De trouwe toeschouwers die de tribunes van de koude Euroborg vanavond hebben beklommen zijn getuige geweest van een pover spelende thuisploeg, die weliswaar een prima inzet aan de dag legde en gretig aan het duel begon, maar daarna zonder vorm en volkomen onsamenhangend speelde en geen moment de indruk wekte het stadium van los zand ontgroeid te zijn. Hoofdtrainer Erwin van de Looi liet in de tweede helft Danny Hoesen en Jesper Drost geruime tijd warmlopen, maar weigerde hen in de ploeg te brengen, daar waar het spel van met name Johan Kappelhof maar ook Michael de Leeuw eigenlijk schreeuwde om wissels.

Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Interview met Michael de Leeuw na afloop van de wedstrijd
Interview met Ernest Faber na afloop van de wedstrijd

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Mogelijk was de coach tevreden met een doelpuntloze eindstand, maar deze visie werd na afloop niet door het publiek gedeeld, getuige het fluitconcert en de aan het adres van Erwin van de Looi gerichte spreekkoren die na afloop op de trainer neerdaalden, nadat de ploeg gedurende de volle 90 minuten wel hartstochtelijk door de eigen aanhang gesteund werd.

FC Groningen ging de rust in zonder ook maar één schot op doel gelost te hebben, en zag kort na rust Albert Rusnák geblesseerd uitvallen. Oussama Idrissi maakte zijn thuisdebuut en had al snel twee kansen. Later deelde het talent ook enigszins in de malaise, hetgeen overigens ook voor de belabberd acterende arbitrage gold. En Simon Tibbling ... de Zweed is momenteel geen schim meer van de speler die hij kort na aankomst in Groningen was. Door het middenveld van FC Groningen is op dit moment wel erg gemakkelijk heen te snijden.

N.E.C. hield vanavond veel spelers achter de bal, maar was bijna met de volle buit aan de haal gegaan. Een dot van een kans was in de slotminuut aan de volledig vrijstaande Anthony Limbombe echter niet besteed. Eerder had Sergio Padt, de beste speler van FC Groningen, zijn ploeg al een aantal malen voor een achterstand behoed.

FC Groningen streed van begin tot eind vol overgave op het zware veld, maar slaagde er amper in een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen. Automatismen zijn de ploeg jammerlijk vreemd. In dit licht bezien is het o.i. werkelijk bespottelijk de gesprekken over verlenging van het contract van Erwin van de Looi op te starten.

Voor de Trots van het Noorden staan nu twee pittige uitduels op het programma. A.s. dinsdag mag in Tilburg tegen Willem II aangetreden worden, en a.s. zaterdag wacht de uitbeurt bij PEC Zwolle.

Statistieken clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren, Tamata (46’ Payne); Tibbling, Kappelhof, De Leeuw; Linssen, Sørloth, Rusnak (53’ Idrissi).
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Maduro, Drost, Hoesen.

Opstelling NEC
Jones, Kane, Dumic (79’ Rayhi), Golla, Woudenberg, Breinburg, Appiah, Bikel, Foor, Santos, Limbombe.
Rest bank: Van Duin, Lundholm, Sleegers, Roman, Ritzmaier, Leiwakabessy.

Toeschouwers: 20.163 (incl. thuisblijvende seizoenkaarthouders, red.)

Scheidsrechter: Nijhuis
Overige officials: Van de Ven, Schaap en Mulder
Gele kaarten: 44’ Limbombe, 62’ Appiah, 70’ Hateboer

Fotoreportage FC Groningen - N.E.C. van Wouter Pauwels: