Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

95 gasten online

Wat hebben topsport en poker met elkaar gemeen zou je denken. Die vraag kwam naar boven toen een paar jaar geleden bekende voetbalspelers en andere sporthelden in de pokerscene voorbij zag komen. De eerste gedachte was: die mensen hebben zo veel geld en al zoveel bereikt, dat ze van gekheid niet meer weten wat ze  moeten. Toen er wat later meer nieuws naar boven kwam bleek dat heel veel van deze helden het helemaal niet slecht vanaf brachten. En dat terwijl poker helemaal geen gemakkelijk behendigheidsspel is.

Wat maakt iemand een topsporter? Uitmuntende fysieke prestaties is maar een deel ervan, het andere deel is hoe je er mentaal voor staat. Zo ook met poker, goed je kent de spelregels, je snapt dat je kaarten moet tellen maar uiteindelijk behaal je een plaats aan de tafel met de grote spelers door de manier hoe je het spel speelt. Er zijn een hoop facetten die (team) sport en poker met elkaar gemeen hebben. Je stippelt een tactiek uit en beslist hoe je wilt spelen. Je valt aan, verdedigd, presteert onder hoge druk, moet snel beslissingen nemen en van tactiek veranderen en laat je zeker niet gek maken.


Bron: Shaun Botterill / Getty Images

In het voetbal is er een lange lijst van (ex) spelers die zich op met succes op poker hebben gericht. Van Neymar en Piqué was al langere tijd bekend dat zij  goed presteren in poker. Net als vele buitenlandse topsport helden sloot ook de Nederlandse ex hockeyster Fatima Moreira de Melo zich enige tijd geleden aan bij de sporters die talent hebben voor poker. Voorlopers van deze helden zijn bijvoorbeeld Ronaldo,Tomas Brolin en Jan Vang Sorensen. Kortom, allemaal mensen die gedreven worden door een natuurlijk gevoel voor ambitie om aan de top te komen.

Wanneer je spel intenties zijn bepaald is het zaak om een spel systeem te zoeken die daarbij past, dat geld voor iedere speler in bijna alle sporten. Je speelt niet alleen dus moet je je tegenstander zijn spel technieken bestuderen. Voorbereiding is alles in het hockey. Met Marc Lammers verloor Nederland in 2002 de WK-finale van Argentinië na het nemen van strafballen. Dit zorgde ervoor dat Lammers twee jaar lang zijn spelers op het nemen van strafballen zou trainen zodat niet hetzelfde zou gebeuren op de Spelen van 2004. Vantevoren was al besloten welke speelsters bij eventuele strafballen aan bod zouden komen, deze beslissing was genomen door het team op basis van hun persoonlijkheid. Toppokerspelers als Daniel Negreanu in het poker analyseren hun eigen spel en reacties en dat van hun tegenstanders continue. Er worden aantekeningen en analyses gemaakt, veel toernooien bekeken als voorbereiding op het eigen te spelen toernooi.


Bron: Beni Xoul Beni Xoul, CC BY-SA 4.0

Presteren onder druk, cool blijven is cruciaal op moeilijke momenten in het spel. Snelle beslissingen moeten nemen bij verandering in het spel. Het bijhouden van een log kan bijdragen om je gedachten en gedrag tijdens wedstrijden te analyseren. Na enkele weken zul je hierin patronen zien terugkomen. Door middel van een log kun je leren om controle te krijgen en krijg je meer beheersing op je eigen prestaties. Zowel topsporters als pokerspelers zijn altijd bezig met hun eigen reacties en de controle daarvan. Ook bluffen gebeurt in de sport om je tegenstander eronder te krijgen. Een pokerface heeft niet alleen tot doel om te verbergen maar ook om indruk te maken op je tegenstanders. En laat je je teveel intimideren door die ander dan kan dat meteen in slechte beslissingen resulteren. Belangrijk voor spelers die ergens aan de top komen zijn de focus op het einddoel, de ambitie en controle over de eigen gedachten en gevoelens. En niet te vergeten ook aanleg om zich focussen op de wereld om hen heen, wat doet de tegenstander en hoe reageert deze in vergelijkbare omstandigheden.