BV Veendam de meerdere van grote broer FC Groningen

Ook FCG Online heeft wel eens vakantie. Vanuit den vreemde vertrouwen wij dit stukje toe aan onze site, en moeten ons behelpen met op het internet gepubliceerde info's. Zoals zo vaak heeft FC Groningen in een Gronings onderonsje grote moeite gehad met zijn opponent uit Veendam. Sterker nog, de uit de dood herrezen Veenkolonialen gingen in Sappemeer met een 1-2 zege aan de haal. Namens FC Groningen scoorde Thomas Enevoldsen, voor het eerst sinds de vorige competitie weer in een groen-wit shirt actief.

Als we op FCG Stats kijken naar de statistieken van eerder gespeelde ontmoetingen tussen FC Groningen en BV Veendam, dan tellen wij 27 officiële wedstrijden, bekerontmoetingen meegerekend. Hiervan wist de FC er minder dan de helft in winst om te zetten: 13x trok de groen-witte Trots van het Noorden aan het langste eind. Veendam is er in het verleden in geslaagd 5x de volle buit binnen te harken, en logischerwijs eindigden negen ontmoetingen in een gelijk spel. Interessant is om te kijken naar de laatste officiële ontmoeting, die van 13 augustus 2002. Niet omdat deze wedstrijd in 1-1 eindigde (doelpunt FC Groningen: Pius Ikedia), en al helemaal niet omdat ene heer R. Bossen deze bekerwedstrijd leidde, maar omdat dit één van de weinige potten was waarin we de vooraf zo bejubelde Pedro Kamata aan het werk hebben gezien. De opstelling van de FC van die dag was nl.:

Roy Beukenkamp, Kurt Elshot, Melchior Schoenmakers, Claus Boekweg, Mathias Florén, Paul Matthijs, Sander van Gessel (Joost Broerse), Jordi Hoogstrate (Hugo Alves Velame), Pius Ikedia, Martin Drent, Pedro Kamata (Mile Krstev)

Dhr. Kamata is kort daarna met al dan niet gefingeerde heimwee naar Auxerre vertrokken en er is nimmer meer iets van de excentrieke rasta-fanaat vernomen.

In die tijd zouden we met vlag en wimpel voor de Europese 6-5 regel, die nog altijd niet is ingevoerd, zijn geslaagd: aan de kant van de FC tellen we maar liefst negen in de basis startende vaderlanders! Vanmiddag waren dat er slechts drie, en aangenomen mag worden dat dat er straks in de competitie nog minder zullen zijn...

Terug naar vanmiddag. De site van de BV Veendam kopt in het wedstrijdverslag vergenoegd: "Sterk spelend BV Veendam verslaat FC Groningen". Tja, het is niet anders. FC Groningen heeft de wedstrijd vanmiddag met 1-2 verloren. Hieronder plaatsen we het wedstrijdverslag zoals dat door RTV Noord is gepubliceerd, de omroep die de wedstrijd wellicht net iets objectiever dan zowel de FC

als de BV heeft bekeken.

Groningen domineerde in de eerste helft en creërde de nodige kansen, maar het was Veendam dat na 27 minuten spelen de leiding nam. Een corner werd door Niek Loohuis feilloos binnengekopt. Een minuut later stond het alweer gelijk. Fredrik Stenman kwam na een mooie aanval door over de linkerkant en gaf een goede voorzet die door Thomas Enevoldsen onberispelijk werd afgewerkt.

De ruststand op het terrein van HSC, voor meer dan 2000 belangstellende toeschouwers, was dan ook 1-1. Na de pauze kwam Veendam na een uur spelen opnieuw op voorsprong door een treffer van Michael de Leeuw. Groningen ging fanatiek op zoek naar de gelijkmaker, maar ondanks enkele kansen kwam deze er niet.

Opstelling FC Groningen (bron: site FC):

Luciano (61’ Nienhuis); Hiariej (72’ Kunst), Ivens (72’ Lachman), Granqvist (77’ Veldmate), Stenman (46’ Jansen); Kieftenbeld, Garcia (72’ Rijsdijk), Metaj; Enevoldsen (46’ Matavz), Pedersen (77’ Menting), Tadic (77’ Keurntjes).

In linies speelde FC Groningen in de eerste helft als volgt, met Luciano terug in het doel, Tom Hiariej als rechtsback, Shkodran Metaj en Maikel Kieftenbeld als controleurs vanwege de afwezigheid van de geblesseerde Tim Sparv en Femi en Thomas Enevoldsen met Tadic als flankspelers op het middenveld:

pedersen

tadic - garcía - enevoldsen

metaj - kieftenbeld

stenman - granqvist - ivens - hiariej

luciano

Opstelling Veendam (bron: site BV):

1e helft: Van der Vlag; Cijntje, Loohuis, Cmovs, Cruz Vicente; Wessels, Jansen, Rozema, Van der Laan; De Leeuw en Kazmierowski.
2e helft: Van der Vlag; Cijntje, Loohuis (62. Apau), Cmovs, Cruz Vicente; Wessels (81. Lambooij), Jansen, Rozema (86. De Jong), Van der Laan (81. Svoboda); De Leeuw (86. Hoxhaj) en Kazmierowski (68. Kolder).

Scores: 29’ Loohuis (Jansen) 0-1, 31’ Enevoldsen (Stenman) 1-1; 59’ De Leeuw 1-2

Scheidsrechter: Van der Scheer
Gele kaarten: Granqvist, Kieftenbeld, Metaj