Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

83 gasten online

Column 13 van Mlaz Corbier: Hans Nijland op de kar door de Stad!

Na een afwezigheid van ruim twee maanden is onze columnist Mlaz Corbier terug (voor wie het ontgaan was: lees hier een prachtig interview dat Craig Walwork eind november met hem had, toen Mlaz volgens Craig inmiddels een mythische status had bereikt). Hij constateert dat FC Groningen de witte raaf is in de eredivisie die verder wordt gedomineerd door clubs die het voeren van wanbeleid tot kunst hebben verheven. Mlaz is uit het goede hout gesneden: hij is een ajax-hater pur sang. Hij laat de ravage die de gebroeders Jol aldaar hebben aangericht de revue passeren en constateert dat wij ons gelukkig mogen prijzen dat er in Groningen dankzij Hans Nijland een hele andere, veel bestendiger wind waait. Have fun!

 

Hans Nijland op de kar door de Stad!

 

Het is jammer om te zien dat ajax Frank de Boer, wiens eega nog liefelijk werd toegezongen in Het Oosterpark, heeft aangesteld als trainer. Ik bedoel dan niet dat hij niet bij ons aan de slag wilde aan het begin van dit seizoen en daarom voor eeuwig een persona non grata is. Door zijn afzeggen zitten wij opgescheept met Pieter Huistra en laten we wel zijn, het gaat beter dan onze stoutste verwachtingen met Pieter. Zelfs de meest groen-witte Emile Ratelband had niet gedacht dat we boven onze amsterdamse vrienden zouden staan tijdens de winterstop. En het is niet een prestatie gebaseerd op geluk maar op een doordacht plan wat iedereen kan beamen die hier en daar een training onder leiding van Huistra heeft kunnen aanschouwen.

 

Waarom is het dan zo eeuwig zonde dat de Boer aan de slag gaat in de amsterdamse slangenkuil? Omdat de ex-trainer daar alles aan het verkloten was en er geen leuker vermaak dan amsterdams leedvermaak te verzinnen is. Waarom was driekwart van Nederland zo blij met het kampioenschap van FC Twente? Zelfs ondergetekende, een Groningen-supporter in hart en nieren, was blij met het Tukkerfeestje al was het alleen maar omdat ze ajax achter zit lieten. Met de trainer die een schitterende naam draagt wordt langzaamaan alle ellende achtergelaten (op het zwakke veld na). Er heerst rust in amsterdam nu de Tokkie is opgestapt. Een dikzak die aan de lopende band domme dingen roept en altijd in een trainingspak rondstruint is niets anders dan een Tokkie zoals SBS6 ons heeft laten zien.

 

De vernieuwde omstandigheden in amsterdam geven alleen maar aan hoe ongelofelijk ze hebben gestunteld met de aanstelling van Cock Jol en diens broer. Alles wat onder het juk van Martin Jol in het amsterdamse is verkloot wordt langzaam hersteld. Broers als assistent-trainers, vriendjes als beloftentrainers. Jol draaide zijn hand er niet voor om. Hij haalde een veels te dikke Egyptenaar op, ook een vriendje; een Kameroenees die uitblinkt in rode kaarten pakken in het tweede, een ander vriendje. Hij deed voornamelijk zaken met Mino Raiola, drie maal raden, vriendje of niet? En toen alles tegenviel met een elftal dat hij bij elkaar haalde sprak hij doodleuk dat de club, dat een verlies van 25 miljoen draaide, de geldkraan maar even moest opdraaien. Naar verluidt had Jol Iwan Redan en Jason Oost op het oog om de lekken te dichten.

 

Maar met de Boer aan het roer wordt het allemaal gefixt. Mido wil per direct weg nu Jol de club heeft verlaten; al die rare onbekende vriendjes die posities kregen toegeschoven worden in rap tempo weggebonjourd; Dennis Bergkamp, een parel voor de sport ondanks zijn nauwe connecties met ajax, wordt trainer bij de A1. De aan een zeldzame vorm van overschatting lijdende Mounir El Hamdaoui zal vast vertrekken, een liefdesbeetje in de bips en opgerot... Je vraagt je af of Mounir Bruno Silva heeft gebeld om informatie in te winnen hoe je te gedragen tijdens een conflict.

 

De vraag is waarom we al dit geneuzel de revue laten passeren want nu alles weer naar behoren gaat in de hoofdstad van corruptie is het geen donder aan om het te volgen. Welnu, er is vaak kritiek op de manier waarop Hans Nijland de toko in Groningen runt. "Niemand zal in de winterstop vertrekken" wordt hem nog steeds kwalijk genomen. Maar een speler in staking, eentje met een gelimiteerde transfersom in het contract die een week vóór zijn overgang de Randstad nog verketterde en een andere die bereid is een zak geld aan de poort af te geven om naar Engeland te verkassen, daar kan een voorzitter weinig aan veranderen. Rick van den Boog heeft willens en wetens alle macht aan zwaarlijvige pet afgestaan en zoals het een slecht kapitein betaamt verliet Jol het zinkende schip nog voor de ratten nattigheid voelden. Nijland heeft een puike organisatie neergezet die het onmogelijk maakt dat een trainer of een voorzitter of een technisch manager alle macht zichzelf toe-eigent Martin Jol-style. Dat heeft ons eerst uit het slop van de Toto Divisie getrokken en vervolgens tot voorbij ajax gebracht. Hans Nijland moet op een open kar door de Stad als we aan het eind van het seizoen Europees Voetbal hebben veilig gesteld.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.