-wissel Hoesen voor De Leeuw hebben moeten meemaken.

FC Groningen eindigde de eerste seizoenshelft met een ongeslagen thuisstatus, althans in competitieverband en de vanmiddag (EINDELIJK) aan de dag gelegde energie en dadendrang zijn veelbelovend voor zaterdag (Heracles-uit) en de tweede seizoenshelft. Maar waarom er tijdens zes Europese wedstrijden en het bekerduel tegen FC Utrecht geen greintje van de pit van vanmiddag tentoon kon worden gespreid? Zonde!

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen (61’ Hoesen), Tamata; Kappelhof, Tibbling, Maduro (26’ Drost); Rusnak, De Leeuw (c), Linssen (79’ Antonia).
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Burnet, Bacuna.

Opstelling Feyenoord
Vermeer, Karsdorp, Van Beek, Van der Heijden (52’ rood), Kongolo; Vilhena, Toornstra (79’ Kazim), El Ahmadi; Kuyt (c), Kramer (56’ Nelom), Elia (85’ Basacikoglu).
Rest bank: Hahn, Nieuwkoop, Vejinovic, Immers.

Scores: 25’ De Leeuw (rebound) 1-0, 50’ Kuyt (Toornstra) 1-1

Scheidsrechter: Van Boekel
Overige officials: Jansen, Strijker en Van den Kerkhof
Rode kaart: 52’ Van der Heijden (vasthouden doorgebroken Jesper Drost)