Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

212 gasten online


Algemeen directeur Hans Nijland en hoofdtrainer Erwin van de Looi zijn vanmiddag tijdens de jaarlijkse persdag ingegaan op de doelstellingen voor het komende seizoen. Ondanks de teleurstellende uitschakeling in de tweede Europese voorronde tegen Aberdeen gaf Hans Nijland aan niets liever te willen dan opnieuw Europees voetbal spelen. De sportieve doelstelling voor komend seizoen is dan ook het behalen van de play-offs om Europees voetbal (lees: een positie op de ranglijst tussen de plekken vier en zeven, red.)

Tekort over afgelopen boekjaar hoger dan € 1 miljoen door extra premiebetaling aan spelers vanwege Europees voetbal

Hans Nijland gaf later tegenover RTV Noord aan dat het uiteindelijke tekort over het afgelopen boekjaar hoger is uitgekomen dan de begrote € 1 miljoen. De oorzaak hiervan is gelegen in het behalen van Europees voetbal, hetgeen in een extra premiebetaling aan de spelers heeft geresulteerd. Nijland vindt dit zeker niet dramatisch, aangezien de transfers van Matavz, Suarez en Tadic een inkomende geldstroom heeft opgeleverd (ruim € 2 miljoen, red.)

Reportage van OOG Radio en TV:Toespraak Hans Nijland (zie ook clubsite FC Groningen):

Hans Nijland maakte bekend dat er op dit moment ca. 12.000 seizoenkaarten zijn verkocht. Vorig seizoen waren er tijdens de persdag 11.814 seizoenkaarten verkocht; dit aantal liep uiteindelijk op tot 12.427. De verwachting is dat dit aantal zal worden overtroffen. (Ter vergelijking: in het seizoen 2012-2013 waren er nog 14.300 van de beschikbare 15.800 seizoenkaarten verkocht, red.) 

De begroting zal komend seizoen met 1,5% stijgen van € 17 miljoen naar € 17,25 miljoen, de achtste begroting in de Eredivisie. (Ter vergelijking: afgelopen seizoen daalde de begroting nog met 5,9% van € 18 mln naar € 17 mln.) Net als vorig seizoen bedraagt het begrote tekort (het verschil tussen inkomsten en uitgaven) € 1 miljoen. Dit is de stand van dit moment; Hans Nijland benadrukte dat de FC dit graag met een aantal tonnen wil verlagen, en wil ook van het structurele begrotingstekort af. Dit hoopt de Trots van het Noorden te realiseren middels een huurverlaging. FC Groningen betaalt aan de Gemeente Groningen nu 18% van de omzet aan huur, daar waar een percentage van 12% in de branche gebruikelijk is. FC Groningen is in een constructief gesprek met de gemeente verwikkeld, en Nijland benadrukte dat hij de huurverlaging met een creatieve, budgetneutrale oplossing wil bewerkstelligen, en niet middels subsidie of andersoortige steun. Er zal dus geen gemeenschapsgeld mee zijn gemoeid. Volgens de algemeen directeur denkt de gemeente zeer welwillend mee. FC Groningen heeft de laatste tijd gesneden in alle mogelijke kosten, maar verder bezuinigen wil de club niet omdat dit ten koste gaat van de ambities. Nijland verwees naar Roda JC en N.E.C. om aan te geven welk scenario dreigt als er verder in de organisatie wordt gesneden, "en dat willen wij hier absoluut niet." (Beide clubs degradeerden afgelopen seizoen uit de Eredivisie, red.) De omzet van FC Groningen zal verder omhoog moeten. Voor komend seizoen is de liquiditeit afgedekt.

Nagenoeg alle skyboxen zijn verhuurd, en de themaboxen zijn een schot in de roos. Zo is de omvang van de Boeren Box de laatste maand verdubbeld. FC Groningen is er verder in geslaagd voor komend seizoen een broeksponsor te strikken. Abiant Uitzendgroep zal de 'boksems' van de spelers sieren, en is daarmee de opvolger van Bos Incasso, de laatste broeksponsor van FC Groningen.

Op Corpus wordt druk gewerkt aan de totstandkoming van een blits trainingscomplex, met een Topsportcentrum van 3.000 vierkante meter. Essent, 'onze zeer gewaardeerde hoofdsponsor', denkt mee om dit complex energieneutraal te laten zijn, en er wordt momenteel door Hans Nijland en commercieel directeur Robbert Klaver gesproken met andere partijen over de naamgeving van het nieuwe trainingscomplex.

Toespraak Erwin van de Looi (zie ook clubsite FC Groningen):

Hoofdtrainer Erwin van de Looi voegde aan de doelstelling van het halen van de play-offs toe dat hij zijn ploeg ook komend seizoen graag attractief voetbal wil laten spelen. Dit dient wel gerelateerd te zijn aan datgene waar het om gaat - winnen. Zijn spelers moeten zich verder ontwikkelen. Hij gaf als voorbeeld het feit dat er afgelopen seizoen veel rode kaarten zijn gescoord en veel strafschoppen zijn veroorzaakt. Van de Looi: "Er moet slimmer worden verdedigd." Als de spelers zich daadwerkelijk zo ontwikkelen zoals de trainersstaf graag ziet, dan is een plek in de play-offs reëel. "Maar geen vanzelfsprekendheid", zo benadrukte hij: dit hangt af van de spelersgroep die er op 2 september 23:59 uur staat. Als de selectie tot die tijd wordt uitgehold, dan zal dit gevolgen hebben voor het kunnen realiseren van de doelstelling. Zowel Nijland als Van de Looi waren reëel: er kunnen nu eenmaal biedingen worden gedaan die FC Groningen niet kan weigeren. En er is op dit moment sprake van veel belangstelling voor spelers.

Erwin van de Looi uitte zich tevreden over de binnengehaalde versterkingen, en vertelde dat Maikel Kieftenbeld ook komend seizoen de eerste aanvoerder van het eerste elftal zal zijn, en Rasmus Lindgren de tweede captain. Diverse spelers waren vanmiddag overigens aanwezig, en ze droegen een blits clubkostuum. Na afloop van de persdag is het gezelschap in deze kledij op de foto gegaan.

Afgesloten werd de persdag door Hans Nijland met een kwinkslag aan het adres van Jan Mennega. "Waarom is het Dagblad van het Noorden vanochtend niet verschenen, Jan?", hierbij doelend op de grote storing die ervoor zorgde dat er vanochtend geen krant is verschenen, noch in fysieke, noch in digitale vorm.

De eerste foto's:

Fotoreportage persdag 2014 van Wouter Pauwels:

{gallert}persdag04082014-W{/gallery}

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.