Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

97 gasten online

De Nederlandse autoriteiten laten zich weer eens van hun meest beschamende kant zien. De hiernaast afgebeelde 23-jarige C(h)ristian Gandu, die in het seizoen 2009-2010 voor FC Groningen A1 speelde en ook voor Nederland Onder 15 uitkwam, dreigt Nederland te worden uitgezet. Cristian verblijft al 14 jaar in Nederland, maar daar waar voormalig FC Twente-speler na een verblijf van slechts vijf jaar in Nederland en een inburgering van 1,5 jaar de Nederlandse nationaliteit kon ophalen, daar lijkt men met Gandu geen genade te kennen. Zijn huidige club, Topklasser Magreb '90 uit Utrecht, voor wie hij afgelopen weekeinde nog scoorde, schreef gisteravond op de clubsite:

De raad van Bestuur van Magreb ’90 kwam vanavond met een persbericht en wil u via deze weg informeren over de aanstaande uitzetting van selectiespeler Christian Gandu. Christian is uitgeprocedeerd en kan ieder moment Nederland uitgezet worden. Een bericht wat eenieder van ons erg aangrijpt en onbegrijpelijk is.

Christian is op zijn 9e naar Nederland gevlucht vanwege de situatie in zijn voormalig thuisland Congo. Nu, ruim 14 jaar later is het moment aangebroken waarom men hem de deur wijst. Als vereniging en voetbalgemeenschap kunnen wij ons niet scharen achter dit besluit en leggen wij ons hier niet zomaar bij neer.

Wij vragen eenieder van u om zoveel mogelijk aandacht aan deze zaak te spenderen, om de overheidsinstanties toch op een andere gedachte te brengen. Christian is een Nederlander in hart en nieren. Een sportman op topniveau, een goedlachse teamgenoot, een aanwinst voor iedere club.

Dit kan en mag niet de bedoeling zijn.

Wij vertrouwen op uw steun in ons verzet tegen dit besluit.

Magreb '90 licht nog het volgende toe:

Gandu begon zijn voetbalcarrière in Nederland bij de amateurs van KVVA uit Amersfoort waarna hij in de jeugdopleiding van FC Utrecht kwam. In februari 2008 wilde de toenmalige coach Willem van Hanegem de pas 15-jarige opnemen in de wedstrijdselectie voor een wedstrijd tegen NAC. Helaas werd dit door de KNVB, omdat de regels geen toestemming gaven voor spelers onder de zestien, verboden.

Hierna heeft globetrotter Gandu nog gespeeld voor Borussia Dortmund, FC Groningen, Almere City FC, USV Elinkwijk, de Poolse clubs Zaglebie Sosnowiec en SK Skra Czestochowa en sinds dit seizoen bij Magreb ’90 voor welke club hij afgelopen zondag nog de 2 – 0 scoorde in de thuiswedstrijd tegen HBS.

Gandu kwam in zijn tijd bij Almere ook in het nieuws omdat hij in de kleedkamer met een pistool tegen zijn hoofd bedreigd was door ploeggenoot Rene Osei Kofi, die door ajax was verhuurd en daar na het incident direct werd ontslagen (bron: NOS).

Namens Marcel Middelbos voegen we graag nog het volgende toe:

Na 14 jaar Nederlander zijn wordt hij weggestuurd. Hoe kan de Nederlandse overheid akkoord gaan met het terugsturen van een vluchteling die op 9-jarige leeftijd binnenkwam en inderdaad voor het Nederlands Elftal gespeeld heeft? Het leven van een voetballer verloopt vaak grillig. Van FC Utrecht naar Borussia Dortmund, van FC Groningen naar Turkije. Ook hij leidde een zwervend bestaan wat dat aangaat. Toch is het zo dat hij in Nederland opgroeide en dat hij compleet vernederlandst is.  Bij de volgers van FC Groningen A1 zal hij wel bekend zijn. 

Had Christian het ‘grote’ Nederlands elftal gehaald, dan was dit nooit gebeurd, dan zijn er regelingen. Na vijf jaar Nederlandschap kun je een inburgeringscursus doen, als ze je nodig zijn. Denk hierbij aan Douglas van FC Twente. Nu hij uiteindelijk in de Nederlandse topklassecompetitie speelt wordt hij eruit ‘gegooid’. Terecht? Lijkt mij persoonlijk niet!  

Vandaar ook dat wij hier bij FCG Online ons medeleven willen betuigen aan wat Chris nu gebeurt. Dit is ongetwijfeld een onwerkelijke situatie, Nederland onwaardig. Als een Douglas na vijf jaar een Nederlands Paspoort op kan halen, moet het voor iemand die hier al zo'n 14 jaar is ook zeker mogelijk zijn! 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.