Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

63 gasten online

"FC Groningen volgt Nigeriaanse middenvelder; uitbrengen bod niet aan de orde"

Volgens het Deense Sporten.dk en Tipsbladet zou FC Groningen Izunna 'Izu' Uzochukwu, een 21-jarige Nigeriaanse controlerende middenvelder die uitkomt voor het Deense FC Midtjylland, volgen. De sites voegen eraan toe dat Henk Veldmate heeft aangegeven dat het uitbrengen van een bod op de voormalige ploeggenoot van Femi nu niet aan de orde is. Uzochukwu wordt beschouwd als één van de beste middenvelders in de Deense Superligaen.

 

Afgelopen zomer was het Noorse Rosenborg sterk in hem geïnteresseerd, maar de Noren haakten af toen ze de vraagprijs vernamen. Uzochukwu moet nl. 15-18 miljoen Deense kronen kosten, omgerekend € 2,0-2,4 miljoen. Hij staat nog tot medio 2014 onder contract van de huidige nummer drie van de hoogste Deense divisie.

 

Uzochukwu werd op 11 april 1990 geboren en is een kleine middenvelder van 1,71m lang die tot 2009 in de jeugd van Makbet FC, FC Ebedei en (vanaf 2006) Midtjylland speelde en in 2009 naar de proftak van zijn huidige Deense werkgever werd overgeheveld. Hij speelde sindsdien 84 wedstrijden voor FC Midtjylland waarin hij drie maal scoorde. Hij werd in het seizoen 2009-2010 uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Zijn huidige club omschrijft hem op de clubsite als een complete speler die goed kan opbouwen en goed kan verdedigen, over een goede techniek beschikt en het spel 'begrijpt'. Een soortgelijke beschrijving werd van Oluwafemi Ajilore gegeven toen die bij Midtjylland werd weggehaald...

 

Volgens Stig Torbjørnsen, hoofd scouting van Rosenborg, was Uzochukwu te duur voor de Noorse club, die bovendien te horen had gekregen dat het de bedoeling was dat Uzochukwu naar een grotere club dan Rosenborg in een grotere competitie dan de Noorse getransfereerd zou worden. De Noren hebben de Nigeriaan vervolgens van hun short list afgehaald.

 

De ervaringen van FC Groningen met het aantrekken van spelers die in de Deense competitie actief waren zijn niet over de hele linie formidabel. Voor spelers als Femi, Pedersen en Enevoldsen moesten forse sommen geld op tafel worden gelegd, terwijl de prestaties op het veld slechts bij vlagen in overeenstemming waren met de betaalde transfersommen. Goed presteren in Denemarken is bepaald geen garantie gebleken om in Nederland goed te kunnen spelen. Femi en Uzochukwu wisten zich bij Midtjylland bovendien omringd door talrijke landgenoten; maar Femi vereenzaamde toen hij eenmaal in Groningen was neergestreken. Het sociale aspect is bij dit soort spelers dus ook een belangrijke, en vooraf lastig in te schatten factor.

 

Wij denken dan ook dat de in Denemarken actief zijnde scouts van FC Groningen met de nodige reserves spelers bekijken. Het lijkt ondenkbaar dat de Trots van het Noorden dergelijke miljoenenbedragen op tafel gaat leggen voor een Nigeriaanse middenvelder. Afrika ligt nog altijd niet in de EU en dus moet rekening worden gehouden met de minimale salarissen die overgemaakt dienen te worden. Deze eis komt te vervallen als niet uit de EU afkomstige spelers lang genoeg in de EU hebben gespeeld. Bij Afrikanen moet echter ook altijd rekening met uitzending naar de Afrika Cup of Nations worden gehouden, wat met zich meebrengt dat spelers wekenlang niet inzetbaar zijn voor hun club. Dit zal o.a. Heerenveen aan den lijve ondervinden als Oussama Assaidi door het Marokko van Eric Gerets geselecteerd zag worden.

 

Izunna Uzochukwu is zeker niet een naam die we in de nu nog lopende transfer window in verband met FC Groningen gebracht zien worden. Momenteel heeft FC Groningen geen behoefte aan controlerende middenvelders, aangezien we al over Sparv, Kieftenbeld, Kwakman en Hiariej en na dit seizoen ook weer over Holla en wellicht Femi beschikken. Maar wellicht is hij iemand voor de nabije toekomst. De groen-witte wereld behoeft o.i. echter niet te vergaan mochten wij nimmer meer iets over hem vernemen.

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.