Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

92 gasten online

 
Stand van zaken maandag 19 januari 2015:
Een bevlogen algemeen directeur Hans Nijland heeft vanavond tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst verteld dat FC Groningen het lopende boekjaar zwarte cijfers zal schrijven, mede door de verkoop van Filip Kostic aan VfB Stuttgart. FC Groningen is alert en probeert te besparen waar het kan. Zo worden er al een tijdje gesprekken met de eigenaar van het stadion, Euroborg N.V., over de huisvestingslasten gevoerd; FC Groningen hoopt de komende periode op dit vlak resultaat te kunnen boeken. Wat zeer veel zoden aan de dijk zal zetten is een volledige herstructurering van de uitstaande schuld, die al op 1 april a.s. zijn beslag zal krijgen, en dat is geen grap.

 

"Gemeente Groningen betaalt 22 jaarlijkse onderhoudsbedragen in één keer aan FC Groningen"

Lees onderaan het artikel welke inventieve afspraken FC Groningen naar verluidt beoogt met de Gemeente Groningen te maken.

Op maandag 19 januari jl. schreven wij al het volgende:

Aflossing huidig investeringsfonds
Er is met de huidige investeerders die participeren in het Spelersobligatiefonds gesproken en FC Groningen heeft besloten om de uitstaande schuld, op dit moment ca. € 8 miljoen, in één keer af te lossen. Het hiervoor benodigde bedrag wordt verkregen door (1) een nieuw fonds op te zetten ter grootte van € 4 miljoen (er was voor maar liefst € 4,6 miljoen op ingeschreven) met soberder voorwaarden, (2) eigen geld van de club en (3) een Derde Partij waarover verder geen mededelingen werden gedaan. Of deze Derde Partij mogelijk RWE is, de moeder van hoofdsponsor Essent en tevens het bedrijf dat algemeen directeur Hans Nijland en commercieel directeur Robbert Klaver zeer onlangs hebben bezocht, valt niet uit te sluiten.

Om aan te geven hoe FC Groningen zal profiteren van de nieuwe situatie: in het huidige fonds hadden de investeerders na een recente aflossing altijd nog recht op 16% van geboekte transferwinsten. Afgelopen zomer moest van verkregen inkomsten (verkoop Filip Kostic; doorverkoop Tim Matavz, Dusan Tadic) maar liefst 19%, oftewel € 2 miljoen, aan de investeerders worden overgemaakt. In het nieuwe fonds, dat met € 4 miljoen veel kleiner van omvang is, participeren investeerders voor maximaal 3% in geboekte transferwinsten, en dan ook alleen over spelers die minstens één jaar in de eigen jeugdopleiding hebben gespeeld. Geboekte winst op een speler als Filip Kostic die wordt gekocht voor het eerste elftal en met winst wordt doorverkocht zal in de toekomst volledig naar de club vloeien. Deze herstructurering gaat FC Groningen in de toekomst vergeleken met de huidige situatie miljoenen opleveren.

Hans Nijland ging eerder in zijn toespraak in op het afgelopen seizoen. Hij wees naar het veld van de Euroborg en sprak vol lof over de bestorming van het veld na afloop van de play-off wedstrijd tegen AZ. "De KNVB vond daar natuurlijk ook weer wat van, maar ach. Laten we daar nu maar niet teveel over zeggen", zo bewees hij nog altijd clubbestuurder én supporter te zijn. FC Groningen ontving afgelopen zomer van Barcelona overigens ook € 440.000, zijnde de opleidingsvergoeding behorende bij de transfer van Luis Suarez. Nijland was verrukt toen hij het bankafschrift onder ogen had gekregen en vertelde dat hij het nog net niet boven zijn bed had gehangen. Van de opleidingsvergoeding behoeft overigens ook in de huidige situatie niets aan de investeerders te worden afgedragen.

FC Groningen en technische staf voerden eerste gesprek en willen met elkaar door
Nijland vertelde dat de club inmiddels een eerste gesprek met Erwin van de Looi en de overige leden van de technische staf heeft gevoerd, en dat het de intentie van beide partijen is om de samenwerking na dit seizoen te continueren.

De algemeen directeur riep de beide nieuwe aanwinsten, Simon Tibbling en Albert Rusnák, naar voren en wenste hen van harte welkom; over mogelijk deze maand nog vertrekkende spelers repte de algemeen directeur met geen woord. Hans Nijland sloot zijn speech af met de woorden: "FC Groningen bruist."

Michael de Leeuw
Michael de Leeuw was de enige speler van de basis van jl. vrijdag die bij de Nieuwjaarsbijeenkomst ontbrak, maar de oorzaak was volgens Erwin van de Looi duidelijk: De Leeuw heeft vanmorgen op het trainingsveld een enkelblessure opgelopen, werd met ijs behandeld en naar huis gestuurd. Van de Looi vond het raadzamer dat De Leeuw vanavond met zijn been omhoog zou liggen in plaats van bij de Nieuwjaarsbijeenkomst te verschijnen. Ook Danny Hoesen heeft vanmorgen een tik gekregen, maar hij was er vanavond wel. Van de Looi verwacht niet dat De Leeuw nog verkocht wordt, maar hij hield een slag om de arm. "Straks bieden ze opeens een fors bedrag extra." Eigenlijk vindt hij het nu (19 januari) te laat om De Leeuw nog te verkopen. "We zullen dan ook iemand terug moeten kopen."

Businessclub FC Groningen
Na Hans Nijland was het de beurt aan Winfryd de Haan, sinds juni 2005 voorzitter van de Businessclub FC Groningen, om voor het spreekgestoelte te verschijnen. De Haan vertelde dat er momenteel 3.000 seizoenkaarten en 900 sponsorplekken onverkocht zijn. Om toch weer te groeien heeft de businessclub drie speerpunten ontwikkeld:

1. Er is een loyaliteitsplan opgesteld. Hoe langer een sponsor zich al aan de club heeft verbonden, hoe meer benefits hij krijgt.
2. Wie zijn tevredenheid deelt met andere potentiële sponsoren en een nieuwe sponsor aanbrengt, ontvangt 10% van de waarde van het contract met de nieuwe sponsor.
3. Bestaande en nieuwe sponsoren kunnen bij de accountmanager aangeven dat ze graag een marketingplan opgesteld willen krijgen, met alle voordelen van dien.

De Businessclub FC Groningen zit overigens bij de beste drie van de verkiezing van de Business Award 2014, een prijs die onder de businessclubs van de 18 Eredivisieclubs wordt uitgereikt. Hieruit blijkt de tevredenheid van de huidige sponsoren. Volgens Winfryd de Haan zal het verband tussen goed/minder goed voetbal van het eerste elftal en meer/minder leden van de businessclub in de toekomst niet meer zo duidelijk aanwezig zijn als in het verleden.

De Haan sloot af met de woorden: "We zijn alive and kicking", maar voegde daar aan toe dat hij daar zelf even niet aan meedoet - de voorzitter wordt op dit moment geplaagd door een enkelbreuk en liep op krukken.

Voor meer informatie over de Nieuwjaarsbijeenkomst van vanavond verwijzen we naar de clubsite van FC Groningen.

Hans Nijland: "Er is afgelopen dagen contact geweest met Jiangsu over Michael de Leeuw"
Hans Nijland heeft maandagavond tegenover RTV Noord laten weten dat er de afgelopen dagen contact is geweest met het Chinese Jiangsu over een mogelijke overgang van Michael de Leeuw. "We hebben het nu nog onder controle maar dat kan over een uur of morgen anders zijn", aldus de algemeen directeur (1, 2).


Hans Nijland en Winfryd de Haan

Foto's van Wouter Pauwels van de Nieuwjaarsbijeenkomst:

 

 

"Gemeente Groningen betaalt 22 jaarlijkse onderhoudsbedragen in één keer aan FC Groningen"

Inmiddels lijkt duidelijk te zijn wie de 'derde partij' is die het mede mogelijk maakt dat FC Groningen het huidige spelersobligatiefonds ter grootte van ruim € 8 miljoen in één keer aflost. Voetbal International schrijft op woensdag 4 februari 2015 in de papieren editie dat dit middels een inventieve truc geschiedt, als de gesprekken tussen de gemeente en FC Groningen hierover tot een goed einde worden gebracht. De Gemeente Groningen betaalt jaarlijks tot de einddatum van het huurcontract van de Euroborg ongeveer drie ton aan onderhoud voor de Euroborg. Het huurcontract met de Euroborg loopt volgens VI nog 22 jaar; VI vermoedt dat de gemeente bereid is om 22 maal drie ton, oftewel € 6,6 miljoen, ineens aan FC Groningen te verstrekken (al vermoeden wij dat er een nog een contante waarde-factor op dit bedrag wordt losgelaten). De onderhoudsverplichting voor de Euroborg komt dan bij FC Groningen te liggen; FC Groningen zou mede met dit geld het huidige spelersfonds kunnen opdoeken en tevens het gat in de financiering van het nieuwe Topsportzorgcentrum op Corpus den Hoorn kunnen dichten.

Hans Nijland wil desgevraagd niet reageren op de door VI aan hem voorgelegde theorie.

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.