Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

107 gasten online

Column 13 van Michiel Jongsma: Tjaronn Chery is het beste wat FC Groningen te bieden heeft

Niet alleen in de defensie van Oranje werd er gisteravond op los geprutst, ook op het middenveld was het armoe troef. De nieuwste column van Michiel Jongsma, die we met plezier plaatsen, zat echter al vóór het Praagse debacle in Michiels pen. Hij heeft Tjaronn Chery onder de loep genomen - in zijn ogen, en in die van talloze anderen, een belangrijke pijler onder het collectief van Erwin van de Looi. Veel leesplezier gewenst!

Tjaronn Chery is het beste wat FC Groningen te bieden heeft


Normaal gesproken bekoort de Groninger supporter niets meer dan werklust. Werklust en productiviteit. Geen wonder ook dat de meest geliefde spelers de afgelopen jaren vooral uitblonken door te vechten voor elke meter. Erik Nevland, Petter Andersson, Filip Kostic, allemaal spelers die er alles aan deden om niet af te worden getroefd op strijd. Na de overwinning op Ajax waren het dan ook Michael de Leeuw en Eric Botteghin die werden toegejuicht.


Ondertussen is er echter maar één speler die het verschil maakt bij FC Groningen en het is niet de hardwerkende oud-Veendammer en ook niet de sympathieke Braziliaan. Na een spectaculaire start en een moeilijk vervolg is Tjaronn Chery al maandenlang de speler om wie het draait bij FC Groningen. Hans Nijland staat erom bekend dat hij zijn spelers door een groen-witte bril bekijkt. Maar dat Tjaronn Chery nog niet is opgepikt door een grotere club verbaast niet alleen hem.


Het altijd informatieve Sikkom.nl vroeg vier journalisten van wie zij veel verwachten dit seizoen. Alle vier noemden Chery. En in de eerste wedstrijden van het seizoen liet Chery ook zien waarom. Tegen Ajax was hij niet alleen de beste middenvelder van FC Groningen, maar simpelweg van het hele veld. Chery mist het strijdbare dat zijn compagnons in de middenlinie laten zien, maar speelt voetbal van een ander niveau.


Terwijl de achterhoede vooral bezig is de boel dicht te timmeren, een klus waarbij Lindgren en Kieftenbeld van harte helpen, daar proberen Antonia, Hoesen en Van der Velden met loopacties het spel van de tegenstander te ontregelen. In het midden staat Chery, haast als een spin in zijn web, te wachten op iets wat hem tot actie maant. En op de momenten dat Chery tot leven komt is het voor de tegenstander vaak al te laat om in te grijpen.


Vanuit dat perspectief vertoont de 26-jarige middenvelder gelijkenissen met Dusan Tadic. Een speler die ook niet opvalt door werklust, maar qua voetballend vermogen altijd iets extra’s brengt ten opzichte van zijn teamgenoten. Dusan Tadic werd in zijn tweede seizoen wel eens verguisd voor zijn gebrek aan inzet, maar op het moment dat de Serviër vertrok werd pas echt duidelijk hoe belangrijk de linkspoot was, zelfs als hij niet de show stal met prachtige passes en geniale schijnbewegingen. Met Tjaronn Chery is FC Groningen een kanshebber voor een eindklassering bij de beste zes, hopelijk wordt de vraag hoe FC Groningen het zonder Chery doet dit seizoen nooit beantwoord.

 

Michiel Jongsma is editor van @BeNeFoot, schrijver voor @JustFootball en werkt bij Opta Sports.