Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

138 gasten online

 
Vanmiddag is in de Euroborg het Supporterscollectief FC Groningen officieel van start gegaan. Het Supporterscollectief (SC) is een onafhankelijke stichting met een Raad van Toezicht waarin vertegenwoordigers van Supportersvereniging FC Groningen, Groningen Fanatics, Rolly-Side en Z-side zitting hebben. Het SC heeft drie uitgangspunten. Eén daarvan is het bewaken van de specifieke clubcultuur van FC Groningen. Uitvloeisel daarvan is de ondertekening van het Gouden Aandeel, door zowel SC als FC Groningen.

Reportage Sikkom
Reportage RTV Noord

Club en SC zetten vanmiddag hun handtekening onder de realisatie van dit project, waardoor de naam FC Groningen, de clubkleuren groen en wit, het clublogo, het thuisshirt en de gemeente waarin FC Groningen altijd zal spelen (Groningen) nu zijn vastgelegd.

Het Supporterscollectief FC Groningen schrijft op de eigen website die vandaag online is gegaan:

Vandaag is de lancering van een nieuw, opmerkelijk en positief initiatief: het Supporterscollectief. Het Supporterscollectief ontwikkelde de afgelopen maanden een aantal doelstellingen en initiatieven. In feite is het idee ontstaan vanuit de gedachte dat supporters een grote en sterke macht binnen een voetbalclub vormen. Immers, FC Groningen wordt wekelijks gesteund door vele tienduizenden aanhangers. Soms op actieve wijze, door anderen vooral passief.

In het Engelse voetbal zijn voorbeelden bekend van clubs die deels of zelfs grotendeels gedragen worden door de massale aanhang. Deels geboren vanuit financiële noodzaak (clubs die op de rand van het faillissement verkeerden werden gered door steun van supporters), deels vanwege door supporters ongewenste vormen van overname door puissant rijke, meestal uit verre buitenlanden afkomstige, zakenlieden. Bij Groningen is dit gelukkig niet aan de orde, maar toch willen wij dat supporters de mogelijkheid geven om actiever bij hun club betrokken te kunnen zijn.

De eerste stappen van de initiatiefnemers van het Supporterscollectief waren dan ook het contact zoeken met mensen van die clubs en vooral de overkoepelende ondersteunende organisatie Supporters Direct en haar vertegenwoordiger Ben Shave. Deze organisatie beweegt zich intussen ook in veel continentale landen. Omdat modellen zich nooit één op één laten overzetten, is bij FC Groningen uiteindelijk voor een eigen richting gekozen. Toen één en ander gestalte kreeg, volgde intensief overleg met de directie en management van FC Groningen. Gesprekken die in de loop der tijd een steeds positiever karakter kregen. Intussen steunt FC Groningen dit nieuwe initiatief ten volle.

Wat is het Supporterscollectief en wie zijn het?

Het Supporterscollectief is een onafhankelijke Stichting en wordt gevormd door een bestuur bestaande uit supporters vanuit verschillende hoek. Daarnaast is er een Raad van Toezicht waarin vertegenwoordigers van verschillende grote bestaande supportersgroeperingen als de Supportersvereniging FC Groningen, De Groningen Fanatics, De Rolly-Side en de Z-side zitting hebben.

Waar staat het Supporterscollectief voor, wat zijn de doelstellingen en welke initiatieven zijn intussen ontplooit of staan op de rol?

1. Het Supporterscollectief stelt zich tot doel een positieve macht binnen FC Groningen te zijn. Onder het motto: er is heel veel verborgen en onbenut talent en kennis. Dat talent en die kennis moet zo breed mogelijk benut worden.

2. Het Supporterscollectief ontplooit initiatieven ten bate van FC Groningen en bewaakt de specifieke clubcultuur die bij FC Groningen hoort. Dit alles in nauwe samenwerking met directie en management van FC Groningen.

3. Het Supporterscollectief wil zich inzetten op het maatschappelijke vlak en daartoe projecten ontwikkelen. Ook streeft het naar meer zichtbaarheid van FC Groningen in stad en regio.

4. Het Supporterscollectief is een initiatief vanuit supporters en is qua structuur en opbouw van de supporters. Het wil de kracht van supporters ten volle benutten ten bate van de club FC Groningen. Het wil een platform bieden aan supporters die op allerlei vlak een inbreng kunnen hebben. Daartoe neemt het collectief het voortouw voor het vormen van een klankbordgroep in nieuwe vorm. Zo kunnen supporters door middel van handen, ideeën en geld invloed hebben in diverse zaken ten bate van FC Groningen.

Wat is er intussen gerealiseerd vanuit initiatief en door inbreng van het Supporterscollectief?

1. GOUDEN AANDEEL

*Voor supporters van FC Groningen is het van groot belang dat de club vasthoudt aan haar kernwaarden en specifieke clubcultuur. Die kernwaarden vormden eerder een onderdeel van het zogeheten ‘Cultuurmanifest’. Bij het Supporterscollectief leefde de wens deze kernwaarden vast te leggen in het zogenoemde ‘Gouden Aandeel.’ In goede samenwerking met FC Groningen is dit gerealiseerd. In de tijd dat bij een aantal clubs rijke mensen vanuit Rusland of China door overnames veelal de cultuur van de club geweld aan doen, is de clubcultuur bij FC Groningen middels het ‘Gouden Aandeel’ gewaarborgd. Clubnaam, logo clubkleuren, speelstad en thuis-shirt worden bij deze officieel vastgelegd.

2. FC GRONINGEN EXPERIENCE

*Bij de supporters van FC Groningen bestaat al langer de wens de geschiedenis van de club op zichtbare wijze te bewaren en vast te leggen. Een wens die ten volle door FC Groningen zelf gedragen wordt. Om dit te realiseren is een initiatief in volle gang om te komen tot een ‘FC Groningen Experience’. Dit tastbare en deels virtuele FC Groningen-museum gaat volgens plan een vast onderdeel van stadion Euroborg vormen. De plannen liggen klaar, over de financiering hiervan zijn club en Supporterscollectief in vol overleg. Vanuit de filosofie van het Supporterscollectief zullen ook hier de supporters een grote rol spelen.

In de toekomst zal het Supporterscollectief verdere initiatieven ontplooien en de samenwerking met de club FC Groningen blijven zoeken.

Reportage van Sikkom:

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.