Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

149 gasten online

Column 10 van Mlaz Corbier: Das Experiment.

Ook onze scherpe columnist was gisteravond in de Euroborg aanwezig en heeft zijn visie op hetgeen goed en niet goed ging middels een haarfijne tactische wedstrijdanalyse aan het digitale papier toevertrouwd. Naar eigen zeggen is hij een briljant analyticus die graag even in de bres springt voor Huistra, "die kerel met die aparte tongval".

Heel veel leesplezier gewenst! Mee eens of niet mee eens? Bestook hem met mail, dat vindt ie leuk!

 

 Das Experiment

 
Dat er een analyse (met name van de tweede helft) moet komen van de wedstrijd FC Groningen - De Graafschap blijkt uit de geluiden na de wedstrijd rond het stadion en op de diverse fora. Pieter Huistra had namelijk twee experimenten uit de hoge hoed getoverd en het is de moeite waard om die twee zaken van de enige persoon met Friese tongval die ook nog eens sympathiek overkomt onder de loep te leggen. Zijn de keuzes geslaagd en wat is de gedachte er nu eigenlijk achter? Laat ik proberen die hersenspinsels van een leergierig man te achterhalen (een Fries die langzaamaan Groninger probeert te worden is uiteraard een stuk slimmer dan de meeste van zijn starre provinciegenoten).
 
Oluwafemi Ajilore heeft FC Groningen een flinke duit gekost en dat dat bedrag ooit terugverdiend gaat worden is een illusie. Zijn prijskaartje zal hem altijd blijven achtervolgen, maar het wordt tijd dat de weldenkende supporter die ietsjes verder kijkt dan opportunisme alleen daar eens overheen stapt. Femi is één van de dertig beste voetballers van de grote voetbalnatie Nigeria en daaruit blijkt al dat we niet te doen hebben met een schele met kromme poten maar met een behoorlijk voetballer. Feit is alleen dat hij in balbezit te weinig brengt. Als balveroveraar is hij zeker één van de drie besten in de Eredivisie. Het heeft er echter veel van weg dat hij een bal veroveren dusdanig leuk vindt dat hij hem direct weer bij de tegenstander inlevert opdat hij nogmaals mag proberen het leder bij zijn opponent te ontfutselen. Als hij tegen AZ twintig ballen veroverd is dat een goede prestatie. Als hij vervolgens er zeventien dadelijk weer inlevert plus twintig ballen verliest die hij van medespelers heeft ontvangen, dan kopen we er bijzonder weinig voor.
 
Daarom was Huistra's eerste experiment om Tom Hiariej als tweede defensieve middenvelder te posteren niet eens een gek idee. Hiariej is volgens iedereen die ik spreek van nature een rechtervleugelverdediger waar hij in de jeugd ook al veelvuldig speelde, maar ik heb vanaf zijn Eredivisie-debuut tegen Vitesse al gezegd dat hij veel meer weg heeft van een middenvelder. De Winschoter heeft een goede basistechniek zodat hij een mannetje kan passeren en ook een redelijke voorzet maar mist net dat rücksichtslose van een echte verdediger. Daarom komt hij misschien beter uit de verf op het middenveld en het lijkt dat Huistra ook op deze manier redeneert.
 
De vraag is of dit ook tegen De Graafschap een goede zet bleek. Normaliter ga je er vanuit dat FC Groningen in een thuiswedstrijd tegen De Graafschap de bovenliggende partij is en dan is het logisch om een meer-voetballende speler te verkiezen boven een balafpakker. Op het eerste gezicht lijkt het ook dat Hiariej een aardig wedstrijd op de mat heeft gelegd. Hij speelde meer naar voren dan we van zijn Nigeriaanse collega gewend zijn en met name in het eerste deel van de eerste 45 minuten stond hij een paar keer aan de basis van Groningse aanvallen. Toch had er meer van hem uit moeten gaan en helemaal toen De Superboeren met tien man verder moesten. Op onverklaarbare wijze ontstaat er altijd chaos op het veld als een tegenstander met tien man komt te staan. In principe had rechtervleugelverdediger Maikel Kieftenbeld door moeten schuiven om een versterkt middenveld te creëren. Dat gebeurde niet en met name in de tweede helft hadden juist de Doetinchemmers een overwicht in de middenlinie.
 
Nou mogen we enerzijds Kieftenbeld niet de zwarte piet toeschuiven: hij speelt immers op een voor hem nieuwe positie en ook nog eens een forse stap hoger dan hij bij Go Ahead Eagles gewend was. Aan de andere kant mag dat echter wel. Niet alleen is hij een profvoetballer bij wiens beroep kritiek ontvangen hoort, maar vooral omdat hij juist van origine een middenvelder is en als hij offensiever was gaan spelen had hij zijn oude vertrouwde stek kunnen invullen. Toch weegt voor mij op dit moment zwaarder dat hij zich eerst meer thuis moet voelen in de selectie en Eredivisie en dan kunnen we pas echt beoordelen of hij op korte termijn het niveau van subtop aan kan.
 
Het tweede experiment hangt samen met de positie van de jeugdinternational. Dat de tandem Dušan Tadić/Fredrik Stenman wel aardig meandert is een understatement. Dat het koppeltje echter uit elkaar werd gehouden is uit te leggen. 
 
Als FC Groningen tegen tien van De Graafschap staat met een 2-0 voorsprong, dan hoor je die wedstrijd zonder problemen uit te spelen en moet je over de wedstrijd van nu heen kijken. Ten eerste wil Huistra keuzes hebben en daarom mogen de vleugelaanvallers onderling ruilen zodat er meer verrassing en variatie in het spel komt. Dat moet uiteraard op de trainingen geoefend worden maar ook met wedstrijddruk moet dat worden getraind.
 
Het is daarnaast van belang dat bijvoorbeeld Kieftenbeld en Thomas Enevoldsen naar een hoger niveau groeien dan waar ze nu acteren. Door de onzekerheid van Kieftenbeld heeft Enevoldsen weinig steun en daarom is de optie om van positie te wisselen niet zo gek. Tadić liet zijn directe tegenstander (samen met Stenman) alle hoeken van het veld zien, wellicht lukt hem dat ook tegen de back aan de andere kant. Muslu Nalbantoglu was al dolgedraaid en daar had Enevoldsen dan ook van kunnen profiteren om aan het zelfvertrouwen te werken. Tadić had met zijn vorm dan ook weer Kieftenbeld kunnen ondersteunen zodat we met deze wisseling in een vicieuze cirkel terecht komen zodat het elftal in zijn totaliteit beter gaat spelen.
Helaas bleek dat niet het geval. Tadić blijkt wel erg veel op zijn linkerbeen te vertrouwen en toen Jordi Buijs dat na een actie of twee in de gaten had, kreeg de Serviër het een stuk lastiger. Hij miste de steun van Kieftenbeld die hij eerder wel van Stenman kreeg.
 
Ook aan de andere kant liep het niet zoals gehoopt. Enevoldsen stichtte aan de linkerkant zelden of nooit gevaar. De logische oplossing zou zijn om na een kwartier experimenteren de posities weer om te draaien. De Deen had dan nog even de kans gekregen om het vanaf de rechterkant te proberen waarna hij vervangen zou moeten worden dan Koen van de Laak. De international van Denemarken had niet direct gewisseld moeten worden want de 2-0 voorsprong was nog altijd intact en spelers laten staan geeft ze zelfvertrouwen. Daarom ook moest, helemaal in deze wedstrijd, Kieftenbeld gewoon op de rechtsachterpositie blijven (zoals ook gebeurde).
 
Van de Laak lijkt genoegen te moeten nemen met een reserverol, maar juist op dit moment kan hij van grote waarde zijn voor het elftal. Op het gerucht dat de ronde doet dat Dirk Kuijt naar Internazionale gaat antwoordde Wesley Sneijder: "Met Kuijt lijkt het net of je met twaalf man speelt." Zo'n rol kan van de Laak ook op zich nemen, en helemaal voor de laatste dertig minuten van een wedstrijd. Met zijn werklust voor twee kan de Branbander de jonge Kieftenbeld meer ondersteunen dan de met zichzelf worstelende Enevoldsen op dit moment doet.
 
Het is zinloos om af te vragen of de experimenten zijn geslaagd of niet. Natuurlijk werd het allemaal een stuk minder in de tweede helft en mogen de handjes dichtgeknepen worden met de drie punten maar als alles wat niet in één keer goed gaat de prullenmand in wordt gesmeten dan liepen we allemaal nog in berenvellen rond ons afvragend of er niet iets aan de kou gedaan kan worden. Het enige forse kritiekpunt op, met name, het tweede experiment is dat er gisteravond te lang mee door is gemodderd waardoor we nog bijna twee punten de gootsteen in lieten lopen.
 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.