Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

276 gasten online

Vanmiddag training in Haren - gooit Pieter Huistra het systeem om?

FC Groningen wijkt vanmiddag wederom uit naar het kunstgrasveld in Haren om op het trainingsveld een begin te maken met het meer dan ooit gewenste eerherstel. Was na de blamage tegen RKC al duidelijk dat we slechts met passie en strijd uit het dal kunnen komen, dit besef zal er na de kansloze nederlaag tegen VVV-Venlo, vóór de wedstrijd tegen graag geziene gast FC Groningen nota bene hekkensluiter, nog meer (moeten) zijn. Hopelijk staat de technische staf ook open voor een aangepaste speelstijl. Lees de column van Mlaz nog maar eens goed door en concludeer met hem: het is tijd om afscheid te nemen van het systeem met twee controleurs.

 

Dusan Tadic legt de vinger op de clubsite op de zere plek: "We missen vanaf het begin durf en lef, nemen geen risico." Hij is ook eerlijk: "We moeten laten zien dat we het verdienen om voor FC Groningen te voetballen." Hopelijk trekken de spelers die zondag inzetbaar zijn zich op aan de Serviër, die in Venlo ondanks zijn pijnlijke heup absoluut wilde spelen omdat hij zijn medespelers niet in de steek wilde laten. Aan hem ligt het zeker niet dat we nu al drie wedstrijden op rij zonder punten staan.

 

Ook Pieter Huistra gaf na de deceptie in Limburg tijdens de afsluitende persconferentie dat FC Groningen aan te weinig initiatief en durf had. Op de clubsite van de FC zegt hij: "We moeten keihard blijven werken, de rug rechten en het voetbal moet een stuk beter. Dat begint met duidelijke afspraken en met durf en lef. We moeten vertrouwen in onszelf terugkrijgen en veel trainen. We hebben het al laten zien en onze vorm moet snel terugkomen. Volgende week zullen door schorsingen andere spelers de kans krijgen het te laten zien. Er is voldoende kwaliteit aanwezig om een goed team op te stellen. Voetballen is soms ingewikkeld en soms simpel. De simpelheid moeten we proberen terug te brengen. Wedstrijden worden vaak door enkele momenten beslist. Een mentaal probleem zou ik ons niet willen aanpraten op dit moment."

 

Wij hopen dat Pieter Huistra het zelf ook kan opbrengen om meer lef aan de dag te leggen. In dit opzicht is er ook een taak weggelegd voor zijn assistenten, Erwin van de Looi en Dick Lukkien. De trainersstaf hoeft het niet in alle opzichten met elkaar eens te zijn. Sterker nog, complementaire meningen die op bepaalde vlakken van elkaar afwijken kunnen in een dialoog tot iets constructiefs leiden. En als het in een dialoog niet kan, dan maar in een vuist-op-tafel-sessie op de hei.

 

Wij zullen straks in Haren op het trainingsveld zien welke kant het de komende tijd wellicht opgaat. We zijn ook benieuwd naar de fysieke gesteldheid van spelers als Petter Andersson en Dusan Tadic. Petter Andersson is aan zijn lies geblesseerd geraakt, en wij sluiten niet uit dat de Zweed deze blessure niet op het trainingsveld maar dinsdag op het ijs van Kardinge heeft opgelopen. Laten we hopen dat hij er snel weer bij is. Wij zien in hem een geschikte kandidaat om de rol van controleur op zich te nemen, nu Tim Sparv en Maikel Kieftenbeld vanwege hun vijfde resp. zevende gele prent tegen PSV moeten toekijken. Petter heeft het vorige seizoen geregeld als controleur gespeeld op de training en dat zag er veelbelovend uit. Nu hij aanvallend gezien veel van zijn gevaar en dreiging heeft verloren lijkt het ons het beste om hem een linie naar achteren te schuiven.

 

Van veel lef zou de volgende 4-4-2 opstelling getuigen:

 

Suk - Texeira

Bacuna

Tadic - Jones

Andersson

Burnet - Kwakman - Ivens - Kappelhof

Luciano

 

Wij denken dat de verdediging van de tegenstander niet blij wordt van een duo Suk - Texeira, een spitsenkoppel waar de energie vanaf spat en dat bereid is 90 minuten lang oorlog te voeren.

 

Als Pieter Huistra dit te aanvallend vindt, wellicht omdat het gevaar van balverlies bij bv. Matías Jones (die prima inviel tegen VVV!) tegen een ploeg als PSV dodelijk kan zijn, dan wordt wellicht de volgende opstelling overwogen (4-2-3-1):


Texeira

Tadic - Suk - Bacuna

Andersson - Keurntjes

Burnet - Kwakman - Ivens - Kappelhof

Luciano

 

Dit heeft alleen een kans van slagen als de voorste linies echt eens gaan doen wat er van hen wordt verwacht: druk zetten, lef tonen. Anders roep je het onheil tegen PSV over jezelf af.

 

Als Andersson, Ivens en/of Tadic zondag niet inzetbaar zijn, dan zal het een uitdaging worden om een respresentatieve ploeg op de been te brengen.

 

Pieter Huistra wil meer durf en lef zien, en hij wil hard gaan trainen. Wij willen dat ook. Wat was tot voor kort de kracht van FC Groningen? Het veel energie in een wedstrijd stoppen, snel en direct spelen, druk zetten naar voren. Deze elementen lijken allemaal uit het spel van FC Groningen verdwenen te zijn. Wat was de kracht van Pieter Huistra? Het scherp en hard trainen, vaak twee keer op een dag. Snel wisselen in een wedstrijd als je ziet dat het niet loopt. Ook dit is de laatste tijd allemaal minder geworden. De intensiteit van de trainingen is achteruit gegaan; uit de lichaamstaal van de spelers, maar ook van Huistra spreekt meer een timide, passieve houding dan een verbeten trek van "Kom maar op, ik lust je rauw".

 

Wij stellen voor dat de selectie van FC Groningen deze week een video afspeelt van de gisteren in de Galgenwaard gespeelde ontmoeting van FC Utrecht tegen ADO Den Haag. Bepaald geen hoogdravende pot voetbal met technische hoogstandjes, maar wel een duel waar de vonken van afspatten. Spelers gingen vol in de duels, gingen qua strijd tot op het randje en hebben alles gegeven. Het was een sportieve veldslag.

 

Als FC Groningen het zondag kan opbrengen om meer strijd en lef in de duels te leggen, dan pikt het publiek van FC Groningen dit ongetwijfeld op. Verliezen van RKC en VVV zonder bezieling en strijd mag niet. Verliezen van PSV met een zwaar gehavende ploeg mag wel. Als er maar strijd geleverd wordt, als de spelers maar laten zien dat ze blij zijn voor FC Groningen te mogen spelen en dit ook uitstralen. Nu echt laten zien dat je op revanche uit bent. Dit mogen we zondag toch op z'n minst van de ploeg verwachten?

 

Finland liet in de Winteroorlog geen spaan heel van de sterker ingeschatte Sovjets

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.