Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

218 gasten online

Column van Michiel Jongsma: Een nieuwe koers: een blik op de transferperiode

De transfer window is officieel nog niet eens begonnen, maar FC Groningen heeft nu al een frisse wind door de selectie laten waaien. Zeven spelers zijn inmiddels aangetrokken, een ongekende score! De salarislijst kan echter ook worden opgeschoond, want enkele componenten van de oude garde zijn inmiddels naar de uitgang begeleid.

 

Onze columnist, Michiel Jongsma, heeft zijn licht laten schijnen over de metatmorfose die de eerste selectie van de Trots van het Noorden heeft ondergaan, en is met een fraai, gedegen stuk met veel onderliggende grensoverschrijdende research op de proppen gekomen. We sluiten ons van harte aan bij de slotzin van zijn betoog: "We gaan verrassen." Veel lees plezier gewenst!

Een nieuwe koers: een blik op de transferperiode

Na een desastreus seizoen staat komende zondag de eerste training weer op het programma. En er zullen veel nieuwe gezichten te zien zijn, terwijl vele van afgelopen jaar zullen ontbreken. Trainer Pieter Huistra kreeg zijn ontslag na het einde van de competitie. Van Loo, Van de Laak, Andersson, Holla, Metaj en Tadic hebben de club verlaten. Enevoldsen is al naar België en ook Pedersen is in gesprek met KV Mechelen, Femi mag vertrekken en Hyun Jun Suk staat in de belangstelling van Duitse promovendus Fortuna Düsseldorf. Tel tweede elftal-keeper Renze Fij daarbij op (naar Heracles Almelo) en er kan straks zomaar een heel elftal zijn vertrokken.

FC Groningen heeft echter niet stilgezeten. De afgelopen jaren werden spelers vaak later in de zomer verkocht en dus werden er ook later vervangers aangetrokken. Afgelopen seizoen was het toppunt. De onderhandelingen om Tim Matavz met verschillende clubs waren in februari al begonnen, maar uiteindelijk werd de Sloveen pas op de allerlaatste dag van de transferperiode verkocht aan PSV. Met als gevolg dat opvolger David Texeira op het allerlaatste moment werd ingevlogen en eigenlijk geen tijd had om zich aan te passen aan Nederland.

Vanuit dat perspectief is het logisch dat Nijland met de verkoop van Tadic aan FC Twente eieren voor zijn geld heeft gekozen. Hierdoor kwam er al vroeg financiële armslag vrij en die is dan ook optimaal gebruikt. Voordat het nieuwe seizoen begonnen is zijn er namelijk al zeven nieuwe spelers vastgelegd. De Nederlandse jeugdinternationals Marco Bizot en Género Zeefuik, laatbloeiers Michael de Leeuw en Mitchell Schet, de aanvoerder van FC Den Bosch, Paco van Moorsel, en dan nog de exotische talenten Filip Kostic en Stefano Magnasco: Het suggereert een nieuw beleid. Het is tekenend dat de selectie al zo vroeg bijna rond is. Verder opvallend: waar we de afgelopen tijd 'verwend' werden met onder andere duurbetaald voetbaltalent uit de Deense competitie, ligt de focus nu op jonge, Nederlandse, betaalbare spelers. Enkel voor toptalent is een uitzondering gemaakt. Zo mag van Filip Kostic verwacht worden dat hij het zoveelste succesverhaal wordt van de Groningse scouting.

Igor Mladenovic, journalist voor goal.com en sfunion.net, geeft in een gesprek aan dat de linkerflankspeler een grote belofte is: 'Feitelijk is Kostic een ruwe diamant met fantastische fysieke kwaliteiten. Ten opzichte van Tadic mist hij wat flair en visie, dus verwacht minder assists, al verbetert hij zich momenteel wel op dit vlak en heeft hij zich de laatste tijd vooral met het nemen van vrije trappen en corners sterk verbeterd. Kostic is verder vooral technisch erg goed ontwikkeld, is een buitengewone dribbelaar die ook met de bal aan de voet erg snel is. Als ik hem met een Nederlandse speler moet vergelijken dan denk ik aan Eljero Elia. Kostic is iemand die, mits hij het vertrouwen krijgt, het niveau van de eredivisie makkelijk aan moet kunnen. Het is een jongen die erg serieus met zijn carrière omgaat en een erg goede mentaliteit bezit.' Dat zit wel goed dus.

Stefan Magnasco stond in de belangstelling van Chelsea en Bolton en dat is niet voor niets. Rupert Fryer, schrijver voor onder andere The Guardian en mede-oprichter van www.southamericanfootball.co.uk omschrijft het vastleggen van Magnasco als 'een coup'. 'Het is een speler die de hele flank kan bestrijken en FC Groningen heeft daarmee een hele goede aankoop gedaan,' zo vertelt hij. Joel Sked (chileanfootball.wordpress.com) is ook enthousiast. 'Een speler die op zijn negentiende al een basisplaats heeft in het eerste van de derde club van Chili heeft natuurlijk altijd kwaliteiten. Het is een energieke, dynamische voetballer die op rechtsback het best uit de voeten kan. Hij kan echter ook als linksback of middenvelder uit de voeten, zoals veel landgenoten op die positie is hij namelijk een veelzijdige voetballer. Hij is in Chili gewend de hele rechterflank te verzorgen aangezien hij daar geen speler voor zich heeft. Hij kan dan ook zijn steentje bijdragen in aanvallende zin.' Klinkt allemaal ook niet verkeerd.

De nieuwe (oude) koers die is ingeslagen brengt een terecht optimisme met zich mee. Er zijn zeven spelers aangetrokken voor de prijs van één Femi en het zijn allemaal jongens met genoeg potentie om door te groeien naar een heel acceptabel niveau. Met Bizot (wat een bijzonder talentvolle keeper is) en Magnasco zijn de probleemposities van afgelopen jaren significant versterkt en de jacht op een extra centrale verdediger is nog volop bezig. Schet leverde afgelopen seizoen meer assists af dan Tadic en De Leeuw scoorde meer dan Texeira. Zeefuik begint zijn belofte in te lossen en kon volgens Nijland al met 'een forse winst' verkocht worden voordat hij überhaupt in het groen-wit tegen een bal had getrapt. Met Kostic lijkt het vertrek van Tadic adequaat op te worden gevangen en Paco van Moorsel werd niet voor niets als één van de vijf in de strijd om speler van het jaar van de Jupiler League genomineerd. Met zijn tien doelpunten afgelopen jaar lijkt hij bovendien bij te dragen aan het scorend vermogen van de ploeg. Eigenlijk valt dus voor elke aankoop wat te zeggen. En zo gaan we het nieuwe seizoen in met maar liefst zeven spelers die afgelopen jaar voor Jong Oranje zijn uitgekomen, hebben we een Servisch en een Chileens jeugdinternational aangetrokken en lopen er daarnaast nog een aantal jongens van 24, 25 jaar die nog niet op de toppen van hun kunnen zitten. Daarnaast is de bekritiseerde Sparv wel gewoon Fins international, raken David Texeira en Matias Jones steeds beter gewend aan Nederland en haar voetbal en zal Ivens niet snel meer zo'n slecht seizoen spelen als hij afgelopen jaar deed. Kees Kwakman raakt weer fit, Emil Johansson zal de strijd aangaan met Burnet en Paco van Moorsel zal zich willen bewijzen op eredivisieniveau. Hoe meer ik erover nadenk, hoe duidelijker het voor me wordt: Ik ben wel klaar met dat EK, geef me het nieuwe eredivisieseizoen! Ik heb er zin in.

We gaan verrassen.

 

Michiel Jongsma is naast columnist bij fcgonline.nl co-founder van www.soccerdepartment.nl en te vinden op twitter: twitter.com/JongsmaJongsma

Geschreven met dank aan:
Rupert Fryer (twitter.com/rupert_fryer)
Joel Sked (twitter.com/sked21)
Igor Mladenovic (twitter.com/mladenovic_)

En nog een speciaal bedankje voor Gary Niblock (twitter.com/goalgary), die heeft geholpen met het contacteren van de juiste mensen.