Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

128 gasten online

'Macedonische middenvelder Darko Tasevski begeerd door FC Groningen'

Zware tijden voor medewerkers van FC Groningen-fansites die linguïstisch gezien iets minder onderlegd zijn in de Oost-Europese hoek. Dit keer moeten we het nl. zoeken in Bulgarije. Daar waar Groningen als Грьонинген wordt geschreven, wordt FC Groningen in verband gebracht met ene Darko Tasevski, Macedonische middenvelder van het Bulgaarse Levski Sofia, 25 jaar oud. We zijn niet de enige kapers op de kust: ook de scouts van Heerenveen lijken achter de beste man aan te zitten, die tevens al langere tijd wordt gevolgd door het Russische Terek Grozny en het Oekraïnse Metalurg Donetsk.

 

Afgaande op zijn CV lijkt Tasevski in potentie een aanwinst voor FC Groningen te zijn. Geboren werd hij op 20 mei 1984 in Skopje (voormalig Joegoslavië). Via clubs met prachtige namen als FK Cementarnica 55, Vardar Skopje en FC Metalurh Zaporizhzhya belandde hij in 2007 bij het Bulgaarse Levski Sofia. Hij meet 1,84 meter en stond vrij recent met al z'n 73 kilo op een Oost-Europese weegschaal, dan hebben we even een indruk van zijn maten. Op het Engelse Wikipedia staat wel een mooie omschrijving van zijn voetbalkwaliteiten, hoewel er bij verhandelingen op Wikipedia natuurlijk altijd het gevaar in schuilt dat deze zijn geschreven door zijn fans, ouders of vriendinnen. In elk geval lezen we daar: "Darko is very creative. He knows when to shoot and when to pass. He can take free-kicks and corner kicks. Also he plays good with his head. He is an offensive player, but often he is used like a defensive one too."

 

Bij zijn huidige club, waar zijn contract loopt tot het eind van het seizoen 2010-2011, heeft hij er alweer 108 wedstrijden opzitten waarin hij 15 maal scoorde. Macedonisch international is hij ook, tot nu toe kwam hij tot 32 caps, vergaard vanaf 2005, maar verdedigde coureur en liefhebber van een goede drup Mile Krstev ook niet de kleuren van zijn Macedonische vaderland, nota bene ten tijde van zijn Veendammer dienstverband? We moeten dus even terughoudend zijn met het toekennen van een loodzwaar gewicht aan het predikaat Macedonisch international.

 

Nog wat statistieken, ontleend aan de officiële clubsite van Levski Sofia: in die 108 wedstrijden speelde hij gemiddeld slechts ruim 61 minuten. Hij betrad 19x het veld als invaller en mocht er 51x vroegtijdig af. Aannemende dat zijn trainer geen Verbeek-achtige trekjes heeft en invallers dus niet vroegtijdig wisselt komt dit neer op 89 basisplaatsen waarin hij er vaker dan de helft niet de volle 90 minuten in mocht blijven staan. Hmm, is de Bulgaarse competitie zo sterk zodat Tasevski niet dé steunpilaar op het Sofiaanse middenveld is? Of duidt zijn veelvuldige uitvallen op een blessuregevoelige speler die na terugkomst van een blessure veelal geen volledige wedstrijd kan spelen? Moeilijk te zeggen.

 

Hoe betrouwbaar is het gerucht van de belangstelling van FC Groningen in Tasevski?

Allereerst meldt VoetbalPrimeur, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zelden tot nooit goed voor een voetbalprimeur, dat Tasevski hoog op het lijstje van sc Heerenveen staat, "zo melden diverse Macedonische media." De 25-jarige Tasevski staat volgens VoetbalPrimeur te boek als één van de betere spelers van Levski Sofia en komt het best tot zijn recht als centrale middenvelder. In een eerder stadium liet de Macedoniër nog weten niet van plan te zijn te vertrekken bij Levski, maar het is niet bekend hoe hij tegenover de belangstelling van Heerenveen staat, aldus het Boulevard-gedeelte van deze site


Wat wellicht vóór een overgang van Tasevski naar Heerenveen pleit is dat ons volgende Euroborg-slachtoffer met Goran Popov al een Macedoniër in de gelederen heeft.

 

We hebben nog even gezocht naar wat andere bronnen over de Groningse belangstelling, die al eerder door het FCG Forum werd gemeld, want de melding op VoetbalPrimeur over hun eigen nieuwtjes die in de Boulevard-hoek het levenslicht zien ("neem deze nieuwtjes echter wel met een korreltje zout") is voor ons toch iets minder bevredigend.

 

Op het Bulgaarse RING vinden we een eerste aanknopingspunt. Hier wordt gemeld dat twee Nederlandse teams, inderdaad H'veen en FC Groningen, geïnteresseerd zijn in de "aanvallende middenvelder Darko Tasevski, één van beste spelers van Levski Sofia". Dat geeft de burger weer moed! De man lijkt dus één en ander in zijn mars te hebben. RING beroept zich op Macedonische media die verwachten dat er binnenkort met de onderhandelingen gestart zal worden. Of met de Friezen of met de Grunnegers onderhandeld zal worden of op z'n Macedonisch sneaky met beiden tegelijk vermeldt dit verhaal niet. Wel lezen we hier dat er nog een tweetal clubs Darko al geruime tijd volgt, te weten het Russische Terek Grozny en het Oekraïnse Metalurg Donetsk.

 

Vervolgens meldt ook het Bulgaarse NOV Sport het gerucht. Ook deze site beroept zich echter op de Macedonische media. Misschien is het één groot duister, schimmig zaakwaarnemersspel wat zich in Macedonië zo vlak voor het aanbreken van de transfer window afspeelt, wie zal het zeggen.

 

Ook het Bulgaarse Don Balon komt met het bericht over de interesse van (o.a.) FC Groningen. Het voegt eraan toe dat Tasevski in een eerder stadium (2009) heeft verkondigd bij zijn huidige club te willen blijven, maar dat is volgens mij de tactiek van elke met andere clubs onderhandelende spelers (melden dat je het reuze naar je zin hebt bij je huidige club en daar echt niet weg hoeft), Uruguayanen uitgezonderd, die maken van hun hart geen moordkuil en gaan, ingegeven door hun malafide nieuwe werkgever, arbitreren of stoppen subiet met trainen. Tenslotte maakt ook het eveneens Bulgaarse GOL gewag van de Groningse interesse maar ook van het feit dat Tasevski aan het eind van de eerste competitiehelft van het lopende seizoen herhaaldelijk heeft verklaard dat het zijn wens is bij Levski te blijven.

 

Belangrijk is, last but not least, het bericht dat Viking vandaag op het FCG Forum postte. In het Macedonische SPORT staat in een stuk van 22 december 2009 nl. dat de FC een aantal maanden daarvoor al een bod op Tasevski heeft uitgebracht, dat Levski echter als zijnde niet hoog genoeg voor "één van onze beste voetballers" terzijde heeft geschoven. Toen al werd over o.a. de Russische interesse gesproken, maar Tasevski wil die kant niet op en liever voor een West-Europese club gaan spelen.

 

Voetballers zullen ook in het verre Oosten broodvoetballers zijn en niet onwelwillend tegenover een zak(je?) Groningse euro's staan. Wordt vervolgd?

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.