Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

222 gasten online

Column 12 van Michiel Jongsma: Vraagtekens

De inkt op het nieuwe contract van Leandro Bacuna bij Aston Villa is amper opgedroogd of onze columinist Michiel Jongsma laat zijn visie over de opmerkelijke transfer schijnen. Hoewel de transfer ook zijn privésituatie raakt (My girlfriend doesn't like football and Bacuna is the only player she knows. After an FC Groningen game she always asks 'How did Bacuna do?') beperkt hij zich in zijn column tot de zakelijke en sportieve kant van het verhaal.

 

Heel veel leesplezier gewenst!

Vraagtekens

 

Volgens RTV Noord journalist Elwin Baas heeft FC Groningen een miljoen euro gekregen en 20% bij doorverkoop voor Leandro Bacuna. We krijgen er ook nog een oefenwedstrijd tegen zijn nieuwe club bij. Voor de duidelijkheid, Leandro Bacuna gaat naar Aston Villa en dat is natuurlijk een prachtige stap voor hem. Een voormalig Europa Cup 1-winnaar, een jong team in opbouw onder de bezielende leiding van de Schot Paul Lambert. En als ik het er één gun is het Leo. Bacuna is niet bepaald een onomstreden figuur op de tribunes van de Euroborg. Maar de jongen heeft op elke positie behalve centraal achterin, linksback en doelman gespeeld om het team te helpen en dat altijd met honderd procent inzet gedaan. Vaak werd hij verkeerd gebruikt door de trainer en was hij degene die de schuld kreeg. Pieter Huistra die de jongeling een kleine tien wedstrijden in de spits liet zwemmen, waar hij vervolgens kans op kans miste en de hoon van het publiek over zich heen kreeg. Maaskant die besloot dat Bacuna ook misschien wel een rechtsback zou zijn. En vervolgens Bacuna die in al zijn ijver probeerde van alles goed te doen, maar wat vervolgens lang niet altijd slaagde.

 

Ik gun het Leandro Bacuna en dat is omdat hij altijd zijn best deed. Omdat ik potentie in hem zie. Zolang hij maar op de juiste manier wordt gebruikt. Als centrale middenvelder heeft Bacuna genoeg goede wedstrijden gespeeld en de laatste maanden was het een genot om naar te kijken. Zijn ontwikkeling is misschien niet zo verlopen als iedereen hoopte toen hij zich als achttienjarig broekie aandiende, maar in mijn ogen is het nog steeds een ruw talent dat met de juiste begeleiding een uitstekende speler kan worden. Ik vind het jammer dat hij gaat, wens hem het allerbeste en hoop dat hij bij Aston Villa op de plek wordt neergezet waar hij thuishoort. En mocht er dan uit komen wat ik hoop dat er in zit, dan maakt Leandro Bacuna misschien nog wel de stap naar een betere club dan Aston Villa. En dan krijgen wij twintig procent. Bovenop dat miljoen.

 

Een miljoen en twintig procent. En een oefenwedstrijd. Leuk hoor. Een miljoen? Twintig procent? OEFENWEDSTRIJD? Eigenlijk gaat het nergens over. Je verkoopt een talent dat nog een tweejarig contract heeft voor slechts een miljoen euro. Het is nou niet zo dat we ruim in de centrale middenvelders zitten op het moment. Femi gaat weg, Sparv en ook Kwakman. Wat houden we nog over? Lindgren, Kieftenbeld en Van Moorsel? Eén miljoen. Hadden we het geld dan zo hard nodig? En wat kost een opvolger? Een miljoen is meer dan twee keer zo weinig als Pedersen heeft gekost en meer dan drie keer zo weinig als Femi heeft gekost. Wat gaan we voor Van Dijk krijgen? Moet hij ook per sé weg om de cijfers zwart te houden? Wat houden we qua voetballend vermogen in godsnaam nog over?

 

Natuurlijk mag je Bacuna zo'n overstap niet in de weg staan, maar een miljoen euro is wel heel erg weinig. De twintig procent doorverkoop is leuk, maar je mag toch hopen dat dat niet de prijs heeft gedrukt. Want speculeren op het succes van een speler is ook weer riskant. Aan de andere kant, mocht Bacuna een succes zijn en er zat geen clausule in waren we ook weer met zijn allen op de achterste poten gaan staan, zie Suarez. En ja, ik weet dat Bacuna geen Suarez is.

 

Dan het fraaiste. De oefenwedstrijd. Een leuk cadeautje. Als dit onderdeel van de transfer is en geld moet genereren, dan betalen wij als publiek indirect mee aan de transfer? 'Als je je seizoenskaart verlengt voor de oefenwedstrijd in 2014, dan mag je gratis naar Groningen - Aston Villa', was ongeveer de strekking. Dus wij moeten onze seizoenskaart verlengen of een kaartje kopen voor een wedstrijd die georganiseerd is als onderdeel van een transfer waarbij WIJ een speler verliezen? Dat is toch krom? Of ben ik nou weer gek? Tuurlijk vind ik het leuk om Aston Villa te zien spelen en vond ik dat tegen Hamburger SV destijds ook, maar de redenatie rommelt aan alle kanten.

 

Uiteindelijk ben ik blij voor Bacuna, vind ik het jammer voor onszelf en vraag ik mij af wat het idee achter het huidige beleid van de FC is als we jonge spelers voor spotprijzen verkopen en de schade indirect op de supporters verhalen.

 

Een goede zomerstop gewenst,

 

Michiel