Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

136 gasten online

De hele voetbalwereld lijkt het te weten: Ron Jans gaat naar Heerenveen

Het gerucht blijft maar dooretteren in de voetbalpers: volgens Jan en alleman is de deal tussen Ron Jans en sc Heerenveen al lang en breed beklonken en zwaait onze trainer met ingang van het volgende seizoen de scepter over de in een diep ravijn gestorte Friezen. Beide partijen zouden de kaken echter zo lang mogelijk op elkaar willen houden om een soort van noordelijke volksopstand te voorkomen, aangezien een overgang van Groningen naar Friesland gevoelig ligt. Wij moeten het allemaal nog zien en gunnen Jans een mooie volgende club, in de Bundesliga welteverstaan.

 

UPDATE dinsdag 16 februari 2010: Voor Studio Sport, waar hij dit seizoen wedstrijden van de Champions League analyseert, vertelde Jans dat er nog niks concreet is. Voor wat het waard is.

 

We zullen er geen lange bespiegelingen aan wijden, de berichten die tot nu toe de ronde doen over de mogelijke overgang van Ron Jans naar Heerenveen zijn dermate vaag en zonder uitzondering zonder opgave van bronnen en dus onbetrouwbaar, dat zelfs de slogan "waar rook is, is vuur" op dit moment misplaatst is. De berichtgeving op een rijtje:

  • Het rechtsradicaal overkomende Frisian Pride, een site die ten koste van alles gemeden moet worden maar helaas zo af en toe de headliner-sites besmeurt, kopt op 7 februari jl.: 'Heerenveen en FC Groningen-trainer Jans hebben principe-overeenkomst', en tekent vervolgens het volgende op: "Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat Ron Jans de nieuwe trainer van Heerenveen wordt. De club en trainer hebben afgelopen week overlegd over een overeenkomst die volgend seizoen in zal gaan en hebben een principe-overeenkomst gesloten. Vanwege de gevoeligheid van de overgang zou besloten zijn de overeenkomst voorlopig niet openbaar te maken. Details van het contract zijn vooralsnog niet bekend."
  • De Telegraaf, ook al actief aan de rechter kant van het politiek spectrum, wat niet onze kant is, doet er op 13 februari 2010 een schepje bovenop en stort de volgende kop uit over zijn sportkatern: 'Jans kandidaat bij Heerenveen', om eraan toe te voegen: "SC Heerenveen heeft Ron Jans op het oog als hoofdtrainer voor volgend seizoen. De huidige coach van FC Groningen is een belangrijke kandidaat om komende zomer het werk over te nemen van Jan Everse, die deze jaargang afmaakt als interim-trainer. Dat Jans (51) en de Friese club niet openlijk met elkaar flirten, komt door de grote rivaliteit tussen beide noordelijke clubs. Jans kondigde onlangs aan na dit seizoen te vertrekken bij FC Groningen. Hij zoekt een nieuwe uitdaging. Qua persoonlijkheid, ervaring en kennis van het Nederlandse voetbal past Jans prima in het profiel dat Heerenveen voor zijn nieuwe trainer voor ogen heeft. Bovendien bezit Jans de kwaliteit om na een roerige periode de rust weer te laten keren bij Heerenveen, dat begin dit seizoen Trond Sollied ontsloeg en vorige week interim-trainer Jan de Jonge zag terugtreden."

Wij zijn erg benieuwd naar de bronnen van beide persberichten. De Frisian Pride houdt het op een 'betrouwbare bron', en De Telegraaf zwijgt al helemaal in alle toonaarden over de herkomst van het bericht. Het rept wel over het feit dat Ron Jans een nieuwe uitdaging zoekt, en hiermee slaat het de plank volslagen mis. Immers, toen Ron Jans op 11 november 2009 bekend maakte zijn aan het einde van dit seizoen aflopende contract niet te zullen verlengen, toen verklaarde hij glashelder: "Ik ben dan ook niet toe aan een nieuwe uitdaging, maar meer naar een nieuwe ervaring. Ik wil mezelf weer in het diepe gooien."

 

Een overgang naar Heerenveen zou natuurlijk wel passen bij Jans' wens om in het diepe gegooid te worden, sterker nog - een diepere val dan een aanstelling bij H'veen lijkt ondenkbaar, maar dit zal hij in november niet beoogd hebben aan te geven. Hij zal niet op zoek zijn naar een ervaring in wellicht de Jupiler League, maar wij denken dat een mooie club in de 1e of 2e Bundesliga bij uitstek bij hem past.

 

Hans Nijland mag in het Dagblad van het Noorden dan aangeven dat hij het wel zou weten als hij de beleidsbepaler van Heerenveen zou zijn, hij zou Ron Jans meteen aanstellen en Jans een overgang naar Heerenveen ook gunnen, maar heeft Ron Jans geen hogere ambities dan een overgang naar onze aartsrivaal?

 

Heerenveen zelf flirt wel openlijk met onze trainer, of hoe moeten wij de uitlating van Heerenveen-directeur Yme Kuiper, meteen na het vertrek van Jan de Jonge ("We moeten ons spiegelen aan FC Groningen. Zij zijn er in geslaagd in enkele wedstrijden in rustiger vaarwater te komen. Dat is ook ons streven.") anders interpreteren? Uiteraard wordt hiermee primair bedoeld dat niet Jans maar de tijdelijke vervanger van De Jonge de club snel uit de gevarenzone moet loodsen, maar er zal ongetwijfeld achter zitten dat de Friezen het maar wat knap vinden hoe Ron Jans hier in Groningen heeft gepresteerd en nog presteert.

 

(Kijk trouwens eens naar de lachwekkende kop van het artikel, dat nota bene op de hoofdsite van de in verval geraakte Friese club verscheen: "sc Heerenveen zoekt tijdelijk opvanger". Wat moeten we ons in vredesnaam bij een opvanger voorstellen? We kunnen ons iets bij een opvolger voorstellen, en ook bij een vervanger, maar een opvanger? Lekker intern geredigeerd, dit stukje journalistieke broddelwerk.)

 

Ach, en dat Johan Derksen en zijn tafelgenoten vanavond bij Voetbal International ook verklaren dat de overgang al een done deal is, met als zgn. bewijs het krantenartikel in het DvhN waarin Nijland verklaart Jans een goede optie voor de Friezen te vinden, tja - daar moet je toch een beetje doorheen prikken.

 

Ron Jans speelt het spelletje natuurlijk leuk mee en gaat op directe vragen van journalisten niet in (is zijn goed recht, de focus moet op de enige echte Trots van het Noorden liggen). Hij schrijft in zijn hotelcolumn eerder deze maand (enkele dagen vóór het vertrek van Jan de Jonge), na een diner in hotel de Koperen Hoogte aan de A28 tussen Meppel en Zwolle genuttigd te hebben: "Wie onze rekening heeft betaald? Misschien wel mijn nieuwe club. Daar kan ik helaas nog niet meer over vertellen, want er is nog niks definitiefs", maar ook hierin zien wij geen enkele vingerwijzing richting het gewraakte Friesland.

 

Of is mijn wens de vader van de gedachte en moeten we wel vrezen voor een vertrek van Ron Jans naar Heerenveen? Wij moeten er niet aan denken.

 

Laten we hopen dat Jans de enthousiaste begroeting van het uitvak aan zijn adres tijdens de veelbesproken wedstrijd Heracles-uit goed op zich laat inwerken en op waarde weet te schatten. De meegereisde supporters klapten hun handen stuk voor de coach van de FC en we riepen daar allemaal eensgezind: "Ronnie is een Groninger! Alle Friezen zijn ..." (de puntjes kunt u zelf invullen, in het Grieks wordt dit fenomeen weergegeven als ὅμοιος)

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.