Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

156 gasten online

Column Michiel Jongsma: In 2010 is alles anders

Onze columnist Mlaz Corbier doolt door het mooie Engeland en onderbreekt zijn verblijf aan de andere kant van Het Kanaal uitsluitend om wedstrijden van de Trots van het Noorden te bezoeken. Craig Wallwork heeft onze taalvirtuoos aan een prachtig interview onderworpen (hier te lezen), maar de geplaatste foto is vooralsnog het enige dat over onze vriend wordt onthuld. Terwijl hij aan zijn volgende scherpe column werkt, bereikte ons een mooi schrijven van Michiel Jongsma. Woonachtig in Utrecht maar wekelijks op pad voor onze prachtige club. Hij gaat in op dat wat ons allemaal bezighoudt: de komende transfer window. Lees zijn stuk, en weet na afloop: er is hoop!

 

In 2010 is alles anders

 

Elke Groningen-supporter zal met weemoed terugdenken aan de eerste seizoenshelft van 2007/ 2008. Och, wat hadden we toen een ploeg. Nevland en Berg in de spits, Lindgren op het middenveld met Levchenko en Lovre, op de backposities Stenman en Silva… En als het eenmaal draaide dan draaide het ook. Veel teams liepen zich stuk in onze Groene Kathedraal. Tweede kerstdag lieten we PSV alle hoeken van het veld zien, draaiden we mee in de top en na Hans Nijland zijn inmiddels beruchte uitspraak: “Bij ons gaat er deze winter niemand weg!”, leek er geen vuiltje aan de lucht en durfde het publiek hier en daar al stiekem te fantaseren over strijden om Champions League-voetbal en misschien nog wel meer…

Hoe het seizoen verder verliep hoef ik hier denk ik niet te vertellen. Bruno Silva ging in staking om een transfer naar Ajax te forceren, Lindgren bleek een clausule te hebben waardoor hij voor slechts 2,5 miljoen terug kon naar zijn een maand eerder nog verfoeide Randstad en Nevland legde zelfs geld toe om naar Fulham te mogen. Een half jaar verder, vele blessures later en een illusie armer haalden wij zelfs geen Europees voetbal. Een seizoen dat sprookjesachtig begon eindigde als een nachtmerrie. Vaak heb ik met medesupporters nog teruggedacht aan die periode. ‘Wat als!’, vroegen we ons dan af. ‘Wat als er niemand was weggegaan. Hoe was ons seizoen dan verlopen?’

Het is nu december 2010. Op Stenman na zijn al de eerder genoemde spelers vertrokken. De helden luisteren nu naar andere namen: Granqvist, Ivens, Sparv, Tadic, Matavz, Andersson en natuurlijk Luciano, de eerste fatsoenlijke keeper sinds Beukenkamp. We draaien weer mee bovenin de eredivisie en Groningen wordt steeds vaker genoemd als titelkandidaat. Logisch dat de meeste supporters dan ook met angst en beven het opkomende transfer window tegemoet zien. Vooral voor Granqvist en Matavz zitten met regelmaat scouts op de tribune en ook al vinden wij als supporter FC Groningen de mooiste club waar je voor zou kunnen spelen, we hebben wel begrip dat de spelers daar niet allemaal zo over denken en ook nog andere ambities hebben.

Maar toch is er veel anders dit jaar. Ten eerste hebben we simpelweg een mindere ploeg dan destijds en geldt dit ook voor de andere clubs. Ten tweede: Onze selectie is breder. Bij blessures lijken we wat meer op te kunnen vangen dan destijds. Ten derde en dat is misschien nog wel het meest relevant, iedereen heeft minder geld dan toen, wat het makkelijker zou moeten maken om onze toppers te behouden. Het is pas december, de transfer window is nog niet eens open dus het is allemaal wat voorbarig, maar zouden we dit jaar dan eindelijk kunnen zien hoe het drie jaar geleden met onze FC had kunnen aflopen? We zullen het zien in februari.

Michiel Jongsma

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.