Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

148 gasten online

Column van Michiel Jongsma: Uithuilen, in de spiegel kijken en opnieuw beginnen

Ook onze columnist Michiel Jongsma is de neerwaartse spiraal die met name na de winterstop is ingezet (13 wedstrijden, 10 nederlagen) niet ontgaan. Hij probeert de vinger op de zere plek te leggen en wijst nu eens niet naar het één-spitsen-systeem als bron van veel kwaad, maar komt tot een aantal andere conclusies. Veel leesplezier gewenst!

 

Uithuilen, in de spiegel kijken en opnieuw beginnen

 

Het was ergens te verwachten. Na zes jaar sportief floreren in de Euroborg komt er dan eindelijk de tegenslag. Duizenden seizoenskaarthouders hebben het nog nooit eerder meegemaakt, FC Groningen in het rechterrijtje. Kijkend naar andere (voormalige) subtoppers lijkt het erbij te horen. Vitesse, Roda JC, FC Utrecht, NEC en NAC Breda hebben de afgelopen tien jaar zowel Europees gevoetbald als tegen degradatie moeten strijden. En aangezien het niveau van de Nederlandse competitie tegenwoordig dusdanig laag ligt, kan met een beetje geluk en één of twee aankopen een ploeg uit het rechterrijtje een jaar later volop om Europees voetbal strijden. Kijk naar Feyenoord, SC Heerenveen en Vitesse.

 

Ondanks dit alles zijn er natuurlijk genoeg fouten gemaakt. De huidige selectie is kwaliteitsarm ten opzichte van de jaren ervoor. Op Tadic na is de selectie de afgelopen paar jaar enkel verzwakt. Probleemposities als die van rechtsback en keeper zijn niet aangepakt. Na Lindgren en Levchenko is er geen fatsoenlijke middenvelder meer aangetrokken. En dat Hans Nijland het dan nodig vindt om toekomstige kampioensaspiraties uit te spreken getuigt ook van weinig doortastendheid.

 

Ook trainer Pieter Huistra heeft zich niet bepaald van zijn sterkste kant laten zien. Leandro Bacuna werd op een gegeven moment een aantal wedstrijden in de spits gepositioneerd. Dat is hij niet en daar functioneerde hij niet. En na een aantal wedstrijden keerde het publiek zich dan ook tegen hem. In plaats van hem tegen het publiek te beschermen, liet Huistra de jongeling staan, met als gevolg dat de arme middenvelder uit werd gefloten. Tom Hiariej is een vergelijkbaar verhaal. Na een paar aardige wedstrijden als middenvelder is hij op een gegeven moment weer op rechtsback gepositioneerd. Een positie waar hij slechts tegen zwakke tegenstanders uit de voeten kan. Toch moest hij het dit jaar tegen onder andere FC Twente weer proberen en dat liep uit op een catastrofe. Niet dat Hiariej per sé als middenvelder wel goed genoeg is, maar een rechtsback is het in ieder geval niet. Dan nog het koppel Virgil van Dijk – Johan Kappelhof. Uit nood geboren, maar wel verantwoordelijk voor drie van de laatste vier keer dat FC Groningen de nul wist te houden. Ondanks dat werd er bij terugkomst van Ivens of Kwakman meteen weer aan dit duo gerommeld. In mijn ogen niet de beste tactische zet van Huistra. Om nog maar niet te spreken over het wisselbeleid.

 

Al met al is dit seizoen een mooie spiegel voor het functioneren van zowel management, spelers als technische staf. Afgelopen seizoen hebben spelers als Granqvist, Stenman en Matavz een gebrek aan leiderschap en kwaliteit bij de rest nog enigszins gecamoufleerd. Dit jaar is er veel duidelijk geworden over wat over is gebleven. Pieter Huistra zal er lering uit moeten trekken en zichzelf opnieuw moeten uitvinden, want zonder leiders in de ploeg zal hij de kar moeten trekken. Huistra krijgt op basis van dit seizoen een onvoldoende, maar is een jonge trainer en zou op basis daarvan nog een seizoen de kans moeten krijgen om te leren van zijn fouten. ‘Door schade en schande wijs geworden’, zegt men wel eens. De schade en schande maakt Huistra nu door, nu hopen dat hij er ook wijs van wordt.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.