Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

157 gasten online

Financiële problemen FC Groningen - club wil lagere stadionhuur

Met enige regelmaat hebben wij bericht over de financiële stand van zaken rond FC Goningen. Zo meldden wij op 16 december jl., na publicatie van de cijfers over het tot 30 juni 2013 lopende boekjaar 2012/2013, dat er onder de streep een netto-resultaat van € 1,95 miljoen negatief gerapporteerd moest worden. Het eigen vermogen was door het geleden negatieve resultaat geslonken van € 4,0 miljoen naar € 2,0 miljoen.

 

UPDATE vrijdag 9 mei 2014: In het Dagblad van het Noorden staat vrijdag dat FC Groningen aan de gemeente Groningen het voorstel heeft gedaan om zelf de onderhoudskosten voor het gebruik van de Euroborg voor haar rekening te willen nemen als de gemeente in ruil daarvoor de huur van het stadion met 300.000 euro per jaar gaat verlagen. Ook zou in dat geval het totale bedrag over de eerstvolgende twintig jaar ineens aan FC Groningen moeten worden uitgekeerd. Een zin die op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd.

 

Hans Nijland gaf tijdens de training van de FC op vrijdag 9 mei 2014 aan dat hij zich niet helemaal kon vinden in het artikel dat vanochtend in het Dagblad van het Noorden is verschenen. Volgens hem ontbrak er een belangrijke passage: "Ons voorstel voor de gemeente pakt voor de gemeente kostenneutraal uit." Omdat de gesprekken tussen club en gemeente echter nog lopen, wilde hij niet meer kwijt over de inhoud van het door FC Groningen aan de gemeente gedane voorstel.

Vandaag (donderdag) schrijft RTV Noord dat FC Groningen en de gemeente Groningen, grootaandeelhouder van de Euroborg, met elkaar in gesprek zijn. De omroep meldt o.a.: "FC Groningen betaalt naar verluidt anderhalf miljoen euro per jaar voor het gebruik van Euroborg. Die huursom drukt zwaar op de begroting zeker nu de inkomsten vanuit de verkoop van seizoenskaarten de verhuur van skyboxen en sponsoren terugloopt."

 

PvdA-wethouder Roeland van der Schaaf wil slechts het volgende kwijt: "Als er niets verandert bij FC Groningen dan hebben we een probleem", al zijn de problemen op dit moment naar zijn mening niet dramatisch.

 

RTV Noord citeert FC's perschef Richard van Elsacker als volgt: "FC Groningen is druk bezig om de kosten en inkomsten in evenwicht te krijgen. De stadionhuur is een van de belangrijkste kosten, daarom zijn we in gesprek gegaan met de gemeente."

 

In onze ogen was het al een veeg teken dat van zes van de tien tweedejaars A-junioren afscheid werd genomen, alsmede van de veelscorende beloftenspeler Kevin Mennega (in januari nog bij het trainingskamnp van het eerste elftal betrokken) en dat niemand van de overige vier tweedejaars A-junioren in aanmerking kwam voor een contract. Verder schreef SV Urk begin vorige maand in een inmiddels verwijderd artikel dat de club van FC Groningen een schriftelijke bevestiging van het uitstromen van Reinier de Groene had ontvangen. Bezuinigingen in de jeugdopleiding van de Trots van het Noorden zouden een grote rol hebben gespeeld bij het besluit, aldus SV Urk.

 

Wij hebben gisteravond bij de ereronde van de spelers van FC Groningen ook gelet op Krisztian Adorjan. De Hongaar keek verre van blij. Voelde hij zich een beetje als buitenstaander omdat hij geen deel had uitgemaakt van de spelersgroep die gisteravond in actie is gekomen, of is hem mogelijk inmiddels verteld dat FC Groningen geen gebruik maakt van de optie tot koop die het kan lichten? En mocht FC Groningen na dit seizoen daadwerkelijk afscheid nemen van Adorjan, liggen hieraan alleen sportieve motieven ten grondslag, of wellicht (ook) financiële?

 

Het blijft slechts gissen, maar ons gevoel over de financiën van FC Groningen is niet positief.

 

Een volle Euroborg in de finale van de play-offs, een voortvarende verkoop van seizoenkaarten en een aantrekkend arsenaal aan sponsoren zullen meer dan welkom zijn!

 

Gerelateerd artikel:

 

16-12-2013 FC Groningen maakt rode cijfers bekend: operationeel resultaat € 1,59 miljoen negatief; netto-resultaat na belastingen € 1,95 miljoen negatief

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.