FC Groningen ook zonder internationals te sterk voor KV Mechelen

FC Groningen heeft het oefenduel tegen KV Mechelen, dat onderdeel uitmaakte van de Open Dag van de oud-club van Jonas Ivens, met 2-3 gewonnen. Ondanks de afwezigheid van maar liefst zeven internationals, was Groningen zeker in de eerste helft de bovenliggende partij. Alle doelpunten van de Trots van het Noorden vielen dan ook in het eerste bedrijf, en zelfs binnen tien minuten. Gonzalo Garcia, Jonas Ivens en Koen van de Laak (penalty) waren de doelpuntenmakers. Namens de Belgen scoorden Diabang en Wilmet in de tweede helft. Zoals afgesproken, speelde Petter Andersson de eerste 45 minuten.

Klik hier voor de mooie reportage van RTV Noord rond de wedstrijd.

Zo'n 200 supporters van FC Groningen hadden de moeite genomen om de 330 kilometer richting Mechelen te rijden. Dit geeft toch aan dat de Groningse supporters erg graag internationale wedstrijden bezoeken. Nu de FC momenteel geen Europa League wedstrijden mag bestrijden, wordt elke internationale vriendschappelijke wedstrijd aangegrepen om de grens over te steken. Voor volgend jaar moet echter gevreesd worden dat er geen buitenlandse club meer gevonden kan worden, die FC Groningen als tegenstander voor de eigen Open Dag wil contracteren. Na Rot-Weiss Oberhausen op 31 juli (Groningen won die wedstrijd met maar liefst 4-0), werd vandaag ook de Open Dag van KV Mechelen van een rouwrandje voorzien door de 3-2 winst van de Trots van het Noorden.

Nadat de wedstrijd zo'n 10 minuten te laat was begonnen omdat de spelersbus van FC Groningen langer over de reis had gedaan dan verwacht, bleek KV Mechelen wel wat scherper uit de startblokken te zijn gekomen. Na een struikeling van uitgerekend Jonas Ivens kwam de snelle Diabang vrij voor Luciano te staan, die ploeg echter met een mooi reflex voor een snelle achterstand kon behoeden. Daarna nam FC Groningen het heft in handen. Bacuna reageerde alert op een fout in de Mechelse defensie, waardoor Garcia vanuit een onmogelijke hoek (hij stond bijna op de achterlijn) raak schoot. Mechelen was even van slag en reageerde niet alert genoeg toen Hiariej een lange bal precies op het hoofd van Ivens kon plaatsen, die mee opgekomen was en vanaf elf meter raak kopte. Nog geen vijf minuten later werd Petter Andersson in het strafschopgebied gevloerd en mocht Koen van de Laak voor een penalty aanleggen. Mechelen probeerde nog voor rust iets terug te doen, maar moest toch met een 3-0 achterstand gaan rusten.

Waar Petter Andersson zoals afgesproken in de rust plaats moest maken voor Tim Keurntjes, werd aan de andere kant een tactische wissel toegepast. Trainer Brys bracht na de rust Iddi voor Dunkovic en hoopte zo de aanblik van het scorebord wat dragelijker te maken voor de Mechelse supporters. Dit lukte al gauw. Net als in de eerste helft kwam Diabang al snel in het tweede bedrijf vrij voor de Groningse keeper te staan, in dit geval Van Loo, die in de rust Luciano mocht vervangen. Helaas voor Van Loo joeg Diabang de bal deze keer hoog tegen de touwen. Ook in het vervolg van de tweede helft had Groningen het moeilijk tegen de snelle Iddi en Diabang, die voor een paar goede mogelijkheden voor de thuisploeg zorgden. Na ruim een uur kon Jonathan Wilmet een fraaie aanval afronden en maakte de verdiende 2-3. Nadat Jonas Ivens na zo'n 75 minuten met een staande ovatie van zowel thuis- als uitpubliek definitief afscheid van zijn oude club had genomen, probeerde Mechelen nog met een aantal afstandsschoten de gelijkmaker te forceren, maar dat lukte niet.

Uiteindelijk konden beide ploegen met een tevreden gevoel op deze leuke wedstrijd terugkijken. FC Groningen met name vanwege een goede eerste helft, KV Mechelen omdat de ploeg veerkracht toonde en de stand in de tweede helft een stuk dragelijker kon maken.

Overigens blijkt Petter Andersson aan zijn rentree in het eerste elftal wel rugklachten overgehouden te hebben. Morgen zou hij namens FC Groningen aan het Gronings Kampioenschap Footgolf (start 16 uur in het Stadspark) deelnemen. Volgens Emiel Venema van RTV Noord moest hij zijn deelname helaas alsnog afzeggen.

spelersopkomst KV Mechelen - FC Groningen (bron: site KV Mechelen)

De statistieken (of, zoals de Belgen dit noemen: wedstrijddigest):

Luciano (46’ Van Loo); Kieftenbeld (74’ Kunst), Ivens (74’ Lachman), Veldmate, Stenman; Hiariej, Metaj; Van de Laak, Bacuna (83’ Mamedov), Andersson (46’ Keurntjes); Garcia (83’ Bossman).

Opstelling KV Mechelen
Biebauw (63’ Thoelen); Soetaers, Wilmet, Dunkovic (46’ Iddi), Geudens, Buyens, Biset, Van Loo, Van Dessel, Chergui, Diabang.
Rest bank: Van Hoevelen, Chen, Mununga, Gorius, Ghomsi, Laureys.

Scores: 19’ Garcia 0-1, 25’ Ivens 0-2, 28’  Van de Laak 0-3, 47’ Diabang 1-3, 68’ Wilmet 2-3.