FC Groningen is vanmiddag tegen een verre van overtuigend ajax tegen een even zure als onnodige nederlaag aangelopen. Een gedreven spelende thuisploeg had in de eerste helft een indrukwekkend veldoverwicht, maar verzuimde de score te openen uit een handvol prima kansen. Kantelpunt van de wedstrijd was het naar de kant gaan van Hedwiges Maduro in de 51e minuut, vermoedelijk vanwege een blessure aangezien de uitstekend spelende middenvelder onmiddellijk naar de catacomben verdween.

Interview met Sergio Padt na afloop van de wedstrijd
Sfeerreportage FC Groningen - ajax van Frits Kor

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Met Maduro was de verbindende schakel tussen verdediging en aanval verdwenen, waarna de op de counter spelende Amsterdammers bloed roken tegen de toen zwakker spelende thuisploeg en binnen tien minuten na de wissel twee maal scoorden. De fraaie aansluitingstreffer van Danny Hoesen, diep in blessuretijd, mocht uiteindelijk niet meer baten. Bij de eerste tegentreffer zag de defensie van FC Groningen er overigens allerbelabberdst uit, dit seizoen helaas een repeterend verhaal.

ajax speelde de laatste 20 minuten noodgedwongen met tien man nadat Mike van der Hoorn zijn tweede gele kaart had gescoord en kon inrukken, maar FC Groningen liep zich vervolgens stuk op de Amsterdamse muur en kwam zoals gezegd niet verder dan het slotakkoord van Hoesen, wiens vrije trap prachtig in het doel vloog, onhoudbaar voor de bloedirritant keepende Jasper Cillessen.

FC Groningen kan terugkijken op en hoop putten uit een prima eerste helft, waarin een uitstekend positiespel op de mat werd gelegd en er duidelijk met de drang naar voren en met veel inzet en energie werd gespeeld. Het mag de komende weken tegen resp. AZ (uit), FC Twente (uit) en PSV (thuis) echter wel iets efficiënter met de kansen omspringen, anders zal de puntenoogst in dit zware trio wedstrijden beperkt zijn.

Bryan Linssen moest het veld al na 14 minuten geblesseerd verlaten. De ernst van zijn blessure is nog niet bekend. Oussama Idrissi verving hem met verve.

Statistieken clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren, Payne (77’ Hoesen); Maduro (51’ Rusnak), De Leeuw, Tibbling; Linssen (14’ Idrissi), Sorloth, Drost
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Antonia, Veendorp

Opstelling ajax
Cillessen; Veltman, Van der Hoorn, Viergever, Dijks; Bazoer, Klaassen, Gudelj; Schöne (83' Fischer), El Ghazi (77' Van Rhijn), Younes (69' Milik)
Rest bank: Boer, Sinkgraven, Serero, Van de Beek

Toeschouwers: 22.107 (uitverkocht)Scores: 59’ El Ghazi (Gudelj) 0-1, 69’ Schöne (strafschop) 0-2, 93’ Hoesen (vrije trap) 1-2.

Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Hoekstra, Brink en Lindhout
Rode kaart: 70’ Mike van der Hoorn (2x geel, 28’ & 70’)
Gele kaarten: 30’ Klaassen, 40’ Payne, 52’ Rusnak, 68’ Hateboer