FC Groningen maakt gehakt van hoofdklasser HZVV: 0-13

Vanavond werd op Sportpark Bentincksdijk de oefenwedstrijd van FC Groningen tegen HZVV gespeeld. De Hoogeveense club, afgelopen seizoen gepromoveerd naar de Hoofdklasse C zaterdagvoetbal, gaf vooraf aan niet als kanonnenvoer te willen dienen, zo lazen we hier, maar kreeg alle hoeken van het veld te zien. Na een ruststand van 0-6 liep de score in de tweede helft uit naar 0-13. De afgelopen zaterdag nog afwezige Granqvist, Stenman en Femi speelden allen één helft. Pedersen en Menting scoorden 3x en García 1x maar laatstgenoemde was ook goed voor maar liefst vier assists.

FC Groningen speelde in de eerste helft in de volgende opstelling (4-2-3-1):

Nienhuis; Hiariej, Ivens, Granqvist, Stenman; Kieftenbeld, Sparv; Van de Laak, Bacuna, Tadic; Pedersen

Na rust elf andere spelers, wel weer 4-2-3-1:

Bakker; Kunst, Lachman, Veldmate, Jansen; Femi, Metaj; Post, García, Keurntjes; Menting

In linies speelde de Trots van het Noorden in de eerste helft als volgt:

pedersen

tadic - bacuna - van de laak

sparv - kieftenbeld

stenman - granqvist - ivens - hiariej

nienhuis

Femi zal in de tweede helft zijn opwachting maken. We zijn benieuwd of Kieftenbeld dan naar de positie rechtsback, waarvoor hij is aangetrokken, zal doorschuiven. Matavz en Enevoldsen zijn vanwege het feit dat zij tijdens het WK in actie zijn gekomen nog absent.

Scoreverloop eerste helft:

3' 0-1 Tadic

3' 0-2 Van de Laak

5' 0-3 Pedersen

9' 0-4 Pedersen

(drinkpauze na 25 minuten)

37' 0-5 Pedersen

41' 0-6 Kieftenbeld

RUST

Na de rust een compleet ander team:

menting

keurntjes - garcía - post

metaj - femi

jansen - veldmate - lachman - kunst

bakker

Geen Kieftenbeld dus, die ook in de tweede oefenwedstrijd niet zijn allereerste minuten OOIT als rechtsback kon maken. De middenvelder heeft nog nooit als rechter verdediger gespeeld maar is wel voor die positie aangetrokken. Hoogst opmerkelijk.

Scoreverloop tweede helft:

49' 0-7 Menting (assist García)

51' 0-8 Keurntjes (Menting)

59' 0-9 García (eigen actie)

67' 0-10 Femi (fraai afstandsschot)

78' 0-11 Veldmate (García)

82' 0-12 Menting (García)

88' 0-13 Menting (García)

"Ons schitterende sportpark is vandaag het decor voor een heus voetbalspektakel", kondigde voorzitter Jan Stam van HZVV de wedstrijd van vanavond in het programmaboekje aan. Een fraai sportpark is het zeker, waar HZVV zijn wedstrijden afwerkt. En een voetbalspektakel leek het - ondanks de toch wat tegenvallende opkomst aan bezoekers (ca. 1200 toeschouwers) ook te worden. FC Groningen begon namelijk erg voortvarend aan de tweede oefenwedstrijd van deze voorbereiding op het nieuwe seizoen. Binnen 10 minuten stond de teller al op 4 doelpunten voor en 0 tegen. De eerste treffer was gelijk van de meest opvallende speler: Dusan Tadic. Een echte handenbinder voor in ieder geval de spelers van HZVV. Maar ook Nicklas Pedersen maakte een bijzonder fitte en gretige indruk. Hij was werkelijk overal op het veld te vinden, en met een beetje meer geluk had hij zeker meer doelpunten kunnen maken dan de drie die hij vanavond achter keeper van HZVV wist te leggen. Ook Jonas Ivens is een opvallende speler. Tegen de aanvallers van hoofdklasser HZVV werden zijn verdedigende kwaliteiten niet echt op de proef gesteld (al moet gezegd dat HZVV met name in de eerste helft een aantal kansen kreeg), maar in zijn drang om zich coachend te profileren maakt ook hij indruk. Over het hele veld roepend bemoeit hij zich zelfs met het positiespel van de aanvallende spelers.

Alle spelers van FC Groningen gingen overigens voluit, en zo was het dan ook een leuke wedstrijd om naar te kijken. Wie net als in de vorige wedstrijd een veel mindere tweede helft verwachtte, kwam gelukkig bedrogen uit. Aan de hand van de toch wel overtuigend spelende Garcia (ook al viel er natuurlijk ook vandaag weer een aantal typische Garcia-momenten te noteren...), op wie de verdedigers van HZVV maar moeilijk grip konden krijgen, werd de score deze keer in de tweede helft zelfs meer dan verdubbeld. Vandaag is ook weer eens duidelijk geworden dat Garcia zeker geen spits is, maar als nummer 10 misschien nog best wel van waarde kan zijn. Ook linksbuiten Keurntjes en rechtsbuiten Post speelden een prima wedstrijd met veel inzet. Al met al lijkt FC Groningen zo vroeg in de voorbereiding al heel aardig op weg. Toch zal vandaag, zeker in de tweede helft, ook meegespeeld hebben dat HZVV veel minder spelers wisselde dan FC Groningen, waardoor de vermoeidheid de Hoofdklassers op een gegeven moment uiteraard ook parten speelde.

Zaterdag staat alweer de volgende oefenwedstrijd op het programma. In Haren is dan de oude club van Femi de tegenstander van FC Groningen. De aftrap tegen Midtjylland is om 15 uur op de velden van VV Haren.

HZVV 1: kanonnenvoer...