Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

195 gasten online

Hans Nijland en John Schurer vegen vloer aan met politieoptreden Excelsior-uit;

Platform Recht op Voetbal opgericht; nieuwste klucht: T-shirts met opdruk '1312' leiden tot stadionverbod

Op 18 december jl. speelde FC Groningen de uitwedstrijd tegen Excelsior. Meer dan de wedstrijd zorgde het excessieve optreden van de Rotterdamse politie voor commotie. Een grote groep supporters van FC Groningen is ten onrechte opgepakt. Hans Nijland, algemeen directeur FC Groningen, en John Schurer, voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen, zijn woedend, en terecht. Maar hebben de autoriteiten ervan geleerd? Nee, integendeel. De burgemeester van Heerenveen heeft supporters van FC Groningen een autocombi-regeling opgelegd, en Amsterdamse supporters die een T-shirt met de opdruk 1312 droegen zijn opgepakt en moeten vrezen voor een stadionverbod. Het einde lijkt zoek.

 

De gebeurtenissen van 18 december 2010

Voor een uitgebreid artikel van deze zwarte dag voor iedereen die voetbal in het algemeen en een vrije manier van vervoer naar uitwedstrijden in het bijzonder een warm hart toedraagt verwijzen we naar ons artikel van 20 december 2010.

 

In het kort komt het erop neer dat een groep van 64 supporters van FC Groningen, die met de trein onderweg waren naar Rotterdam, is opgepakt; de supporters mochten de wedstrijd niet zien en zijn onder beschamende omstandigheden teruggestuurd naar Groningen. De lezingen van de verantwoordelijke autoriteiten lopen uiteen en spreken elkaar tegen. Eerst werd de supporters verweten in de trein vuurwerk afgestoken te hebben; naderhand werd dit vervangen door het gooien van vuurwerk op een station en het roepen van leuzen. De nieuwste versie van de politie Rotterdam-Rijnmond is weer anders. Woordvoerder Remco Spaninxs van de politie laat in het Dagblad van het Noorden van dinsdag 4 januari jl. zelfs weten dat er "vuurwerk gericht op burgers en agenten" is afgestoken. Deze lezing komt volledig uit de lucht vallen en is volkomen bezijden de waarheid.

 

 

Hans Nijland reageerde in eerste instantie in zijn nieuwsbrief van 21 december jl. nog afwachtend: "FC Groningen neemt krachtig afstand van de supporters die deze problemen hebben veroorzaakt en veroordeelt hun acties. Echter willen wij ook benadrukken begrip te hebben voor het ongenoegen van gedupeerde supporters, die niet hebben deelgenomen aan overtredingen, maar hiervan wel de nadelige gevolgen hebben moeten ondervinden. FC Groningen is druk doende deze lastige zaak aan nader onderzoek te onderwerpen. Hiertoe hebben wij inmiddels een brief gestuurd naar de korpschef van de politie Rotterdam om een en ander aan de orde te stellen", en wilde en kon niet vooruitlopen op de conclusies die de club uit nog te voeren gesprekken met supporters zou kunnen trekken.

 

Inmiddels heeft FC Groningen met veel betrokken supporters gesproken. Hans Nijland in het Dagblad van het Noorden van dinsdag 4 januari 2011: "Het beeld is hartstikke helder: de politie wilde geen enkel risico lopen en heeft de hele groep aangepakt. Er is voor de gemakkelijke weg gekozen, goedwillende supporters zijn de dupe geworden."

 

De politie Rotterdam-Rijnmond staat nog steeds pal achter haar optreden. Genoemde woordvoerder Spaninxs hebben we hierboven al aangehaald, en hij verklaart over het oppakken van 64 van de ongeveer 100 supporters die in de trein zaten met droge ogen het volgende: "Het is helaas altijd mogelijk dat daar onschuldigen bij zitten."

 

Deze in vermoedelijk nuchtere toestand gedane uitlating geeft aan hoe incapabel het Rotterdamse politieapparaat is om gericht op te treden. John Schurer, voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen, verwoordt dit in zijn artikel van vrijdag 7 januari 2010 als volgt: "Het is duidelijk, dat als je met een grote groep supporters op pad bent naar een wedstrijd, dat er dan wel eens incidentjes gebeuren. Vaak zijn het echter maar een paar mensen, die het voor een hele grote groep verknallen. Omdat die grote groep vervolgens verantwoordelijk wordt gesteld voor iets, waar de groep part nog deel aan heeft. Zo ook in Rotterdam. En dat is onacceptabel. De politie moet er veel scherper in zijn om die paar mensen aan te pakken die het voor velen verknoeien. Dat geeft ons als Supportersvereniging ook handvatten om daar op in te springen en dan is het probleem ook voor de toekomst opgelost.

Je hoort vaak ‘Dat is niet te doen’, maar dat is een kulverhaal. Als ik in de Herestraat twee etalages ingooi, wordt toch ook niet iedereen in de Herestraat opgepakt? Het zijn keuzes die je maakt. Het zijn verkeerde inschattingen, die heel bepalend zijn voor vele mensen die van goede wille zijn."

 

In zijn uitgebreide schrijven laat Schurer weten dat zowel FC Groningen als de Supportersvereniging FC Groningen doorgaan met het ingezette beleid waarbij de supporter centraal staat, in de wetenschap dat voetbal emotie, passie en clubliefde is: "Het is soms vallen en opstaan, maar we kijken niet om, wij pakken ook onze verantwoordelijkheid. Krijgen we van de overheid weinig hulp om daar het denkpatroon te veranderen, dan is dat jammer; wij gaan door. De Supportersvereniging steunt het beleid van de club. Supporters van FC Groningen, die problemen hebben gehad waar ze nog part of deel aan hebben, zullen wij altijd (onder)steunen. We zullen ons inzetten om zaken boven water te krijgen en gedupeerde supporters kunnen zich bij ons melden. Het nieuwe platform “Recht op voetbal” kan wellicht ook een belangrijke rol vervullen, want er is nog veel winst te behalen."

 

 

Platform Recht op Voetbal

Het Platform Recht op Voetbal, opgezet door Roger Stinissen (voormalig voorzitter SV FC Groningen), Rosanne van Bladeren (juridische commissie SV FC Groningen) en Arnold Bloem (voormalig ombudsman SV FC Groningen), is een online platvorm van aanwezige wet- en regelgeving, jurisprudentie, voorbeeldbrieven en een bespreking van zaken. Deze site moet handvatten bieden voor supporters(verenigingen) om ten strijde te trekken voor het voetbal, zo lezen we zowel op de site van FC Groningen waarin het initiatief wordt besproken als op de site Recht op Voetbal. Belangrijke grondgedachte achter het platform, dat geheel in lijn is met het door FC Groningen en de Supportersvereniging FC Groningen ingezette beleid, gericht op de visie dat voetbal er voor de supporter is: "Voetbal is en blijft de leukste sport om naar te kijken. Wet- en regelgeving en (gebrekkige) uitvoering hiervan maken het helaas steeds moeilijker om uit- en thuiswedstrijden te bezoeken in de eredivisie en eerste divisie. Daarnaast worden voetbalsupporters in de media vaak gestigmatiseerd en snel over één kam geschoren met hooligans en vandalen."

 

 

Heerenveen - FC Groningen: autocombi

Toeval of niet, het platform Recht op Voetbal heeft amper het levenslicht gezien of de supporters van FC Groningen worden pijnlijk verrast door de burgemeester van Heerenveen. Supporters van FC Groningen kunnen, in tegenstelling tot andere jaren, niet naar Heerenveen rijden wanneer het hen uitkomt, maar moeten op een vooraf bepaald tijdstip hun kaarten ergens onderweg ophalen: de wedstrijd is geen vrij vervoer-wedstrijd meer maar een wedstrijd met een zgn. autocombi-regeling. Achter dit besluit staan besturen en supportersverenigingen van beide clubs niet.

 

Op de site van FC Groningen waarin het Platform Recht op Voetbal wordt besproken staat hierover het volgende te lezen: "Op 16 november 2010 vond een vooroverleg plaats tussen een delegatie vanuit SC Heerenveen, gemeente en politie Heerenveen en van FC Groningen en SV FC Groningen. De uitkomst (na verder praten en een brief van FC Groningen, SV FC Groningen, SC Heerenveen en SV SC Heerenveen aan de burgemeester van Heerenveen) is dat na jarenlang vrij vervoer van Groningen naar het Abe Lenstra-stadion er nu een auto-combi ingevoerd gaat worden ondanks de inspanningen van alle partijen (werd in een brief afgelopen woensdag aangegeven door de Heerenveense burgemeester). Het aantal incidenten rond voetbalwedstrijden neemt al sinds jaar en dag af. De Voetbalwet maakt het mogelijk om de hooligans aan te pakken, maar toch wordt het supporters nog steeds moeilijker gemaakt om naar een (uit)wedstrijd te gaan. Zelfs bij een schitterende voetbalderby wat elke keer weer een feest is voor alle Noordelingen."

 

John Schurer laat hierover het volgende weten: "Ook in het overleg over de autocombi naar Heerenveen zat ik soms verbaasd te kijken over hoe een beslissing tot stand komt. Aan de ene kant hoor je een mager verhaal over problemen, die er vorig seizoen zouden zijn geweest van Heerenveen. Aan de andere kant zijn er drie rapporten (driehoek-Heerenveen, driehoek-Groningen en de KNVB) waarin niets staat over diezelfde problemen. Sterker nog: er was één rapport dat een pluim uitdeelde over hoe alles gelopen was."

 

Het moge duidelijk zijn, de supporters van FC Groningen zijn woedend over het laffe besluit van de burgemeester van Heerenveen, dhr. Petrus Marinus Maria (Peter) de Jonge van de PvdA. Een boycot van de wedstrijd wordt overwogen, maar het realiseren van een leeg uitvak in Heerenveen heeft nogal wat voeten in de aarde. Op 11 september jl. speelde FC Twente een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo, en de club besloot om voor de wedstrijd geen kaartverkoop voor supporters van FC Twente te organiseren. Op de site van de Tukkers staat hierover o.a. het volgende: 

 

Het bestuur van FC Twente en supporters reizen zaterdag 11 september a.s. niet af naar de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. De gemeente Venlo verplicht de supporters van de landskampioen met een zogenaamde buscombi met één opstap/verzamelplaats af te reizen naar de wedstrijd. Dit is een wijze van vervoer waarop supporters op eigen gelegenheid naar een vooraf bepaalde locatie reizen en van daaruit met bussen vervoerd worden naar het stadion. Deze vervoersmaatregel is in de ogen van FC Twente en haar supporters onterecht, omdat er geen historie van onregelmatigheden tussen beide clubs bestaat die een dergelijke vervoersregeling rechtvaardigt.

 

Na het kenbaar maken van het eerste voorstel van de vervoersregeling, verplichte buscombi met opstapplaats Enschede, heeft correspondentie plaatsgevonden om versoepeling van de vervoersregeling. Naar aanleiding hiervan hebben de supporters van FC Twente een buscombi met één opstap/verzamelplaats opgelegd gekregen. Ook deze regeling staat volgens FC Twente niet in verhouding. De gemeente Venlo houdt echter vast aan haar besluit, ondanks de bemiddelende rol van het bestuur van VVV-Venlo.

 

Door niet naar Venlo af te reizen willen FC Twente en de supportersverenigingen hun ongenoegen laten blijken over de handelswijze van de gemeente Venlo en tegen de alsmaar strenger wordende maatregelen inzake supportersvervoer in de Eredivisie.

 

Eugenio Porcu, Manager Operationele Zaken van FC Twente: “De afgelopen jaren hebben er tijdens uitwedstrijden tegen VVV-Venlo geen onregelmatigheden plaatsgevonden met supporters. De laatste weken heeft FC Twente diverse gesprekken gevoerd met de gemeente Venlo en de politie om af te zien van deze wijze van vervoer. Dit heeft helaas niet tot resultaat geleid. FC Twente heeft daarom besloten, in overleg met de supportersverenigingen, geen kaartverkoop te organiseren en zowel met bestuur als supporters niet af te reizen naar Venlo.

 

Echter, we hebben het hier niet over zomaar een wedstrijd: de wedstrijden tussen Heerenveen en FC Groningen zijn voor supporters van beide clubs hoogtepunten van het jaar. De wedstrijd die FC Groningen jaarlijks in Heerenveen speelt zorgt steevast voor een bomvol uitvak, gevuld met fanatieke supporters en minder fanatieke supporters, ouderen en jongeren tot de allerjongsten aan toe. Het in de goede richting krijgen van alle neuzen is lastig. En wat is goed? Interesseert het de burgemeester van Heerenveen dat het uitvak niet door Groningers maar door wellicht Friezen wordt bevolkt, of leeg blijft, of trekt hij een lange neus en draait zich om in zijn bed en slaapt verder? Maar natuurlijk moet er een standpunt komen van FC Groningen en van de verschillende supportersgroepen. Het idee van een algehele boycot (niemand van FC Groningen gaat naar Heerenveen: geen bestuursleden, geen sponsoren, geen supporters) is fraai, maar er zullen velen zijn die worstelen met de 'juiste' wijze van benadering van deze wedstrijd. Immers, stel dat je net als andere jaren gewoon naar de wedstrijd in Heerenveen (die nu dus een autocombi-vervoersregeling heeft i.p.v. een vrij vervoersregeling) reist als club en supporter zijnde. Mochten zich geen problemen doen, dan zal de toon voor de komende jaren zijn gezet: "Zie je wel, het is goed gegaan, volgend jaar weer een autocombi!"

 

Hierover is het laatste woord zeker nog niet gezegd. Zoals de zaken er nu voorstaan organiseert de Supportersvereniging FC Groningen op 13 januari a.s. voor leden gewoon een kaartverkoop voor de Fan Tour-busreis (zie Agenda op de site van de SV), MAAR: op het kaartverkoop-gedeelte van de site van FC Groningen staan wel de wedstrijden die FC Groningen tegen Genemuiden, Twente en Willem II speelt, maar niet die tegen Heerenveen. Wat heeft dit te betekenen? Is de site gewoon nog niet bijgewerkt, of wordt daadwerkelijk een niet-organiseren van kaartverkoop overwogen? Ik hoop dit van harte, als club toen je dan écht "ballen".

 

Tot slot: T-shirts, met letteropdruk 1312 strafbaar

Hoe krankzinnig kan wet- en regelgeving in Nederland zijn. Op 6 januari 2011 (inderdaad, 2011, niet een willekeurig jaar tussen 1940 en 1945) plukten we het volgende bericht van internet:

 

 

Elders hebben we gelezen dat het OM verwacht dat de verdachten op grond van de veroordeling van dinsdag een stadionverbod krijgen opgelegd.

 

Grenst deze gang van zaken niet aan hondsdolheid? Zelfs het feit dat het hier om ajax-supporters gaat kan moeilijk als legitieme reden voor de boete en het dreigende stadionverbod worden aangevoerd.

 

Wij hebben naar aanleiding van genoemde idioterie een schrijven ontvangen van een voetbalsupporter. Op niet mis te verstane wijze uit hij zijn ongenoegen en legt uit hoe de razzia tegen het getal 1312 elke legitimiteit mist. Wij citeren uit zijn uitgebreide schrijven van vandaag: 

 

"Als je dit filmpje bekijkt  bij 3 minuten en 51 seconden tot en met 3 minuten en 52 seconden dan zie je van links naar rechts de cijfercombinatie 13 en 12 in beeld verschijnen wat volgens een incompetente randdebiele rechter uit Amsterdam All Cops Are Bastards zou betekenen. In dit verhaal staat 13 voor Joop van Daele de maker van het winnende doelpunt voor de wereldbeker van het seizoen 1969-1970. Daarnaast rent een Feyenoordspeler met rugnummer 12 naar rugnummer 13 toe en ontstaat de prachtige cijfercombinatie 1312.


Het is nu wachten wat een willekeurige paranoïde schizofrene rechter met een borderlinestoornis zal doen als er mensen met shirts rondlopen met nummer 12 en andere mensen met nummer 13 die af en toe tezamen toevallig de cijfercombinatie Postbus 1312 van het Gerechtshof in Amsterdam maken. Weten rechters van de Parnassusweg in Amsterdam, dat het hoger beroep zal dienen bij een hoger gestoorde rechter op Postbus 1312 in Amsterdam


De mensen met cijfer 12 en 13 kunnen altijd nog zeggen dat zij ook fan zijn van Ted Nugent geboren op 13 december 1948 zijn, wat in Nederland de cijfercombinatie 13-12 oplevert, maar in Amerika 12-13 moet zijn. Zoals uit dit filmpje blijkt is Ted Nugent in zijn vrije tijd hulp-sheriff (hulpagent) in Amerika en dat betekent dat 13-12 staat voor respect voor de politie."

 

Met verwijzing naar een viertal verhelderende voorbeelden (1, 2, 3 en 4) van buitenproportioneel politieoptreden, waarbij in Brazilië zowel een speler als een clubbestuurder worden gearresteerd, besluit hij zijn berichten en houdt uit arren moede maar een pleidooi om over te gaan tot de Finse vorm van voetbal, waarbij het woord plezier nog niet in de kiem wordt gesmoord. Een laatste citaat:


"Het leukste voetbal, Swamp Soccer (zie hier of hier) komt tegenwoordig uit Finland, wat letterlijk veenland betekent, en is zo genoemd vanwege de talrijke hoogvenen. Ook de Finse benaming voor hun land, Suomi, heeft deze betekenis. Als ik het goed heb bestaat Groningen voor een aanzienlijk deel ook uit veengrond. Groningen is dus ook een Veenland."

 

Laten we hopen dat deze bagger-rijke vorm van voetbal bedrijven niet de enig nog resterende weg is die wij moeten gaan om qua voetbalbeleving aan onze trekken te komen.

 

Voetbal is emotie, passie en clubliefde!

 

Forza Grunn!

 

verleden tijd?

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.