Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

155 gasten online

Column 32 van Mlaz Corbier: Kop d'r veur!

Mlaz Corbier sluit zijn op de komende competitie voorbeschouwende gepeins af met onderstaande column. Hij weet als geen ander dat opportunisme hoogtij viert onder supporters, met name die van FC Groningen, en dat in Stad en Ommeland positivisme heeft plaats gemaakt voor suïcidaal fatalisme en doemdenken, maar in zijn schrijven geeft hij gefundeerd aan dat een wat meer relativerende houding gepast zou zijn. Heel veel leesplezier gewenst!

Kop d'r veur!

 

De voorbereiding zit er op en tegelijkertijd begint de voorbereiding met minder dan een week te gaan pas. Het heeft (te) lang geduurd eer de wedstrijdselectie op volle oorlogssterkte was, en er kan nu pas begonnen worden met het inslijpen van automatismen. Des te opmerkelijker is het dat de hele voorbereiding Michael de Leeuw als valse rechtsbuiten werd opgesteld en als de puntjes op de i gezet moeten worden in de laatste oefenpot, de Brabander het in de spits mag proberen...

 

De schermutselingen aan het begin van het seizoen zijn niet leidend, maar hebben wel een aantal dingen aan het licht gebracht. Zo is Género Zeefuik nog altijd niet fit, ondanks dat hij de hele zomer heeft door getraind. Zeefuik ging vorig seizoen al in zee met een persoonlijke trainer, Stephen Tapilatu, om helemaal fit te worden. Maar toen ik hem persoonlijke aanschouwde in de oefenwedstrijd tegen Getafe CF en met alle positieve geluiden over zijn fitheid die ik had gehoord, viel het mij toch zwaar tegen. Er zijn twee opties mogelijk: of hij heeft er toch weer met de pet naar gegooid of hij heeft een medische indicatie. Als dat laatste het geval is dan moet de technische staf dat naar buiten brengen, hoe vervelend het ook is als je medische ongemakken op straat komen te liggen. Als de eerste theorie de oorzaak is, dan moet dat ook naar buiten komen en moet Erwin van de Looi hetzelfde als zijn voorganger doen en de amsterdammer niet bij de wedstrijdselectie nemen totdat hij aantoont de fitheid in huis te hebben die gevraagd wordt van een speler op het niveau Eredivisie.

 

Ook onze tweede spits lijkt het niet te hebben. Zo kwam David Texeira in de laatste oefenwedstrijd niet eens in het veld ondanks dat de tweede helft tegen FC Emmen het hele elftal, inclusief spits de Leeuw, door het ijs zakte. De veel geprezen scouting van Groningen kan hier echter ook op aangesproken worden. Texeira zei onlangs in een interview met Voetbal International dat hij geen echte afmaker is en zeker geen garantie voor doelpunten. Hoe kan de scouting in hem dan de opvolger van Tim Matavz zien? De Sloveen is een afmaker pur sang en in plaats van een echte spits volgt een hangende spits hem op. Afgelopen seizoen misten we doelpunten; dat kwam deels door de lage productie van de voorwaartsen, maar ook door de zeer geringe aanvoer. Daarom zei Hans Nijland aan het eind van het afgelopen seizoen dat wat hem betreft de doelstelling attractief voetbal zou moeten zijn. Met Krisztian Adorjan lijkt er een goede speler te zijn binnengehaald en in de wedstrijd tegen Getafe maakte ook aankoop Tjaronn Chery een redelijk goede indruk als spelbepaler. Als ook Filip Kostić zijn ingezette stijgende lijn aanhoudt, heb je toch een trio leuke spelers. Het is echter de vraag of Van de Looi het aandurft om met de jonge Hongaar en Serviër te starten. Zoals het nu lijkt zijn er plekjes ingeruimd voor Maikel Kieftenbeld en Nick van der Velden. Laatstgenoemde heeft nog enige drive naar voren, maar Kieftenbeld steekt toch zelden de middellijn over. Aan het eind van het afgelopen seizoen speelde Leandro Bacuna op die positie en of je fan van hem bent of niet, drang naar voren en energie kan je hem niet ontzeggen. Uiteraard heeft Kieftenbeld andere kwaliteiten dan de naar Aston Villa verkaste middenvelder, maar als aanvallend voetbal wordt gepredikt, komt de naam Kieftenbeld niet direct in je op.

 

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de positie van rechtsback. Maaskant heeft er bijna een heel seizoen over gedaan om in te zien dat Stefano Magnasco het elftal meer heeft te bieden dan Johan Kappelhof en dan met name in aanvallend opzicht. Uiteraard is de eerste taak van een verdediger een man uitschakelen en daar is Kappelhof wellicht iets bekwamer in, maar de beste rechter vleugelverdediger van de laatste jaren bij FC Groningen is de geldwolf Bruno Silva gebleken, en zijn grootste kracht was toch vooral 90 minuten lang te gaan als de brandweer. Dat is ook wat Magnasco kan en wil brengen. Als Kieftenbeld als extra slot op de deur in het elftal komt, dan is de keuze voor Kappelhof helemaal moeilijk te verantwoorden tenzij er alweer is afgestapt van het idee van attractief voetbal.

 

De eerste vier wedstrijden in de competitie zijn op papier wedstrijden waar punten gepakt moeten worden: NEC Nijmegen heeft na de winterstop nauwelijks een punt gepakt; FC Utrecht presteert het om een dubbele ontmoeting tegen Luxemburgse semi-profs te verliezen; en met SC Cambuur en Go Ahead Eagles volgen wedstrijden tegen de twee promovendi. Echter zijn dit wel drie uitwedstrijden en vervolgens komt er een reeks met ajax, SC Heerenveen, PSV, AZ en FC Twente. Daar tussen zit alleen het mindere RKC Waalwijk. Al met al moeten er direct wat punten in de tas anders kan het toch lastig worden. FC Groningen moet er vanaf de eerste week staan en Van de Looi en Dick Lukkien hebben daar nog slechts een handvol dagen de tijd voor.

 

Tijd om te panikeren is het echter nog niet. De volgers van de FC staren zich een ongeluk op de tegenvallende prestaties van hun club in de voorbereiding en daardoor vergeten ze veelal om zich heen te kijken. Als we de drie clubs die boven en de drie clubs die onder Groningen zijn geëindigd bekijken, zien we dat ook zij veelal belangrijke krachten hebben moeten laten gaan en kwaliteit hebben ingeleverd. Nivellering viert hoogtij in de Eredivisie en de Trots van het Noorden is daar geen uitzondering op. Van de Looi moet de kans krijgen te bouwen aan dit elftal, ook als resultaten voorlopig uit blijven. De supporters moeten geduldig zijn, maar aangezien opportunisme troef is, zal een deel van de supportersschare de witte zakdoekjes waarschijnlijk reeds de tweede thuiswedstrijd van het seizoen meebrengen. Een supporter heeft ten allen tijde het recht om spelers, trainers en beleid van de club te bekritiseren, het is echter wel zaak om op zondagmiddag als één man achter de club te staan (zie wat dat Feyenoord bijvoorbeeld heeft gebracht) en dan zal het allemaal goed moeten komen. Kop d'r veur en op naar een mooi seizoen!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.