Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

214 gasten online

Column 30 van Mlaz Corbier: De Grote Schoonmaak

Ook wie de Trots van het Noorden slechts zijdelings volgt zal hebben meegekregen dat de teller van het aantal contractspelers gestaag aan het afnemen is. Soit, de selectie was inderdaad aan de ietwat uitpuilende kant. De al jaren vacante positie van creatieve middenvelder is echter nog steeds niet ingevuld, en ook de toch al niet schaars in het elftal aanwezige routine lijkt met straffe hand te worden weggesneden. Onze columnist Mlaz Corbier laat er zijn kritische licht over schijnen. Veel leesplezier gewenst!

De Grote Schoonmaak

 

Het lijkt er op dat de lente rijkelijk laat in het jaar valt. De Grote Schoonmaak in Euroborg is ondertussen een feit en inmiddels hebben we al afscheid genomen van een hele rits spelers. Oluwafemi Ajilore, Kees Kwakman, Tim Sparv, Tim Keurntjes en Paco van Moorsel zijn de meest in het oog springend. Ook Leandro Bacuna en Virgil van Dijk hebben de poorten van Euroborg achter zich dicht getrokken al kunnen we hen moeilijk het stempel meegeven dat ze vertrokken zijn onder het mom van de schoonmaak. Als we vervolgens Emil Johansson, Tom Hiariej, Jonas Ivens en Luciano da Silva die op de nominatielijst staan om te vertrekken bij de zojuist opgesomde spelers optellen, kunnen we slechts tot één conclusie komen: als de leiding van FC Groningen zijn zin krijgt, doen we zo'n beetje alle ervaring van de hand.

 

De reeds vertrokken spelers en de genoemde spelers op de lijst “Overbodig” hebben samen meer dan 1750 wedstrijden ervaring in het betaalde voetbal in verschillende competities, variërend van de Nederlandse Eredivisie en Jupiler League tot Scandinavische en andere omliggende competities. Dit is zeer merkwaardig te noemen gezien het de selectie juist ontbrak aan ervaring tijdens het laatste seizoen onder het bewind van Pieter Huistra. Iets dat door Henk Veldmate onderstreept werd. Om te zeggen dat er bergen ervaring is ingekocht onder Robert Maaskant zou een understatement van jewelste zijn. Alleen Andraz Kirm en Rasmus Lindgren kunnen mijn inziens als ervaren krachten worden beschouwd.

 

Dat de schoonmaak nodig is staat buiten kijf. Het afgelopen seizoen had het hele eerste elftal geblesseerd kunnen raken en het niveau zou nauwelijks dalen. Het leek er op dat Groningen twee eerste elftallen had in plaats van een eerste en een tweede elftal. Het nieuw ingezette beleid om de jeugd meer kansen te geven is nobel en wellicht zelfs nodig om te overleven in deze economisch krappe tijden. Wordt met de manier van doen geld bespaard zodat we in plaats van tien middelmatige spelers gewoon drie man kunnen aantrekken die het niveau echt omhoog tillen?

 

Het lijkt hoe dan ook tamelijk rigoureus. De wensen voor de transfer window waren een scorende spits, een centrale verdediger en een creatieve middenvelder. In de winterstop wilden we echter ook een box-to-box player die Maaskant aan het einde van het seizoen in Bacuna plots had gevonden. Met zijn transfer naar Aston Villa moeten we dus ook die positie opnieuw gaan invullen. En nu Virgil van Dijk naar Celtic gaat, moeten we ook een extra verdediger aan het lijstje toevoegen ter versterking van de selectie.

 

Op Bacuna en Van Dijk na, zijn alle spelers ook nog eens van de hand gedaan zonder dat er een transfersom neergeteld hoefde te worden en het is derhalve de vraag hoe we de selectie gaan versterken op deze sleutelposities. Natuurlijk wogen de spelerssalarissen zwaar op de begroting (met name die van Femi) en dat geld zou deels aangewend kunnen worden voor versterkingen, maar om te denken dat eventuele aanwinsten voor een appel en ei naar Groningen komen is ronduit dwaas.

 

Een deel van de supporters begint alweer te morren, want opportunisme is de gemiddelde fan niet vreemd. Hans Nijland zal zich hier gelukkig niet door laten leiden en ook de naderende eerste training (23-06) zal geen overhaaste beslissingen tot gevolg hebben. Feit is echter wel dat Nijland en Veldmate voor een hels karwei staan. Zelfs als de namen die we in het geruchtencircuit horen (Tjaronn Chery, Ari Skulason, Uros Djurdjevic) allemaal naar de Trots komen, zijn we er bij lange na niet. Helemaal omdat deze spelers minder ervaring brengen dan dat we van de hand doen of willen doen. Hans en Henk zijn niet te benijden...

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.