Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

85 gasten online

Frisian Pride: "FC Groningen wil Bas Dost naar Groningen halen bij vertrek Tim Matavz"

UPDATE 26 jan. 2011: De Telegraaf: "FC Groningen heeft zich bij H'veen gemeld voor Dost", VFL Wolfsburg huurt Mbokani voor de rest van het seizoen

De melding van het net opgerichte Twitter-account FCGTransfer mocht dan nog op de lachspieren werken (Glasgow Rangers zou bezig zijn om Tim Matavz naar Schotland te halen en de Sloveen na de wedstrijd tegen Twente al willen keuren waarna FC Groningen de transfer van Bas Dost naar Groningen na het weekend zou beklinken), maar het doorgaans (hoe ongeloofwaardig dit uit onze mond wellicht ook moge klinken) vrij betrouwbare Frisian Pride nemen we toch iets serieuzer. Het schrijft zojuist: "FC Groningen wil sc Heerenveen graag verlossen van Bas Dost wanneer het Matavz deze transferperiode kwijt raakt, zo melden bronnen rondom Frisian Pride. De oosterburen wilden Bas Dost eerder ook al vastleggen, maar verloren destijds de concurrentiestrijd van sc Heerenveen."

 

UPDATE woensdag 26 januari 2011: De Telegraaf: "FC Groningen heeft zich bij Heerenveen gemeld voor Dost"

De Telegraaf schrijft vanmorgen het volgende: "FC Groningen heeft zich bij SC Heerenveen gemeld voor Bas Dost. De ’Trots van het Noorden’ is op zoek naar een nieuwe spits, omdat de club serieus rekening houdt met een transfer van Tim Matavz. De international van Slovenië staat in de belangstelling van diverse Duitse en Italiaanse clubs, waaronder Napoli en Palermo. Dost staat open voor een vertrek uit Friesland vanwege zijn slechte verstandhouding met trainer Ron Jans. Vorig jaar stond Dost ook al op het verlanglijstje van FC Groningen, dat toen nog schrok van het prijskaartje (ruim drie miljoen euro) dat aan de lange aanvaller hing."

 

De vraag is natuurlijk wat in dit verband met "melden" wordt bedoeld. Na lezing van Wim Maskers uiteenzetting van de financiële mogelijkheden in de Groninger Gezinsbode zou het ons verbazen als een transfer van Bas Dost naar FC Groningen reëel is. Immers, het komt erop neer dat FC Groningen 50% van de netto-opbrengsten wil herinvesteren, de andere 50% gaat in de spaarpot, als dekking tegen begrotingstekort volgend seizoen. Van een transfer houdt de FC netto 60 tot 70% over. Hoe hoger de transfersom hoe lager de netto-opbrengst. Immers, hoe hoger de transfersom hoe hoger de percentuele afdracht aan de obligatiehouders. Bij € 1 miljoen 2%, bij € 2 miljoen 4%, enz. tot maximaal 25% procent (biij € 12,5 miljoen en hoger). Stel dat Matavz € 5 miljoen opbrengt dan zal de FC 50%x60% = 30% herinvesteren, oftewel € 1,5 miljoen. Tim Matavz zal echt bijna het dubbele moeten opbrengen wil het aantrekken van Dost mogelijk zijn, aannemende dat de spits van het dorp nog steeds een bedrag van een kleine 3 miljoen moet kosten. Dan hebben we het over een transferbedrag voor Matavz dat richting € 10 miljoen moet gaan. Overigens komt dit in de buurt van het bedrag van € 9 miljoen dat gisteren in de Sloveense pers circuleerde als zijnde het bedrag dat FC Groningen voor Tim Matavz wenst te ontvangen, als motivatie voor het door de FC afwijzen van het bod van € 7 miljoen van Napoli, aldus hetzelfde bericht.

Ook Feyenoord meldde zich deze week bij Heerenveen omdat het Dost op huurbasis wilde overnemen, maar de Friezen zijn niet geïnteresseerd in een huurconstructie.

VI.nl heeft het bericht uit De telegraaf inmiddels overgenomen en schrijft erbij dat ook ajax Dost op de korrel heeft en in hem de uitgelezen kandidaat ziet om een vertrekkende $uarez op te volgen.

 

Inmiddels is bekend geworden dat VFL Wolfsburg spits Mbokani voor de rest van het seizoen huurt van AS Monaco. De Duitse WAZ weet te melden dat hierbij ook een optie tot koop is bedongen. Alhoewel Wolfsburg zelf dit nog niet wil bevestigen, heeft Monaco een en ander al wel bevestigd. Volgens hetzelfde stuk in de WAZ is Tim Matavz overigens nog wel in beeld bij Wolfsburg, maar dan pas weer voor een eventuele overname in de zomer.

 

Stand van zaken donderdag 20 januari 2011:

 

De Leeuwarder Courant en De Telegraaf schrijven vandaag dat sc Heerenveen een vertrek van Bas Dost niet per definitie uitsluit: "Als een speler ongelukkig is en weg wil, mag hij weg. Maar ook Bas heeft zijn prijs", aldus Robert Veenstra, algemeen directeur en voorzitter van de directie van de club uit het dorp. De club zou de voor Dost aan Heracles Almelo betaalde transfersom (ruim € 3 miljoen) voor het grootste gedeelte willen terugzien. Frisian Pride hierover: "Hoewel FC Groningen pas aan Dost wil denken wanneer Matavz bij de club vertrekt, wil Heerenveen Dost niet aan Groningen kwijt voor 30 januari. Op 29 januari staan beide clubs tegenover elkaar in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen vraagt drie miljoen voor de spits, die dit seizoen al zeven keer scoorde in twaalf duels." (We spelen niet de 29e maar de 30e januari tegen de Friezen, maar dit terzijde.)

 

(Frisian Pride was indertijd één van de eerste media die berichtten over een op handen staand overlopen van Ron Jans naar Heerenveen.)

 

Dost hoeft bij een vertrek uit Heerenveen niet te vrezen spoedig een werkloosheidsuitkering te moeten aanvragen. Frank de Boer is gecharmeerd van de kopsterke spits en Dost zelf heeft al eens laten weten om ons volstrekt onduidelijke redenen niet onwelwillend tegenover een gang naar de club uit de hoofdstad  te staan. Inmiddels heeft de 21-jarige, boomlange (1,96m) spits echter weer wat levenservaring opgedaan en heeft hij zijn visie wellicht enigszins bijgesteld.

 

In onze ogen zou Bas Dost een ideale vervanger zijn van Tim Matavz, mocht onze topscorer worden verkocht. Nu we Matías Jones, volgens Henk Veldmate een goede flankspeler, binnenkort bij de Trots van het Noorden mogen begroeten, zal het vanuit alle hoeken voorzetten regenen in het zesmetergebied van onze tegenstanders, en dit systeem is Dost op het lijf geschreven. Financieel zou Hans Nijland ook een fraaie slag slaan, aangezien hij ongetwijfeld een paar tonnetjes van de vraagprijs van € 3 miljoen zou weten af te schrapen en anderzijds voor Matavz fors meer dan € 3 miljoen zal kunnen opstrijken. Het salarisgebouw bij onze westerburen is wel onverantwoord hoger dan dat bij de stabielere Trots van het Noorden. Dost zou daarom wel eens water bij de wijn moeten doen. Maar goed, de keus tussen enerzijds een vorstelijk salaris in combinatie met een trainer die het niet in je ziet zitten en de bank (of tribune) moeten warmhouden, en anderzijds een salaris dat ook niet onaardig is gecombineerd met tweewekelijks de held zijn in een kolkende Euroborg met uitzicht op Europees voetbal lijkt ons een zeer eenvoudige.

 

Op 31 maart jl. berichtte AD Sportwereld dat FC Groningen een bod op Bas Dost zou hebben uitgebracht, zoals Feyenoord, Utrecht en Twente ook gedaan zouden hebben, zie ons artikel van die dag daarover, waarin we ook repten over de interesse van ajax in Dost. En als FC Groningen nog geen jaar geleden geïnteresseerd was in de diensten van Dost, dan zal dat bij een vertrek van Matavz nog steeds zou zijn. Amper speeltijd krijgen maar er in het Friese in twaalf wedstrijden zeven doelpunten inschieten, dan kun je wel wat. En dat Dost wel wat kon had hij in Almelo al ruimschoots bewezen.

 

Wij zien de verdere berichtgeving rond zowel Dost als Matavz met belangstelling tegemoet!

 

 

UPDATE vrijdag 21 januari 2011:

Volgens AD Sportwereld is er belangstelling vanuit Amsterdam voor Dost. AD schrijft: "Bas Dost verruilt SC Heerenveen mogelijk voor ajax. De Amsterdammers hebben serieuze belangstelling voor de 21-jarige spits, die niet gelukkig is in Friesland en heeft aangegeven dat hij in deze transferperiode naar een andere club wil. Dat meldt het AD. De interesse van ajax voor Dost is niet nieuw. Afgelopen zomer wilde trainer Martin Jol hem al naar de arena halen."

 

NU Sport brengt het nieuws iets genuanceerder en betrekt Ricky van Wolfswinkel in de berichtgeving: "Op de schaduwlijst van ajax voor de spitspositie prijkt de naam van Ricky van Wolfswinkel prominent. De speler van FC Utrecht is de enige centrumaanvaller die alle vier de ajax-scouts op hun top vijf-lijstje hebben staan. Van Wolfswinkel staat nog 2,5 jaar onder contract in de Domstad en functioneert naar volle tevredenheid. Eerder was er al vanuit Engeland interesse voor de Woudenberger. Vervanger Van Wolfswinkel zal pas in beeld komen bij ajax als Luis Suarez, die in de belangstelling van Liverpool en Tottenham Hotspur staat, of Mounir El Hamdaoui nog deze winterstop uit Amsterdam vertrekt. ”Dan komt er een vervanger”, zei Frank de Boer vrijdagmiddag. “Maar laten we hopen dat het niet nodig is.” De ajax-trainer bevestigde dat Bas Dost en Eidur Gudjohnsen ‘interessante spelers’ zijn. Maar zij lijken vooral in beeld voor de Mido-rol.

 

De caroussel zou alsnog op gang kunnen komen. Met een beetje fantasie zou het zou kunnen gaan: Palermo schijnt òf Van Wolfswinkel òf Matavz te willen (zie ons artikel daarover). Stel dat Van Wolfswinkel echter naar Amsterdam verkast en FC Groningen kan niet voorkomen dat Matavz naar Palermo afreist, dan hebben we een vervanger van Matavz nodig. Wordt dit dan Bas Dost, die niet naar Amsterdam gaat omdat Van Wolfswinkel daar dan zit?

 

Bas Dost, woonachtig in Groningen, leeft in onmin met zijn trainer en wil weg uit Heerenveen. Hij weet wat vele spelers in Groningen ook aan den lijve hebben ondervonden: het komt nooit meer goed als je het eenmaal bij Ron Jans verbruid hebt.

 

Wat ons betreft blijft de selectie van FC Groningen nu verder gewoon zoals die nu is!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.