Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

270 gasten online

Bottheghin is dit seizoen de sterkste speler van FC Groningen

Nu de Eredivisie bijna ten einde is, kunnen we de balans opmaken en aanwijzen welke spelers van FC Groningen er dit seizoen bovenuit steken. Kijk hier voor meer voetbalnieuws.

In de seizoenen 2012 – 2013 en 2013 – 2014 legde De Trots van het Noorden beslag op de zevende plaats. Na 31 van de 34 duels in 2014 – 2015 vindt Groningen zich terug op plek 8. Dat is nog wel een betere positie dan de fletse 14e plaats in 2011 – 2012, maar evenals in die jaargang van de vaderlandse competitie is het doelsaldo negatief. Een euvel dat overigens ook optrad in 2013.

Dat deficit in het doelsaldo zou logischerwijs tot de conclusie leiden dat we de sterkste Groningers niet moeten gaan zoeken in de defensieve linie. Toch zullen er weinig mensen protest aantekenen als verdediger Eric Botteghin wordt aangemerkt als de sterspeler van de noorderlingen. De 27-jarige Braziliaan is bezig aan zijn tweede seizoen in de Euroborg en de Paulista (iemand uit Sao Paulo) lijkt klaar voor een nieuwe stap in zijn loopbaan.

Botteghin is zonder twijfel een van de meest solide defensieve krachten in de Eredivisie. Twee belangrijke taken van centrale verdedigers is ballen afpakken (intercepties) en tackles uitvoeren. In de categorie tackles komt de Braziliaan tot 2,9 per negentig minuten. Qua centrale verdedigers behalen alleen Guram Kashia van Vitesse en Wilfried Kanon van ADO Den Haag hogere scores.

Ook wat betreft intercepties staat Botteghin zijn mannetje. Gemiddeld 3,1 keer per competitieduel ontfutselt hij de bal aan de tegenstander en slechts vijf man verbeteren die score. Bovendien voegt de Braziliaan een belangrijke extra factor toe aan zijn nuttige bijdrages: betrouwbaarheid.

Voor een trainer is er weinig prettiger dan sterkhouders niet te hoeven missen vanwege blessures of domme kaarten. Botteghin deed in alle 31 speelronden mee vanaf het begin tot het einde. Daarmee behoort hij tot de slechts drie veldspelers die tot nu toe 100% van de speeltijd volmaakten in de competitie.

De top drie beste spelers van Groningen wordt vervolmaakt door Michael de Leeuw en Tjaronn Chery. Eerstgenoemde maakte 14 goals en had daar veel minder speeltijd voor nodig dan Chery, die tot 13 goals in 31 optredens kwam.

Europees voetbal afdwingen via de nacompetitie lijkt er dit jaar ook nog in te zitten voor FC Groningen. Er moeten vier punten worden goedgemaakt op de huidige nummer zeven PEC Zwolle. Maar diezelfde Zwollenaren zijn op zondag 3 mei de tegenstander in de eindstrijd van de KNVB-beker. Zelfs bij verlies van die finale ligt de Europa League dus nog in het verschiet, mits PEC in de top zeven eindigt en FC Groningen wordt achtste, of FC Groningen eindigt zelf als zevende.