FC Groningen is er voor het eerst sinds 5 januari 2013 in geslaagd tijdens een Spaans trainingskamp een oefenwedstrijd in winst om te zetten. Was het die dag het Amsterdamse AFC dat met 1-0 in het stof beet, vanmiddag werd Belgische KV Oostende, de huidige nummer vier in de hoogste Belgische divisie, met dezelfde cijfers verslagen. In een duel dat vier maal 30 minuten duurde scoorde Alexander Sørloth het enige en dus beslissende doelpunt.

FC Groningen speelde goed, met Alexander Sørloth als diepe spits en Michael de Leeuw daarachter, Albert Rusnák op rechts en Bryan Linssen op links. Daarop is deze week veel getraind. Er is deze week intensief en hard, zelfs agressief getraind, en dat was vandaag terug te zien.

Samenvatting FC Groningen - KV Oostende (onderaan artikel)

Rasmus Lindgren maakte na lang blessureleed zijn rentree, maar moest zich na twee minuten alweer laten vervangen toen hij door een ziedend schot werd geveld.

Costa Ballena, vrijdag 8 januari 2016

Na drie dagen intensief en gericht trainen stond er voor vandaag een oefenwedstrijd in de agenda. Tegenstander was de Belgische eersteklasser KV Oostende, die het trainingskamp had opgeslagen in Montecastillo, gelegen direct naast het auto- en motorcircuit van Jerez de la Frontera. Van een oefenwedstrijd zoals we die kennen was eigenlijk geen sprake. Er was afgesproken dat men vier maal een half uur zouden spelen om iedere speler de nodige speelminuten te laten maken.

De basisopstelling was voor een goede kijker gisteren al bekend. Dat was team ‘rood’ van het laatste gedeelte van de ochtendtraining. Sergio Padt en Mimoun Mahi moesten noodgedwongen toekijken vanwege hun blessures. In het eerste half uur had FC Groningen twee kansen waarvan eentje door Alexander Sørloth op de paal werd gekopt. In het tweede half uur was de lange Noor dan eindelijk wel succesvol. De manier waarop hij dat deed doet me denken aan Peter Houtman die op dezelfde manier vele doelpunten voor FC Groningen scoorde. Alexander Sørloth torende namelijk hoog boven de Belgische verdediger Jordan Lukaku uit en kopte raak, 1-0.

Voor FC Groningen kreeg Lorenzo Burnet nog een kans toen hij alleen voor de keeper verscheen maar het lukte niet om de voorsprong uit te bouwen. Ook de Belgen hadden kansen en dan met name Knowledge Musona, Antonio Milic en Saviour Godwin, maar die wisten zowel Peter van der Vlag als de ingevallen Stefan van der Lei niet te verschalken.

Rasmus Lindgren, die na een uur in het veld kwam mocht twee minuten laten al weer van het veld. Hij kreeg de bal middels een loeihard schot op het borstbeen en  leek het even moeilijk te hebben met ademhalen. Daardoor kwam hij niet aan zijn speelminuten, maar die komen nog wel. Hij is in ieder geval terug na een langdurige blessure van ongeveer drie maanden. Al met al een verdiende zege gezien het spel van FC Groningen.

Opstelling FC Groningen:
Peter van der Vlag (75. Stefan van der Lei); Hans Hateboer (75. Desevio Payne), Etiënne Reijnen (90. Keziah Veendorp), Johan Kappelhof (60. Rasmus Lindgren, 62. Kasper Larsen), Abel Tamata (60. Lorenzo Burnet); Hedwiges Maduro (60. Tom Hiariej), Michael de Leeuw (60. Jesper Drost), Simon Tibbling (75. Juninho Bacuna); Albert Rusnák (60. Jarchinio Antonia), Alexander Sørloth (60. Danny Hoesen), Bryan Linssen (60. Oussama Idrissi)

Fotoreportage FC Groningen - KV Oostende van Albert Uilenberg: