Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

191 gasten online

Petter Andersson houdt conditie op peil; binnenkort operatie door Anders Valentin

In een openhartig interview met het plaatselijke Zweedse dagblad Norran vertelt Petter Andersson hoe het met hem gaat en hoe het traject rond zijn op handen staande operatie tot nu toe is geweest. Petter houdt zijn conditie op peil met "rehab-training", is enerzijds blij maar anderzijds ook geïrriteerd dat hij helemaal geen last heeft van zijn knie maar wel weet dat het binnenin zijn knie foute boel is. Hij wordt binnenkort aan zijn kruisband geopereerd maar mogelijk ook aan zijn gewrichtsbanden.

 

Petter Andersson, onze geplaagde kanjer die het grootste pechjaar uit zijn leven doormaakt, is thuis in het Zweedse Skellefteå en doet uit de doeken wat er de laatste tijd is gebeurd, wat er momenteel in zijn hoofd omgaat en hoe het traject rond de op handen staande operatie er wellicht uit zal zien.

 

Hij traint momenteel zo hard als hij maar kan en mag, de man heeft een instelling en doorzettingsvermogen die onmogelijk veel vaker vertoond kan zijn. Vreemd genoeg, althans voor een buitenstaander, voelt hij helemaal geen pijn aan zijn knie. Hij weet dat de kruisband kapot is maar hij voelt dit niet als zodanig. Dit geeft hem een dubbel gevoel. Leuk, maar ook frustrerend.

 

Verder heeft het buitenmens Andersson momenteel veel tijd om in de Zweedse bossen door te brengen en om zich op zijn favoriete hobby, de jacht, te storten.

 

De operatie zal binnenkort, net als eerder dit jaar, door de Zweedse arts Anders Valentin worden uitgevoerd in het Sofia-ziekenhuis in de Zweedse hoofdstad Stockholm. FC Groningen had het liefste gezien dat de operatie in Nederland uitgevoerd zou worden, zodat de club beter contact met de betrokken arts zou kunnen onderhouden. Petter heeft zich vervolgens uitvoerig laten voorlichten over de mogelijkheden op chirurgisch gebied. In eerste instantie leek Petters keuze op de Amerikaanse arts Richard Steadman te vallen, hierover hebben wij al eerder bericht. Deze arts kan met Ruud van Nistelrooy, Ronaldo en Hendrik Larsson niet de minste voetballers tot zijn clientèle rekenen. Petter ging niet over één nacht ijs en heeft gesproken met Henke Larsson over diens ervaringen. Dat het niet tot een operatie in het Amerikaanse Colorado heeft geleid vindt zijn oorzaak in de volgende redenen:

  1. Trombose
    Petter is gevoelig voor trombose, hij liep dit bloedstolsel al eens op tijdens de vlucht van Nederland naar Zweden vlak voor zijn eerdere operatie in 2009. De kans op het opnieuw oplopen van trombose tijdens een vlucht naar de Verenigde Staten, met een onvermijdelijke vertraging van zijn come-back als ongewenst gevolg, is niet onaanzienlijk.
  2. Centerij
    Petters ziektekostenverzekering zou slechts 1/6 van de kosten, verbonden aan de operatie door dr. Steadman, dekken. Aangezien we het hebben over een operatie in de USA weten we meteen dat we aan astronomische bedragen moeten denken.

Alles afwegende heeft Petter gezocht naar een alternatief voor zijn operatie en hij heeft die gevonden in Anders Valentin, tevens arts van het Zweedse nationale elftal. Petter voelt zich goed bij de keuze voor deze Zweed, die door een tweede arts zal worden geassisteerd.

 

Petter zal in elk geval aan zijn kruisband worden geopereerd. Het is echter niet uitgesloten dat ook zijn gewrichtsband onderhanden zal worden genomen. In dat geval wordt het een zware operatie.

 

Omdat u en ik vermoedelijk leken zijn op het gebied van de wondere wereld van de binnenkant van een knie hebben we het volgende gevonden:

 

De knie bestaat uit drie botten. Allereerst het bovenbeen (os femur) en het scheenbeen (os tibia) en ook nog de knieschijf (patella). Het bovenbeen en scheenbeen mogen niet van elkaar afschieten maar moeten zowel bij gestrekt als bij gebogen knie netjes tegen elkaar blijven zitten. Hiervoor zijn aan de beide buitenzijden van de knie gewrichtsbanden (ligamenten) en in de knie kruisbanden die zorgen voor de zijwaartse en voor/achterwaartse stabiliteit. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie, tussen de raakvlakken van de botten, zitten kraakbeen schijfjes. Dat zijn de twee menisci. Beschadiging van één van de menisci door een plotselinge verdraaiing van de knie wordt voetbalknie genoemd.

 

Dan weten we tenminste wat bedoeld wordt met de zgn. gewrichtsbanden waaraan Petter dus mogelijk ook zal worden geopereerd. Binnenkort weten we meer over de precieze aard van de operatie die op korte termijn zal worden uitgevoerd.

 

Petter Andersson heeft momenteel veel tijd en ontkomt dus niet aan het nog eens terugkijken op het voor hem zo onvoorstelbaar onfortuinlijke jaar 2009. Hij heeft amper kunnen spelen door het tot twee maal toe afscheuren van zijn kruisband. Zijn laatste minuten in het eerste maakte hij op 25 januari van dit jaar in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Ajax. De tien minuten die hij in die wedstrijd speelde betekenden tevens de eerste speeltijd voor hem in de hoofdmacht van FC Groningen in 2009.

 

De man is nu al bijna een legende en dat terwijl hij het shirt van de FC pas 17 keer heeft gedragen, wat een indruk heeft hij in die wedstrijden, en vooral ook daarna rond beide vreselijke blessures, op ons achtergelaten.

 

Petter heeft eerder gespeeld voor de Zweedse ploegen Skellefteå FF en Hammarby en toeval of niet, beide ploegen kennen net als Petter zelf een rampjaar: ze zijn beiden gedegradeerd. Petter heeft ook warme gevoelens bij de Zweedse club Djurgården, hij kent daar spelers als Petter Gustafsson, Danne Burlin en Mikael Dahlberg erg goed, en ook deze ploeg verkeert in zwaar vaarwater, verzucht Petter, die tenslotte ook nog memoreert dat FC Groningen tot overmaat van ramp ook al slecht is gestart (het interview met hem is vlak vóór de overtuigende zege tegen Heracles afgenomen).

 

Petter sluit strijdvaardig af en zegt dat 2010 alleen maar beter kan worden voor hem. Hij zegt erop gebrand te zijn iedereen te willen laten zien wat hij in zijn mars heeft. En grijnst hierbij.

 

Nogmaals Petter: we missen je, en kop d'r veur!

 

 

(foto: http://norran.se)

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.