Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

70 gasten online

Gastgezin bij FC Groningen, en dan?

De ene transfer window is de andere niet. Het ene jaar worden we in januari en in de zomer dagelijks vanuit alle windrichtingen bestookt met zinnige en vaak ook onzinnige transfergeruchten, en dit jaar is er zelfs medio januari voldoende tijd om eens wat meer diepgang aan het WWW toe te vertrouwen. Marcel Middelbos, onze FC Groningen A1-watcher en samen met zijn vrouw bovendien al jarenlang toegewijd gastouder voor jeugdspelers van FC Groningen (hiernaast is hij samen met Kelvin Bossman te zien), stuurde ons het volgende intrigerende en boeiende verhaal over het wel en wee van gastouders.

 

Een warm en persoonlijk betoog om het gastouderschap onder de aandacht te brengen. Om in Marcels woorden te spreken: "Ik zou het een ieder die de mogelijkheden heeft aan kunnen raden om deze stap te wagen."

Gastgezin bij FC Groningen, en dan?

In 2009 werden mijn vrouw en ikzelf gastgezin bij FC Groningen. Na een overleg met Mick Duzink (destijds de persoon die voor de gastgezinnen klaarstond), begin september, kregen we in plaats van het volgende seizoen drie dagen later al het verzoek een speler op te nemen in ons huis. Kelvin Bossman was de naam. Een Ghanese Engelsman. Wij hadden nog geen enkel idee wat ons te wachten stond eigenlijk, maar we namen de stap. Een kleine verbouwing intern had dat wel tot gevolg, maar dat mocht te pret niet drukken.


Het leven dat er tot op dat moment geleefd werd, veranderde volledig, maar zeker niet in negatieve zin. Er werd uiteraard meer gesproken over voetbal in huis. Het groen/wit kreeg meer en meer de overhand. Gezelligheid en diepgaande gesprekken kwamen dagelijks voor. Op het moment dat een buitenlandse speler bij je komt wonen, heeft dit uiteraard tot gevolg dat deze zeven dagen per week bij je in huis woont. Weg privacy zullen veel mensen denken, maar zo'n speler maakt volledig deel uit van je gezin. Liefde en verdriet worden gedeeld. Hoogtepunten en dieptepunten (blessures) komen voorbij. Maar ook vriendinnetjes en andere spelers komen op bezoek. Verjaardagen vier je gemeenschappelijk en je bouwt een band op. In sommige gevallen een band voor het leven, daar ben ik inmiddels wel achter gekomen. Ook het tweede seizoen van Kelvin bij FC Groningen heeft hij bij ons gewoond. Daarna nam FC Groningen echter afscheid van Kelvin en vertrok deze naar Helmond Sport.

 

In die zomer werd ons gevraagd of wij bereid waren het nieuwe seizoen weer gastgezin te zijn voor FC Groningen. Hierover hoefde niet lang nagedacht te worden. We maakten kennis met Marciano van Leijenhorst (speler bij de beloften) en zijn familie. Een nieuwe start, een nieuwe speler, een ander type, een Nederlandse jongen. Even aftasten dus weer. Zo zou het vervolgens iedere keer gaan. Tijdens de periode dat Marciano bij ons woonde kwam ook Allen Bossman voorbij, die woonde gedurende zijn proefperiode bij FC Groningen bij ons, kwam ook Aleksandar Jankovic hier wonen en inmiddels wonen Reinier de Groene en tijdelijk Jorran van Santen in Beilen. Ieder zijn eigen persoonlijkheid, ieder zijn eigen cultuur, gewoontes en eigenaardigheden, maar altijd gezelligheid en leuke jongens in huis, die het ultieme uit hun mogelijkheden willen halen. Ieder wil en zal het schoppen tot in de Euroborg, dit is slechts weinigen gegeven. Maar het is zeker de moeite waard om belangrijk te kunnen zijn voor deze jongens.


Je bent belangrijk voor de speler, maar ook zeker voor de club. Zonder gastgezinnen kan een club als FC Groningen niet. Spelers hebben een stabiel thuis en de warmte van een gezin nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen. Als mens en als voetballer. FC Groningen moet spelers van buiten de regio aan kunnen trekken, omdat de vijver waaruit gevist wordt, in het Noorden relatief klein is vergeleken met bijvoorbeeld het westen van Nederland. Het moet echt een toptalent zijn willen er spelers van buiten Nederland gehaald worden.


De problemen die Filip Kostic vorig seizoen had, taalbarrière, het wennen, de gebruiken etc. had de FC misschien kunnen voorkomen door hem in een gastgezin te plaatsen, voor bijvoorbeeld het eerste half jaar, maar dat was mijn persoonlijke mening. Je kunt zo’n persoon dan helpen, te wennen aan Nederland. Maar…er moeten dan wel gastgezinnen voor handen zijn, die dit op zich willen en kunnen nemen.


Ik zou het een ieder die de mogelijkheden heeft aan kunnen raden om deze stap te wagen. Ik schreef in mei 2011 al een artikel voor Boerenmacht, waarvan u hieronder de tekst kunt lezen.


Nu eens een verhaal uit eigen doos van deze verslaggever. Misschien iets totaal anders dan wat je verwacht op een fansite, maar ook dit speelt binnen de FC en andere BVO’s. In 2009 kregen wij onze eerste gastvoetballer in huis, Kelvin Bossman, een Engelsman van Ghanese afkomst. Een cultuurschok bij ons in huis, maar wel één van de positieve kant.
Omdat mijn vrouw en ik geen idee hadden wat gastouderschap bij de FC inhield, zijn we hier dan ook blanco ingestapt. We wisten niet wat ons te wachten stond of wat er van ons exact verwacht werd. Wel was het zo dat we hier volledig achter stonden en onze stinkende best zouden doen om een goed gastgezin te zijn. Gastgezin word je niet om het geld, maar uit liefde voor de sport of voor de club. Wij kregen Kelvin Bossman thuis. Het grote verschil met een gastvoetballer uit Nederland is natuurlijk dat deze jongen 24/7 bij ons in huis kwam wonen, in de weekenden niet even makkelijk naar huis gaat en zodoende eigenlijk een echt lid van het gezin wordt.


Je weet van tevoren niet of het klikt, maar ik kan zeggen, het heeft geweldig geklikt. Wij hebben natuurlijk de ups en downs mee gekregen, het begin, maar nu ook het einde. Kelvin is een jongen die vanuit Reading op stage kwam bij Groningen in juni/juli 2009. Hij kreeg de mogelijkheid om bij Groningen te komen spelen in de A1. In september 2009 sloot hij aan en konden wij kennismaken. In zo’n periode leer je iemand goed kennen. Kelvin is een jongen van goede wil, traint hard en laat erg veel voor zijn sport. In dat opzicht heb ik veel respect gekregen voor zo ‘n jongen. Hij verhuist tenslotte van Engeland naar Nederland om zijn doel te bereiken.


In de loop van de tijd heeft hij zich ook echt tot deel van het gezin ontpopt en niet alleen tot deel van ons gezin, maar van onze hele familie. Hij vond, dat nu hij dan ook bij ons woonde, hij ook mee moest doen aan de ‘family activities. Hoe saai ze soms ook zijn in zijn ogen. Verjaardagen in Nederland zijn in zijn ogen therapy-sessions, maar uit respect voor ons en zijn Nederlandse oma (mijn moeder) bleef hij keurig opdagen. Zijn verjaardag hier hebben we ook gewoon gevierd met de familie hier en een aantal spelers uit zijn team.


Als gastgezin leer je zo ook weer andere spelers kennen en hoor je van de ervaringen die zij hebben. Aan het eind van vorig seizoen kreeg hij van Henk Veldmate te horen dat ie een kans kreeg in Jong FC Groningen. Hij kreeg de mogelijkheid om op zichzelf te gaan wonen, maar koos ervoor om nog een jaar in een gastgezin te blijven, bij ons. Hij mocht dus blijven en kreeg een echte kans. We hebben een auto voor Kelvin gekocht, zodat hij mobiel was en makkelijker naar de trainingen kon gaan enœ 's avonds laat naar huis kon komen na de uitwedstrijden. En nu konden we met een gerust hart op vakantie gaan, want dan zou Kelvin al weer terug zijn en op het huis en onze dieren kunnen passen. Het gemak van een gastgezin.


Het seizoen begon en de verwachtingen bij ons waren erg hoog. Wanneer zou hij het tot het eerste schoppen? Helaas voor Kelvin, maar ook voor ons, is het bij een vriendschappelijke wedstrijd in België gebleven. We hadden qua blessureleed al het één en ander met hem meegemaakt, en op zulke momenten weet je ook wat het inhoud om een gastgezin te zijn. Zeker als zijn eigen ouders hier niet kunnen komen ten tijde van langslepende blessures. Verveling, tegenslag in de blessure, alles speelt dan mee. In oktober liep Kelvin tegen een zware knieblessure op tegen Sparta. Toen hij in januari terugkwam op het veld, merkte je dat je als gastouder toch ook meevoelt met zo’n jongen en niet snapt waarom de trainer hem niet laat starten.


In sommige wedstrijden gebeurden er ook dingen die niet te begrijpen waren (beslissingen van de trainer) en vroegen andere ouders, gastouder en ook supporters“: Waarom speelt Kelvin niet? Meer dan zeggen dat moet je de trainer vragen, kun je dan ook niet, want je begrijpt het niet. In een carrière van een voetballer speelt een portie geluk soms ook mee, de trainer moet het in je zien zitten. Als hij dat niet doet, of minder ziet zitten in je, dan is dat je pech van dat seizoen. Op meerdere sites werd al benadrukt dat iedereen wachtte op het debuut van Kelvin, helaas heeft het niet zo mogen zijn. Dat wij nu waarschijnlijk afscheid moeten nemen van Kelvin gaat ons aan het hart. In de loop van de tijd ga je toch een soort vader/zoon relatie met zo’n jongen opbouwen.


Wij zijn ervan overtuigd dat we Kelvin nog vaak zullen zien hoor. Wij hebben veel van hem geleerd en hij van ons, denk ik dan maar. Komend seizoen hopen we een nieuwe voetballer te mogen verwelkomen en zo ons portie bij te kunnen dragen aan het succes van de FC. Iedere zaterdag weer mee naar de wedstrijden van B1 of A1. Tot zover even een sigaar uit eigen doos.


Mocht je als gezin erover nadenken om gastgezin te worden, besef dan dat het veel plezier met zich meebrengt, ook weleens strijd en dat het best veel tijd en soms geld kost, maar geniet ervan! Je kunt je opgeven via de site van FC Groningen . Mocht je vragen hebben, je mag gerust eens contact opnemen met mij , of leg je vraag anders neer bij FC Groningen.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.