De ruim 50 hondstrouwe supporters die FC Groningen vanavond vanuit het uitvak van het stadion van Willem II hebben ondersteund verdienen respect. Ze zijn urenlang onderweg geweest voor een door FC Groningen geleverde wanvertoning van jewelste. Door een mirakel stond het bij rust slechts 1-0 voor de Tilburgers, daar waar een 3-0 voorsprong voor de thuisploeg meer recht aan de onderlinge kans- en krachtsverhoudingen had gedaan.

Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Interview met Jurgen Streppel na afloop van de wedstrijd

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

FC Groningen zwalkte na rust verder, zakte andermaal door de toch al lage ondergrens  maar had in Sergio Padt de enige uitblinker van de ploeg, al was Bryan Linssen als enige andere ook redelijk op dreef. In extremis (er stonden al 94 minuten op de klok) wist Hedwiges Maduro de volledig onverdiende gelijkmaker achter Willem II-doelman Lamprou te schieten, maar de puntendeling kan niet verdoezelen dat FC Groningen de weg helemaal kwijt is. De 11 als los zand opererende spelers doen denken aan de tweede seizoenshelft van het tweede seizoen van Pieter Huistra. Het verschuil is echter dat het contract van Huistra in die slechte fase net was verlengd, terwijl Erwin van de Looi nog altijd in het bezit is van een aflopend contract, al zijn de gesprekken over verlenging om onduidelijke redenen opgestart. Wie de radeloze en onbegrip uitstralende gelaatstrekken van Simon Tibbling op het moment dat hij (in plaats van Johan Kappelhof) werd gewisseld goed duidde weet dat het ook binnen de selectie niet goed zit op het gebied van chemie.

Wie FC Groningen vanavond heeft zien schutteren, die vraagt zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Op het vertrek van Eric Botteghin, Maikel Kieftenbeld en Tjaronn Chery is catastrofaal slecht geanticipeerd, en bovendien zijn spelers als Albert Rusnák, die vanavond niet speelde, en Simon Tibbling sinds ze naar Groningen trokken alleen maar slechter geworden.

Inleveren van kwaliteit kan gecompenseerd worden met een stevige dosis strijdlust, maar FC Groningen oogt timide, lamgeslagen en volledig ontdaan van zelfvertrouwen. Er is geen organisatie, geen samenspel; het gehalte balverlies is extreem hoog. De slag op het middenveld wordt week in, week uit verloren. Bij om het even welk medium wordt de verbleekte Trots van het Noorden door het slijk gehaald. Kortom - FC Groningen zit op een volledig dood spoor. We hebben het al eerder gezegd - nu het contract van de hoofdtrainer verlengen zou getuigen van een extreem bedrijfsblinde minachting van het publiek. Moge het zover niet komen.

Statistieken clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren, Burnet (37’ Maduro); Tibbling (77’ Hoesen), De Leeuw, Kappelhof; Linssen, Sørloth, Drost (86’ Idrissi).
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Payne, Veendorp.

Opstelling Willem II
Lamprou; Van der Struijk, Wuytens, Peters, Koppers; Ojo, Falkenburg, Haemhouts (70’ Braber); Hupperts, Van der Velden (91’ Nemec), Andersen (88’ De Sa).
Rest bank: Meul, Ligeon, Kuiper, Kawaya.

Score: 44’ Wuytens (Andersen) 1-0, 94’ Maduro (Lindgren) 1-1.

Scheidsrechter: Lindhout
Overige officials: Balder, Jansen, Berben
Gele kaarten: 53’ Maduro (op Andersen), 58’ Peters (op Linssen)

Fotoreportage Willem II - FC Groningen van Wouter Pauwels: