Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

392 gasten online

Open sollicitatie Erwin Koeman: "FC Groningen is een mooie club"

De zoektocht naar een nieuwe trainer die de ondankbare taak heeft om Ron Jans een het eind van dit seizoen op te volgen is amper gestart of de door velen gedoodverfde opvolger spreekt het thema aan. Natuurlijk hebben we het over Erwin Koeman. Vandaag gaat hij in het dagblad Metro in op het feit dat zijn naam nadrukkelijk met FC Groningen in verband wordt gebracht. "Ik heb nog niet met FC Groningen gesproken, maar het zal wel mooi zijn. Ik zou daar graag eens willen werken". Maar de oudste zoon van de ook aan de FC vastgeklonken Martin Koeman is ook loyaal naar zijn huidige werkgever, de Hongaarse voetbalbond: "Ik ben niet iemand die perse onder zijn contract probeert uit te komen. We zien wel hoe het loopt."

 

Vanaf het eerste moment dat Ron Jans verklaarde na dit seizoen op zoek te willen naar een nieuwe ervaring is de naam van Erwin Koeman in de mond van velen. Het lijkt ook een logische keuze. Erwins roots liggen in het noorden, en als speler van de Trots van het Noorden heeft hij zijn sporen meer dan verdiend. Geboren in Zaandam op 20 september 1961 maakte hij op 6 mei 1979 in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Excelsior zijn debuut voor FC Groningen, nog geen 18 lentes jong. Al in het volgende seizoen droeg hij het shirt van PSV, maar in 1982 keerde hij terug naar Grunn. Hij was erbij in de legendarische Europacup-wedstrijden tegen Atletico Madrid en Inter Milaan, deze wedstrijden uit de herfst van 1983 staan menigeen nu nog op het netvlies gebrand. Erwin scoorde in de thuiswedstrijden tegen zowel Atletico als Inter. Weergaloze wedstrijden. Na omzwervingen bij het Belgische KV Mechelen (1985-1990), waar hij in 1988 de Europa Cup 2 won en in 1989 Belgisch landskampioen werd, en weer PSV (1990-1994) keerde hij in 1994 voor de laatste maal terug naar FC Groningen, waar hij zijn actieve loopbaan als speler in 1998 afsloot. Hij zou het brengen tot maar liefst 260 officiële wedstrijden in dienst van de FC. Voor het laatst droeg hij het groen-witte shirt van de FC op 2 juni 1998, bijna 20 jaar na zijn debuut. Uit bij Den Bosch werd de plaatselijke Oeteldonkse trots met 1-4 te kijk gezet.

 

Na zijn actieve voetbalcarrière werd Erwin in 1998 jeugdtrainer bij PSV, en in de jaren 2001-2004 was hij daar assistent-trainer. Zijn eerste baan als hoofdtrainer kreeg hij in 2004 en wel bij het Waalwijkse RKC. Per 1 juli 2005 werd hij bij Feyenoord benoemd als hoofdtrainer, hij volgde Ruud Gullit op. De Rotterdamse club verkeerde toen in zwaar vaarwater en er bleek geen cent beschikbaar voor de zo broodnodige versterkingen. Koeman hield aan het eind van het seizoen 2006-2007 de eer aan zichzelf en vertrok met opgeheven hoofd uit De Kuip.

 

Inmiddels is hij alweer ruim een jaar bondscoach van Hongarije. Het land wist zich niet voor het WK van 2010 te plaatsen, maar Koeman verlengde wel onlangs zijn contract tot 2012. In Metro gaat hij vandaag ook in op die verbintenis. Het siert hem dat hij zegt niet zomaar onder een contract uit te willen komen. Maar het moge duidelijk zijn dat Erwin graag bij de FC aan de slag gaat. "Het zal mooi zijn. Ik zou daar graag eens willen werken, heb er natuurlijk een verleden."

 

Misschien helpt de Hongaarse politiek Erwin en de FC een handje. Koeman zit niet door tegenvallende resultaten op de wip, maar de Hongaarse politiek zou wel eens spelbreker kunnen zijn. "De politiek is erg verweven met het voetbal. In april zijn er presidentsverkiezingen in Hongarije. De kandidaat nummer één om premier te worden heeft vroeger een aanvaring gehad met mijn bondsvoorzitter", aldus Koeman tegenover het Belgische HLN.

De kandidaat-premier zou de bondsvoorzitter en Koeman op straat willen zetten, schrijft voetbalkrant.com. "Er verschijnen voortdurend uitspraken van hem dat de bondsvoorzitter en ik niets gedaan hebben voor het Hongaarse voetbal. Beeld je in dat de premier van Nederland of België roept dat Bert van Marwijk of Dick Advocaat moet oprotten, dat is toch niet mogelijk. In Hongarije gebeurt het dus wel."

 

In 2001 werd Erwin Koeman al eens benaderd door FC Groningen om hoofdtrainer van de FC te worden toen het ging om de opvolging van Jan van Dijk. Koeman, toen nog assistent-trainer van PSV onder Eric Gerets, besloot toen echter om in Eindhoven te blijven om als assistent-trainer nog meer van het trainersvak te kunnen leren. Mij dunkt, dit is hem acht jaar later vrij aardig gelukt.

 

Wordt vast en zeker (snel) vervolgd!

 

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.