Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

164 gasten online

Column 7 van Michiel Jongsma: Een vertrouwde blik naar de achtertuin

De kruitdampen van de bewogen persconferentie van vanmiddag hangen nog volop boven de Euroborg, en ver daarbuiten. Vriend en vijand zijn het erover eens - Hans Nijland heeft niets te veel gezegd toen hij het had over verrassend nieuws dat deze week vanuit de Boumaboulevard zou opstijgen.

 

Onze columnist Michiel Jongsma heeft ook kennis genomen van de nieuwe aanwinsten die vandaag zijn vastgelegd, en hij kan ook leven met het tweede statement van Hans Nijland: het nieuws zou positief zijn. Michiel Jongsma is blij met de versterkingen, en vindt het positief dat er uit de beschikbare hoeveelheid Nederlandse talenten is geput. Veel leesplezier gewenst!

Een vertrouwde blik naar de achtertuin

 

Voor een volk dat normaal zo nuchter is, hebben de Groningse voetballiefhebbers altijd een merkwaardige voorliefde gehad voor de meer exotische voetballers. Andreas Granqvist, Erik Nevland en Milko Djurovski: Allen werden op handen gedragen. Ook hebben zij over het algemeen meer tijd gekregen. Tim Matavz speelde twee jaar tamelijk dramatisch, terwijl van Femi en tot voor kort ook Pedersen stiekem nog wordt gehoopt dat zij hun potentie nog kunnen vervullen. Terwijl op het zelfde moment spelers als Holla, Bacuna en Hiariej na een reeks slechtere wedstrijd vaak kunnen rekenen op een striemend fluitconcert. Ergens is het ook logisch. Wat van ver komt wekt verwachting, helemaal als er een prijskaartje aan vastzit. En als die verwachting niet meteen uitkomt, dan hoop je dat dat nog gaat gebeuren. Deze jongens worden toch niet voor niets vanuit verre oorden naar Groningen gelokt?

 

De meest succesvolle seizoenen in de clubhistorie laten zich echter grotendeels domineren door spelers met de Nederlandse nationaliteit of spelers uit de Nederlandse competitie. Begin jaren ’90 met jongens als Edwin Olde Riekerink, Mart van Duren, Theo ten Caat, Hennie Meijer en Patrick Lodewijks: allemaal weggeplukt bij andere Nederlandse clubs. Slechts Milko Djurovski was een uitzondering: de rookmagiër werd uit toenmalig Joegoslavië gehaald. Midden jaren ’00 werd met spelers als Danny Buijs, Gijs Luirink, Koen van de Laak, Rasmus Lindgren en Evgeniy Levchenko gepresteerd. Toen waren slechts Nevland en Bruno Silva de uitzonderingen.

 

Natuurlijk zijn er verder nog legio voorbeelden van succesvolle FC Groningen-spelers die uit het buitenland zijn geplukt. Maar de laatste twee, drie jaren was men weinig gelukkig op dit gebied, Tadic daargelaten. Tekenend voor het ontslag van Huistra was dan ook het argument ‘communicatie’ dat werd gebruikt. Met een verdeelde spelersgroep en een stevig contingent Scandinavische voetballers mag afgevraagd worden of de communicatie enkel vanaf Huistra verkeerd ging of dat er ook vanuit de spelersgroep gebrekkig werd gecommuniceerd. Dat de bodem nu weer wordt gelegd met jongens als Mitchell Schet (met zijn tien assists effectiever dan Tadic), Michael de Leeuw (tien goals, twee meer dan clubtopscorer Texeira), Stefan van der Lei (Veldmate: "Over een paar jaar zijn er genoeg filmpjes van") en Género Zeefuik (Barend Beltman: "Ik zei over de jeugd van FC Groningen altijd: doe maar een lekker dikke vette neger in de spits. En nu loopt er één bij het eerste") zegt ergens genoeg. En overigens (naar verluidt) met z'n allen vastgelegd voor de prijs van een halve Pedersen.


Samen met de al aanwezige spelers, de eerder vastgelegde Paco van Moorsel en naar verwachting Jeroen Veldmate is er teruggekeerd naar een succesnummer dat zich eerder heeft bewezen: In plaats van altijd maar kijken of er over de schutting iets moois te halen is, kijken wat er nog ligt in de achtertuin. En hopen dat er met Kostic iets is gehaald wat we zelf niet konden vinden, maar wel konden gebruiken.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of volg hem via Twitter

Neem ook eens een kijkje op het interessante project waar Michiel actief is: SoccerDepartment.nl!