Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

178 gasten online

Petter Andersson in Zweedse pers: "Vertrek naar andere club niet aan de orde"

Voetbal International schreef op 4 januari jl. dat Petter Andersson nog niet toe is aan de verlenging van zijn aan het einde van dit seizoen aflopende contract. In dit artikel is daarover meer te lezen. Het stuk dat VI publiceerde heeft tot teleurgestelde reacties bij diverse supporters geleid en ook Henk Veldmate gaf aan niet blij met de situatie te zijn. Petters afwachtende houding is ook in de Zweedse pers niet onopgemerkt gebleven. Het Zweedse Fotbollskanalen heeft vandaag een vraaggesprek met de aanvoerder van FC Groningen gevoerd. Hieruit blijkt dat Petter, zoals wij eerder deze week al schreven, gebukt ging onder een gebrek aan zelfvertrouwen en stukje bij beetje het gevoel krijgt dat het de goede kant opgaat met zijn lichaam en met zijn spel.

 

Hij zegt dat een langer verblijf bij FC Groningen interessant en dus zeker een optie is, maar dat hij de beslissing hierover nu nog niet kan nemen. Dit heeft hij de club meegedeeld. Hij zegt dat de besluitvorming over wat er na dit seizoen zal gebeuren nog wat tijd in beslag zal nemen. Hij kan pas besluiten tot een langer verblijf bij FC Groningen als hij langere tijd fit blijft en het gevoel heeft van waarde voor de club te zijn. Hij houdt zich met niets anders bezig dan met het 'nu' en zeker niet met andere clubs. Wij denken dat hij zeker zal bijtekenen als zijn zelfvertrouwen en zijn geloof in eigen kunnen de door hem zelf bepaalde grens heeft bereikt. Haalt hij deze minimumeisen niet, dan zou het ons niet verbazen als hij zijn profcarrière beëindigt.

 

Om het gevoel van Petter Andersson beter te kunnen begrijpen is het goed om terug te gaan naar eerder dit seizoen. In een interview met het Zweedse Norran vertelt Petter begin december 2011 dat hij aan het begin van dit seizoen trots was dat hij tot aanvoerder van FC Groningen was benoemd, maar dat zijn gevoel gaandeweg de eerste helft van dit seizoen is omgeslagen. Na twee kruisbandblessures wilde hij zich graag op zichzelf, op zijn eigen fysieke gesteldheid en zijn spel concentreren om op die manier naar zijn oude niveau toe te groeien. Doordat hij echter de aanvoerdersband droeg voelde hij een zware verantwoordelijkheid voor het team: hij voelde dat er meer van hem als aanvoerder werd verwacht.

 

Het spel van FC Groningen en dat van hem ging de verkeerde kant op, totdat zich een keerpunt aandiende. Vanaf dat moment begon het met zowel de FC als met hem te draaien en begin december had hij het goede gevoel bij het aanvoerderschap gekregen, en bij zijn eigen vorm. In het vraaggesprek met Norran vertelt hij dat hij tegenover FC Groningen heeft aangegeven nog te wachten met zijn besluit over verlenging van zijn contract en dat hij en de club in januari of in februari verder zullen praten.

 

 

Vervolgens kwam VI begin januari met het bewuste artikel waarin nogmaals wordt gezegd dat Petter Andersson de boot afhoudt. Fotbollskanalen pikte dit gisteren in dit artikel op, schreef dat Petter weigert te onderhandelen over een nieuw contract en ook Henk Veldmate wordt geciteerd en afgesloten wordt met de zoektocht die FC Groningen nu heeft opgestart om een opvolger voor Andersson te vinden.

 

Een dag later nuanceert Petter Andersson in dit artikel in hetzelfde Fotbollskanalen de conclusies die door velen aan de terughoudendheid van hem worden verbonden. Hij wil nu bewijzen dat hij fit kan blijven, wat na twee afgescheurde kruisbanden bepaald geen zekerheid is, en hij zegt dat FC Groningen nog steeds interessant voor hem is. Hij zegt dat het absoluut niet zeker is dat hij de club verlaat, maar dat het nu allemaal eigenlijk pas echt gaat beginnen voor hem nu eerdere seizoenen zijn verknald door zijn knieblessures. Hij heeft de club verteld dat verlenging van zijn contract zeker een optie is, maar dat het voor hem nu nog te vroeg is om een beslissing te nemen. De reden hiervoor is simpel, zo schrijft Fotbollskanalen: aan het begin van dit seizoen had Petter grote twijfels. Hoe zou het de rest van zijn carrière verlopen? Zou hij überhaupt nog in staat zijn om topsport te bedrijven? Soms had hij het gevoel dat hij niet meer langere tijd fit zou kunnen blijven. Het was slecht gesteld met zijn zelfvertrouwen en de Zweed wilde deze situatie "tackelen" door zich uitsluitend op het voetbal te concentreren. Alles draaide om het vinden van continuïteit en stabiliteit als speler. Dit moest dus worden gecombineerd met het aanvoerderschap.

 

Zijn enige doel was om fit te blijven. Al het andere kon wachten. Inmiddels constateert hij echter dat het beter en beter gaat op het veld en dat er eventueel nieuwe mijlpalen gezet kunnen worden. Zorgen over zijn lichaam heeft hij niet meer. Het nieuwe jaar is echter net pas begonnen en hij kan nu nog niet verder kijken dan het huidige seizoen. Omdat hij met onzekerheid te maken heeft gehad heeft hij nog niet eerder over zijn toekomst na kunnen denken. De besluitvorming hierover zal nog enige tijd in beslag nemen, aldus Petter.

 

 

Onze conclusie is en blijft: Petter Andersson is nu een half seizoen fit, en hoopt dit langdurig te blijven. Ook wil hij dat zijn spel een stijgende lijn blijft vertonen, omdat hij veel van zichzelf eist en wil dat hij belangrijk is voor FC Groningen. Wellicht had hij verwacht dat het allemaal wat sneller zou gaan na zijn tweede kruisbandoperatie en daarmee samenhangende revalidatie, dat gevoel zal hij ongetwijfeld af en toe hebben gehad. Hij is absoluut niet bezig om met zijn zaakwaarnemer een passende volgende club uit te zoeken. Zijn enige doel is om fit te blijven, goed te spelen, en wel bij FC Groningen. Dat gevoel begint dit seizoen stukje bij beetje vorm te krijgen. Zet deze gevoelsmatige ontwikkeling door en verkrijgt hij voldoende geloof in eigen kunnen, dan zal hij zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis met FC Groningen zetten (gesteld dat FC Groningen net zolang als de Zweed het geduld kan opbrengen). Krijgt Petter Andersson met nieuwe tegenslag of met een neerwaartse ontwikkeling van zijn zelfvertrouwen te maken, dan denken we dat hij besluit dat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen moet hangen. Aan dat laatste scenario willen wij absoluut niet denken...

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.