Alle goede bedoelingen ten spijt - als FC Groningen zó blijft verdedigen als vanavond, dan zal het nog veel vaker tegen forse uitnederlagen aanlopen. Met name Etienne Reijnen leverde een wanprestatie van jewelste, maar ook Sergio Padt ging bij de 1-0 van AZ in de fout, terwijl Desevio Payne en Juninho Bacuna al evenmin een gelukkige wedstrijd speelden. FC Groningen verloor vanavond niet omdat AZ zo goed was, maar omdat de FC zo schrikbarend slecht speelde.

Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Interview met John van den Brom na afloop van de wedstrijd

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Padt keerde in de 37e minuut bij een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg nog wel een strafschop (zijn derde van de zes strafschoppen die hij bij FC Groningen tegen kreeg!), maar AZ liep uiteindelijk uit naar 4-1, en scherpte daarmee het eigen clubrecord uit 1981, toen het zes maal achtereen won, aan. FC Groningen is inmiddels de ploeg met de meeste tegentreffers uit corners. De teller staat inmiddels op 10, een pijnlijke statistiek.

FC Groningen begon goed aan de wedstrijd. Met name Danny Hoesen liet fraaie dingen zien op afspeelgebied, maar het schortte de FC zoals wel vaker aan efficiëntie in de afwerking. Oussama Idrissi had de 0-1 in de vijfde minuut op aangeven van Hoesen op zijn voet maar schoot hard voorlangs, waarna de irritante Kevin Blom FC Groningen in de negende minuut een strafschop onthield toen Danny Hoesen naar de grond werd getrokken.

Overigens kwam de eretreffer van FC Groningen tot stand vanaf de strafschopstip; hier was sprake van een cadeautje want Michael de Leeuw leek wel erg gretig en zonder aanleiding naar de grond te gaan. Meteen na de treffer (Michael de Leeuw benutte de penalty in de 51e minuut zelf) had Mattias Johansson van AZ van het veld gemoeten na een grove charge tegen Desevio Payne, maar de blonde dwaas zag het allemaal anders en gaf Johansson slechts geel.

We willen echter niet beweren dat FC Groningen met elf tegen tien een 3-1 achterstand zou hebben weggepoetst. Het amateuristische verdedigen zou dit ook dan onmogelijk hebben gemaakt. Werkelijk alle tegentreffers kwamen tot stand door belabberd defensief optreden van FC Groningen - de nederlaag is hiermee verklaard goeddeels verklaard, al had de FC ook wat meer gretigheid aan de dag mogen leggen om het AZ, de ploeg in vorm, lastig te maken. Bij de 1-0 had Reijnen Vlaar uit het oog verloren waarna Janssen een fout van Padt afstrafte, bij de 2-0 was Reijnen Vlaar weer helemaal kwijt, de 3-0 werd ingeleid door balverlies van Hoesen waarna AZ er snel uit was en uiteindelijk Reijnen het bos werd ingestuurd en bij de 4-1 stond Henriksen schrikbarend vrij. Andermaal werd duidelijk dat het de voorkeur geven aan het transfergeld van Eric Botteghin boven kwaliteit (Etiënne Reijnen is een persiflage van een verdediger) opnieuw tot een nederlaag heeft geleid. Een weinig florissante slotconclusie met FC Twente-uit en PSV-thuis voor de deur.

Positief slotakkoord: Keziah Veendorp viel vanavond in de 79e minuut in en maakte daarmee zijn debuut voor het eerste elftal. Hij verving de toen wat geblesseerd geraakte Juninho Bacuna. Ook Alexander Sørloth viel in, maar de Noor oogde verre van fit na zijn ziekenhuisopname eerder deze week. Het moet gezegd dat de selectie fysiek in de hoek zit waar de klappen vallen. Juist dan is echter meer meedogenloosheid en 'pit in je donder' nodig!

Statistieken clubsite FC Groningen:

Padt; Bacuna (79’ Veendorp), Reijnen, Lindgren, Payne; Maduro, De Leeuw, Tibbling (72’ Rusnak); Idrissi, Hoesen, Drost (46’ Sorloth).
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Antonia, De Vos.

Opstelling AZ
Rochet; Johansson (79’ Luckassen), Vlaar, Wuytens, Haps; Van Overeem (68’ Ortiz), Henriksen, Rienstra; Jahanbakhsh, Janssen (75’ Mühren), Dos Santos.
Rest bank: Coutinho, Tankovic, Haye, Ouwejan.

Scores: 24’ Jansen 1-0, 34’ Vlaar (Henriksen) 2-0; 49’ Haps (Dos Santos) 3-0, 51’ De Leeuw (strafschop) 3-1, 71’ Henriksen 4-1.
Bijzonderheid: 38’ strafschop Henriksen gestopt door Padt

Scheidsrechter: Blom
Overige officials: Langkamp, Simons en Martens
Gele kaarten: 52’ Johansson, 57’ Janssen, 73’ Bacuna, 77’ Sorloth, 83’ Idrissi.

Fotoreportage AZ - FC Groningen van Wouter Pauwels: