FC Groningen is voor de vijfde maal op rij tegen een nederlaag aangelopen, een 'prestatie' die de Trots van het Noorden voor het laatst in 1974 leverde toen zes maal achtereen het schip werd ingegaan. FC Groningen presteerde in de eerste 70 minuten volstrekt onder de maat en produceerde in die periode welgeteld één schotje op doel - een wanvertoning van jewelste.

Interview met Erwin van de Looi na afloop van de wedstrijd
Interview met Michael de Leeuw na afloop van de wedstrijd
Interview met Alfons Groenendijk na afloop van de wedstrijd

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

Pas toen invaller Michael de Leeuw in de 71e minuut scoorde uit de rebound na een schot op de paal van de net als De Leeuw zeer goed ingevallen Oussama Idrissi bleken de heren bereid de mouwen eens goed op te stropen, druk te zetten op het povere Excelsior en drang naar voren te etaleren, maar aangezien er daarvoor door domme fouten van Lorenzo Burnet en Juninho Bacuna evenzovele tegendoelpunten cadeau waren gedaan bleek de aansluitingstreffer van De Leeuw onvoldoende om een minimaal een punt mee te nemen naar Groningen.

De grote vraag is wat de clubleiding van FC Groningen nu gaat besluiten inzake de positie van de aan zijn afscheidstoernee bezig zijnde Erwin van de Looi, nu de chemie tussen staf en spelers volledig lijkt te zijn verdwenen. De opstelling wordt wekelijks op de schop genomen, nu waren het weer vijf van de zes posities op middenveld en aanval die in vergelijking met PSV-thuis werden gewijzigd. Het tranendal op het veld wordt echter alleen maar groter; het spel van de FC was 70 minuten lang niet om aan te zien; het deed werkelijk zeer aan de ogen. Wekelijks oogt het elftal als een verzameling los zand die niet vooruit te branden is en volledig zonder waarneembaar strijdplan opereert.

Een Alfons Arts, die de beloften wél met lef laat voetballen, zou de rest van het seizoen moeiteloos af kunnen maken bij de hoofdmacht (tijdelijke dubbelfunctie). Maar of er na de zoveelste praatsessie echt iets gaat veranderen? Zo niet, dan kan Dick Lukkien in de rust ook de komende uitwedstrijd weer melden dat het tempo te laag was, de druk onvoldoende en de drang naar voren ondermaats. Een repeterend verhaal dat van week tot week meer tv-gelden en seizoenkaarthouders gaat kosten. Maar in het verleden mocht Pieter Huistra veel te lang aanmodderen. Heeft de clubleiding hiervan geleerd? We zullen zien.

Statistieken clubsite FC Groningen:

Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren (c), Burnet; Bacuna (58’ De Leeuw), Rusnak, Maduro; Mahi (58’ Idrissi), Hoesen (82’ Sorloth), Drost.
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Tamata, Tibbling.

Opstelling Excelsior
Muyters; Bovenberg, Mattheij, Drost, Kuipers; Bruins, Kruys (c), Stans (82’ Vermeulen); Kuwas (85’ Van Mieghem), Van Weert (75’ Hasselbaink), Auassar.
Rest bank: Havekotte, Van Nieff, Brito, Hemmen.

Scores: 49’ Van Weert (Kruys) 1-0, 54’ Stans (strafschop) 2-0, 71’ De Leeuw (-) 2-1.

Scheidsrechter: Gözübüyük
Overige officials: Goossens, Van Dongen en Kooij
Gele kaarten: 62’ Bruins, 79’ De Leeuw, 86’ Idrissi

Fotoreportage Excelsior - FC Groningen van Wouter Pauwels: