Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

276 gasten online

Column 8 van Mlaz Corbier: Te leren lessen van het Wereldkampioenschap.

Onze zeer gewaardeerde en messcherpe columnist, Mlaz Corbier, heeft niet alleen lasogen van het tot zich nemen van tot nu toe 62 in de regel zouteloze potten WK-voetbal, maar ook nog van het tandenknarsend moeten aanzien van met name Jack van Gelders dagelijkse Sportzomers. Er was voor Mlaz geen ontkomen aan, ondanks zijn aversie zat hij elke minuut van de kritiekloze optredens van de Amsterdammer uit, met als gevolg onderstaande column, die niet zou misstaan op het Anti-Sjek van Gelder Topic, geschreven in een stemming van intense haat. Hij weet echter de link te leggen met datgene waar het in het leven echt om draait - FC Groningen.


Waarschuwing:

Fijngevoelige lezers, die ook nog eens idolaat zijn van dhr. Van Gelder, raden wij ten strengste af onderstaand proza te lezen, aangezien wij niet kunnen instaan voor de emotionele gevolgen. De overigen wensen we veel leesplezier toe!

 

Te leren lessen van het Wereldkampioenschap

 

Het Wereldkampioenschap van de nobele voetbalsport gehouden te Zuid-Afrika zit er zo goed als op. Nog twee onbeduidende wedstrijden eer we ons weer voor de volle 100% kunnen concentreren, of nee, focussen op het echte voetbal. Desalniettemin is de tijd rijp om alvast een paar waardevolle lessen te leren van dit maffiafestijn.

 

Allereerst een herhalingsles die nog niet door de meest blinde scheidsrechter (Wiedemeijer) onopgemerkt is gebleven. Henk Kessler is zoals bekend net zo'n onbetrouwbare glibber als zijn grote voorbeeld van de FIFA: de maffioos luisterend naar de naam Joseph Bladder. De KNVB zal met de finaleplaats van Oranje een flinke koffer vol euro's meebrengen uit Zuid-Afrika en wil vervolgens de vrucht tot het allerlaatste drupje uitpersen en nog een paar extra centjes op de bankrekening bijschrijven door de eventuele huldiging exclusief aan SBS te verkopen. De kijker zit opgescheept met het idiote gesnuif en de debiele vragen van Hans Kraaij Junior, maar what's new? Het publiek wordt al jaren geminacht door Kessler & co.

 

Herr Kessler snapt de commotie niet; het is namelijk niet meer dan normaal dat SBS de uitzendrechten kreeg omdat de NOS in een eerder stadium had besloten bakken gemeenschapsgeld te besteden aan de Champions League en niet aan de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands Elftal. De KNVB zou de rechten rond Oranje gratis en voor niets aan de publieke omroep moeten schenken omdat beide organisaties van het volk zijn, of zouden moeten zijn, maar Kessler ging het verongelijkte rijkeluis kindje uithangen en zo belandden de rechten bij de mediapartner beter bekend als Tokkie TV. Henkie is een verwend pestventje dat Jan niet uitnodigt voor zijn verjaardagspartijtje omdat Jan het jaar daarvoor niet het gewenste presentje dat op het verlanglijstje stond had meegebracht.

 

Hiermee wordt eens te meer duidelijk dat je als Eredivisieclub de KNVB te vriend moet houden want vroeg of laat ben je aan de beurt als je ze tegen de haren in strijkt. Kunnen we niet beter Jack van Gelder in dienst nemen bij de FC als Hoofd KNVB-zaken? Hij zal zoveel slijmen en likken dat de dictators van de Stasi-burelen in Zeist geen anusbleking meer nodig hebben.

 

Want wat mogen we onze hadden dichtknijpen met topjournalisten in de noordelijke media met het vlaggenschip Jan Minnega voorop. Als je de tenenkrommende beelden ziet van Jack van Gelder als hij weer een nieuwe manier zoekt om nog dieper in iemands aars te kruipen verlang je zelfs stilletjes terug naar Henk Kok. We mogen met zijn allen God danken op onze blote knietjes dat Jack voor ajax is en niet elke twee weken een keer in de Euroborg is te vinden. Je hoort wel eens beklag over zijn zonnebankkop maar volgens mij is de bruinheid een dikke laag poep die hij uit de konten van zijn gasten heeft gelikt en vervolgens over zijn dikke kop heeft uitgesmeerd.

 

Maar een echte serieuze les moet getrokken worden uit het feit dat Italië roemloos uit het toernooi werd gestoten ondanks het feit dat het op clubniveau de grootste Europese prijs won: Internazionale sleepte de Champions League binnen. En het gebruikte daarvoor geen enkele Italiaan.

 

FC Groningen nam afgelopen seizoen een voortrekkersrol op zich om de financiële wanorde in de Eredivisie aan te pakken en wonder boven wonder werd er geluisterd (niet meer dan dat voorlopig maar het is een begin). Het zou Zeg Maar Hans Nijland sieren om voor deze kwestie diezelfde rol van leider op zich te nemen. Groningen is al jaren een vreemdelingenlegioen met hier en daar een verdwaalde speler die voor Nederlander doorgaat ondanks dat het eigenlijk een Brabander is. In het beleidsplan van de FC zou de 6+5 regel ingevoerd moeten worden. Samen met andere subtoppers zoals FC Utrecht, AZ, Feyenoord, NAC Breda en de middenmotors SC Heerenveen en Heracles Almelo, zou Groningen een gentleman's agreement moeten aangaan door minimaal zes spelers in de basis op te stellen die eventueel Nederland zouden kunnen vertegenwoordigen.

 

Toen een Nederlandse club in de midden jaren 90 de Champions League won, ging dat met een Nederlandse basis (wat destijds gewoon verplicht was). Met jonge spelers zoals Patrick Kluivert, Marc Overmars, Clarence Seedorf en Edgar Davids en de ervaren krachten Frank Rijkaard en Dirk Blind, werd de grootse prijs voor het clubvoetbal naar Nederland gebracht. De drie buitenlanders die volgens de regelgeving op mochten draven waren direct ook versterkingen. Naar dat beeld zou FC Groningen terug moeten keren.

 

Freddy Stenman en de onlangs vertrokken Sepp de Roover zijn geenszins slechte backs, maar ze zijn ook niet van een wereldniveau dat het rechtvaardigt om buitenlanders de voorkeur te geven boven Nederlanders. FC Groningen scout Scandinavië helemaal dol maar ziet dan ook wel eens wat over het hoofd. Zo werd ene Jos Hooiveld tweemaal verkozen tot de beste verdediger in Finland en viel net buiten de prijzen voor dezelfde trofee in Zweden, was hij echter een volbloed Noor geweest, dan hadden we hem sneller gecontracteerd dan Lucky Luke zijn vuurwapen af kan vuren. Een Nederlander die is weggestuurd bij SC Heerenveen blieven we domweg niet omdat het een Nederlander is. Die koers kan toch niet de juiste zijn, en het bewijs daarvan is de snelle uitschakeling van Italië op het WK. Daaruit moet FC Groningen een lering trekken! We moeten terugkeren naar een elftal vol spelers met voornamen als Tamme, Edzo, Tjapko en Roelfs!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.