Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

223 gasten online

De Euroborg ontwaakt - FC Groningen, hoe nu verder? Gevraagd: gif en routine

 

Blik op de Euroborg, vanochtend vroeg - prachtig! (foto: fcgonline)

 

De zeperd die FC Groningen gistermiddag tegen Heerenveen heeft opgelopen dreunt nog altijd na in Stad en Ommeland. Met name de manier waarop de verbleekte Trots van het Noorden zich in de eerste helft presenteerde, kwam bij de aanhang van FC Groningen aan als een mokerslag. Niemand van de aanwezige fans kon zich identificeren met de spelers die de op voorhand beladen pot met fluwelen handschoenen aangingen en over het veld huppelden. Het is duidelijk dat de ploeg behoorlijk wat goed te maken heeft.

 

Hoe nu verder? Naar ons idee ontbreekt het op dit moment aan balans in het elftal, aan door de wol geverfde spelers die wél weten hoe dit soort wedstrijden benaderd moeten worden. Wat ons betreft worden woensdag en zondag een paar wijzigingen in het elftal doorgevoerd die de balans in het team ten goede komen en wat meer passie, strijd en beleving in het elftal terugbrengen. Het uitstralen van de wil om te winnen - die moet terug!

De aanval begint met een solide verdediging 

 

Rechtsback --> Hans Hateboer basis

 

Kijkend naar de defensie van FC Groningen, dan heeft Erwin van de Looi al aardig wat rechtsbacks uitgeprobeerd en te licht bevonden. Johan Kappelhof, Stefano Magnasco, Timo Letschert, Lorenzo Burnet - ze komen allen als rechter verdediger niet uit de verf en hebben teveel tekortkomingen op die positie. Slechts Hans Hateboer heeft zich in de beide delen van wedstrijden die hij heeft gespeeld staande weten te houden. Natuurlijk, er moet nog wat aan de jonge, wat robuust en soms lomp overkomende verdediger van de beloften worden geschaafd, maar zowel verdedigend als aanvallend staat hij zijn mannetje. Wat ons betreft krijgt hij zo snel mogelijk een contract (hij speelt nu nog op amateurbasis!) en wordt hij per direct naar het eerste elftal overgeheveld. Van de Looi gaf onlangs aan dat Hateboer zijn vistekaartje in de wedstrijd tegen RKC had afgegeven, en dat hij zijn basisplaats voor die wedstrijd zelf had afgedwongen - hij verdient het om de rest van het seizoen de voorkeur te krijgen, contract of niet.

 

Centrale verdediging --> Rasmus Lindgren voor Johan Kappelhof

 

Daar waar het centrale duo Johan Kappelhof - Eric Botteghin vóór de winterstop nog prima presteerde, daar rammelt het na de winterstop centraal achterin. Aan Eric Botteghin ligt dit niet; aan Johan Kappelhof des te meer. De Amsterdammer begon met een slecht optreden in de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk (Erwin van de Looi sprak naderhand zelfs over een offday bij de verdediger, "maar dat kan een keer gebeuren", aldus de hoofdcoach in het perspraatje in de aanloop naar de volgende wedstrijd).

 

In de wedstrijden tegen AZ, ajax en sc Heerenveen viel hij echter opnieuw door de mand. Wij stellen voor om Rasmus Lindgren op zijn positie neer te zetten. De Zweed brengt routine met zich mee, heeft meer opbouwende kwaliteiten dan Kappelhof (en Botteghin) en kan het op het middenveld weliswaar niet meer zo denderend belopen, maar centraal achterin hoeft dat ook niet. De laatste weken zien we Lindgren regelmatig als linker centrale verdediger op het trainingsveld acteren, en hij wekt op ons steevast een solide indruk. Bij zijn presentatie door FC Groningen is hij bovendien bestempeld als een speler die zowel op het middenveld als centraal achterin kan spelen (dit laatste heeft hij in het verleden bij ajax bewezen). Aangezien zijn contract nog doorloopt lijkt het niet wijs om nu al afscheid van hem te nemen als basisspeler.

 

Lindgren kan bovendien, meer dan Kappelhof, een coachende rol richting Giliano Wijnaldum op zich nemen, en dit lijkt geen overbodige luxe.

 

Linksback

 

Giliano Wijnaldum heeft vóór de winterstop een aantal aardige wedstrijden gespeeld, en kan naar ons idee - bij gebrek aan beter - blijven staan. Lorenzo Burnet is het op dit moment helemaal kwijt en heeft bovendien een aflopend contract; uit niets blijkt dat FC Groningen de intentie heeft de verbintenis met de Amsterdammer te verlengen. Wijnaldum heeft een doorlopend contract en bij de beloften zien we op dit moment geen beter alternatief, dus met wat coaching van Lindgren zouden we het met Wijnaldum wel aandurven.

 

Middenveld en aanval

 

Nick van der Velden was tot het moment van zijn afhaken, begin november, één van de betere spelers van het elftal, en de afgelopen drie maanden is duidelijk geworden hoe zeer de routinier wordt gemist. Van der Velden weet het als geen ander om een duel op de juiste manier te benaderen, elke week weer. Wij herinneren ons nog zijn bloedzuigende manier waarop hij Nick Viergever van AZ in de Euroborg te kakken zette. Natuurlijk, voor velen verdient dit niet de schoonheidsprijs, maar de wedstrijd werd wel met 2-1 gewonnen. Van der Velden schroomt ook niet zijn medespelers tot de orde te roepen of hen over een dood punt heen te helpen als dit nodig is. Kortom, mocht zijn rentree vanavond bij de beloften goed uitpakken, dan zouden we hem graag woensdag al bij de wedstrijdselectie zien (dit zal zijn jonge medespelers, die het - voor ons onbegrijpelijk - van nature niet in zich hebben om zich voor een wedstrijd voldoende op te laden) een mentale boost geven) en zondag tegen Go Ahead Eagles in de basis. Misschien kan hij woensdag zelfs al vanaf minuut één starten - hij lijkt de beste optie om de woensdag ongetwijfeld geschorste Maikel Kieftenbeld te vervangen.

 

Verder zouden we het elftal niet overhoop willen gooien. Tjaronn Chery en Yoëll van Nieff doen het op het middenveld naar behoren, en in de aanval lijken er ook geen betere alternatieven dan Filip Kostic (zes doelpunten), Michael de Leeuw (acht doelpunten) en Andraz Kirm voorhanden. Género Zeefuik zit eraan te komen, is twee maal prima ingevallen, en kan een waardevolle pinchhitter zijn, en Kirm kan veel beter dan hij laat zien, en werkt bovendien hard. Filip Kostic raakte gisteren in de eerste helft geblesseerd. Mocht hij woensdag niet kunnen spelen, dan hopen we dat hij door Richairo Zivkovic wordt vervangen. Bovendien hebben we Krisztian Adorjan ook nog in de achterhand.

 

We zullen de komende dagen zien welke kant het met de opstelling opgaat, maar bovenal zal er meer pit en hardheid in de spelers moeten sluipen. Rasmus Lindgren en Nick van der Velden kunnen daaraan hun steentje bijdragen. In de ploeg met hen!

 

Op dit moment onze favoriete opstelling (uitgaande van 4-3-3, in de wetenschap dat 4-4-2 geen optie is):


Kostic - De Leeuw - Kirm

Van Nieff - Chery - Van der Velden

Wijnaldum - Lindgren - Botteghin - Hateboer

Bizot

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.