De tijden dat FC Groningen zich ook in uitwedstrijden als vechtmachine presenteerde om een gebrek aan kwaliteit te compenseren lijken decennia achter ons te liggen. Wist Robert Maaskant, die moest improviseren vanwege een gebrek aan creatieve spelers en dat ook deed, een solide verdediging neer te zetten en een middenveld waar je niet zomaar doorheen kon snijden, het FC Groningen dat momenteel door de Eredivisie sjokt oogt als een timide verzameling spelers zonder idee en zonder wil om te winnen. Gewonnen werd er vanavond dan ook opnieuw niet.

Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Interview met René Hake na afloop van de wedstrijd

Tegen een bepaald niet imponerend FC Twente begonnen de Groningers nog wel aanvallend en dreigend en hadden al na amper twee minuten spelen in de persoon van smaakmaker Oussama Idrissi een dot van een kans, maar Lorenzo Burnet en (andermaal) Etiënne Reijnen vonden het in minuut 16 niet nodig om hun tegenstanders (Ter Avest resp. El Azzouzi) adequaat te dekken, waarna de achterstand alweer een feit was.

De thuisploeg was hiermee in een zetel geplaatst. Het kon achterover leunen en op de counter spelen, en zag tevreden aan dat FC Groningen geen bezieling aan de dag legde. De beslissing viel in de 80e minuut toen de volledig ongedekte Cabral kon uithalen, maar eigenlijk was de wedstrijd al veel eerder gespeeld.

Albert Rusnák speelde één van zijn slechtste wedstrijden sinds hij bij FC Groningen op de loonlijst staat, maar pas in de 69e minuut ging hij naar de kant. Ook de trainersstaf lijkt er niet meer in te geloven, de woorden van Hans Nijland in zijn meest recente nieuwsbrief ('Wij spelen tot en met het einde van het seizoen mee voor de play-offplaatsen vier t/m zeven'). Dick Lukkien gaf in de rust nog aan dat het aan het verdedigen lag, maar vorige week kwam hij in Alkmaar in de rust tot dezelfde conclusie en wat dat betreft vervalt de ploeg van week tot week in herhaling.

De zes Europese wedstrijden waren al een ontnuchtering van jewelste, en ook dit Eredivisieseizoen lijkt als een nachtkaars uit te gaan. Een mokerslag voor de supporters, maar ook voor de financiële tak van de FC. Een zeer fors lagere donatie aan TV-gelden dreigt, als FC Groningen de negatieve tendens niet snel weet te doorbreken.

Verliezen kan. Maar niet op de futloze manier zoals vanavond.

Statistieken clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren (c), Burnet (55’ Payne); Maduro, De Leeuw, Tibbling (84’ Drost); Idrissi, Hoesen, Rusnak (70’ Linssen).
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Bacuna, Sorloth.

Opstelling FC Twente
Marsman; Ter Avest, Uvini, Andersen, Van der Lely; Mokotjo, Ziyech, Gutierrez; Ede (76’ Zawada), El Azzouzi (76’ Hölscher), Cabral (85’ Agyepong).
Rest bank: Drommel, Schilder, Van der Heyden, Bijen.

Scores: 16’ El Azzouzi (Ter Avest) 1-0; 80’ Cabral (Mokotjo) 2-0

Scheidsrechter: Van den Kerkhof