Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

398 gasten online

Huidige situatie FC vraagt om andere aanpak en erkenning mentale probleem

We kunnen er niet omheen - de laatste weken is op onthutsende wijze duidelijk geworden dat FC Groningen in uitwedstrijden een probleem heeft en geen schim is van de ploeg die in de eigen, vertrouwde Euroborg ploegen als Feyenoord, ajax en PSV aan de zegekar bindt. Voorafgaande aan dit seizoen heeft Pieter Huistra o.a. als doelstelling uitgesproken dat het verschil in performance tussen uit- en thuiswedstrijden verkleind moet worden. Na 23 wedstrijden moeten we echter concluderen dat het verschil tussen FC-uit en FC-thuis zelden zo groot is geweest als dit seizoen. Van de 32 behaalde punten werden er welgeteld zes buitenshuis bijgeschreven. Kortom: thuis -/- uit = 26.

 

Dit betekent dat FC Groningen op een prachtige derde plaats staat als we alleen naar thuiswedstrijden kijken (alleen PSV en AZ doen het nóg beter), maar op een jammerlijke 15e plaats als we alleen de uitwedstrijden beschouwen (alleen NAC, VVV-Venlo en Excelsior doen het nóg slechter). Vorig seizoen stond de FC vierde in de thuiswedstrijden-eindstand (38 punten) en negende in de stand van uitwedstrijden (19 punten). Kortom: thuis -/- uit = 19. Van de doelstelling komt tot nu toe dus niets terecht.

 

Pieter Huistra gaf na de zware nederlaag bij VVV-Venlo op de clubsite aan: "Wedstrijden worden vaak door enkele momenten beslist. Een mentaal probleem zou ik ons niet willen aanpraten op dit moment." Weer een desastreuze uitnederlaag later zijn wij echter van mening dat FC Groningen wel degelijk een mentaal probleem heeft. De club lijkt dit ook toe te geven. Supporters die FC Groningen een e-mail sturen waarin ze hun ongerustheid uitspreken krijgen van de clubleiding een antwoord terug met o.a. de volgende zinsnede: "Het is blijkbaar een mentale barrière, die doorbroken moet worden", en: "Wij zullen er ons echter niet bij neerleggen en alle mogelijke middelen aangrijpen om tot betere prestaties in uitwedstrijden te komen."

 

Het huidige probleem bij FC Groningen is echter niet nieuw!

 

In het seizoen 2007-2008 liep FC Groningen in de uitwedstrijden tegen NEC en Roda JC tegen twee nederlagen van 5-1 aan. Tussendoor zaten overigens een 3-1 nederlaag, uit bij Feyenoord, en een 0-0 gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. TripleWin, het bedrijf waar de bij FC Groningen werkzame consulent teamontwikkeling René Felen werkzaam is (waarom was hij overigens maandagmiddag niet aanwezig bij de training van FC Groningen???), verwijst hier naar een artikel waarin o.a. Ron Jans en René Felen aan het woord komen. Na de beide nederlagen van 5-1 ging FC Groningen als volgt te werk. Ron Jans: "Eind oktober en half november verloren we twee keer met 5-1. Eerst tegen NEC en daarna tegen Roda JC. We hebben toen de spelers een aantal vragen over zichzelf meegegeven. Wat was jouw rol in de afgelopen wedstrijden? Wat heb jij er aan gedaan om het team toen beter te laten functioneren? Wat heb je niet gedaan? Waarom niet? Wat had je wél kunnen doen? Vanwege een interlandweekend hadden we toen wat langer de tijd tot de volgende competitiewedstrijd. We hebben een kritische nabespreking gehad aan de hand van de videobeelden. Drie dagen lang hebben we de ballen niet buiten gehad. We doorbraken dus ook letterlijk het wekelijkse patroon. De spelers moesten met de billen bloot. In moeilijke tijden kijken spelers liever naar de excuses, naar anderen of naar omstandigheden, maar nu moesten ze over zichzelf praten. Daarna zijn we heel gericht gaan trainen en heb ik gecoacht op de dingen die besproken waren."

 

Ons advies: donderdag komen alle spelers die deze week voor interlands op pad zijn terug. Trek je dan met spelers, trainers en begeleiders terug, en laat in De Kuip zien dat je met een gerichte aanpak uit de huidige situatie kunt komen. Neem een voorbeeld aan Vitesse. Het startte het jaar 2012 dramatisch met zes nederlagen in zeven wedstrijden. Vitesse is 'm deze week gesmeerd, speelt nota bene in Afrika een oefenwedstrijd tegen Jong Marokko en het verzet de zinnen in een andere omgeving. Het zou ons niet verbazen als we zondag het resultaat gaan zien als Vitesse thuis tegen De Graafschap speelt. 

 

In het seizoen 2007-2008 werd na de 'heisessie' uit nog wel met 4-2 verloren bij Heerenveen, maar daarna werden twee uitwedstrijden op rij gewonnen (Sparta en Heracles). De aanpak uit dat seizoen heeft toen zeker een positieve bijdrage geleverd aan het groepsproces, en daardoor aan het resultaat.

 

 

De vraag is of FC Groningen anno 2012 aan alleen een teamconsulent genoeg heeft. Dekt de aanpak van Felen ook alle facetten van het huidige mentale probleem? In HR Sport is het volgende te lezen over de aanpak van Felen, waaruit blijkt dat het begrip 'mental coaching' wellicht nog wat onderbelicht is:

 

"Als consulent teamontwikkeling probeer ik in de gaten te houden hoe teams in elkaar steken en zich ontwikkelen. Naar dit onderwerp is erg veel onderzoek verricht, waarvan wij erg veel geleerd hebben. Wij hebben gekeken waarom teams succesvol zijn en daar proberen wij bepaalde stappen in te ontdekken." René Felen is werkzaam bij consultancy bureau Triplewin, dat zich specialiseert in teamontwikkeling, leiderschapontwikkeling, klantloyaliteit en verandermanagement. Felen is als specialist op het gebied van teamontwikkeling in de sport werkzaam bij onder meer Basketbalclub Landstede uit Zwolle en sinds 2004 ook FC Groningen. “Teamontwikkeling moet je niet zien als een medicijn. Er is geen standaard van slik deze tien pillen en het gaat beter. Het gaat om minder afgebakende begrippen als vertouwen, rol van de coach, leren, het bekende loslaten en conflicten.”


“Wij hebben bij alle elftallen afgesproken dat spelers verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt op het veld. De taak van de coach is de spelers zo te ondersteunen, dat zij in staat zijn om zo goed mogelijk beslissingen te nemen op het veld. De coach staat zelf namelijk niet in het veld. Vorig jaar hebben wij dit doorvertaald naar het eerste, waarbij ik keek wat Ron Jans deed als coach. Ik probeerde dan te achterhalen wat hij allemaal zei en wat hij deed en hoe spelers hier op reageerden. Deze samenwerking pakte goed uit, daarom gaan wij nu een stapje verder. Nu vul ik ook wel eens stukjes in door bepaalde zaken terug te koppelen naar de spelers. Nu komen de spelers ook direct met mij in contact om vragen te stellen over de teamontwikkeling. Er raken steeds meer spelers geïnteresseerd, maar echt niet alle spelers. Er zijn altijd spelers die het onzin vinden, dat heb ik te accepteren, maar dat vind ik geheel niet erg. Het is niet goed of slecht als een speler het niks vind. Teamontwikkeling is een middel om op een andere manier de resultaten te verbeteren.”

 

Wij hebben de wijsheid niet in pacht. Wat we wel weten is dat het fenomeen van het zeg maar ondermaats optreden in uitwedstrijden niet iets nieuws is. De FC heeft al vaker met dit onwelkome bijltje moeten hakken. Duidelijk is dat de club nooit heeft opgegeven en dit ook nu niet zal doen. Het zou echter raadzaam zijn eerder met succes beproefde aanpakken te analyseren. De erkenning dat er momenteel sprake is van een mentaal probleem zou bovendien extra helpen. Pieter Huistra vraagt lef en durf van zijn ploeg. Het erkennen van het momenteel tekort schieten van het bijbrengen van mentale weerbaarheid door de trainersstaf aan de jonge, onervaren selectie van FC Groningen zou óók van lef en durf getuigen. We kunnen alleen samen uit de huidige malaise komen. Iedereen zal dan moeten durven erkennen dat sommige zaken goed gaan en dat andere zaken niet goed gaan. Dit doe je het beste buiten je vertrouwde, dagelijkse sleur.

 

Wegwezen, mannen, en zondag in De Kuip terugkomen, met de messen geslepen! Verliezen daar mag best. Het gaat om de manier waarop!
 

(Vanavond wellicht meer, als we de nieuwsbrief van Hans Nijland hebben kunnen lezen. Het kan niet anders of hij komt uitgebreid terug op de huidige malaise.)

 

 

 

Reactie Hans Nijland in nieuwsbrief

De passages die Hans Nijland vanmiddag in zijn nieuwsbrief over de wedstrijd van afgelopen zaterdag heeft geschreven waren een stuk minder krachtig dan bovenstaande citaten die namens Hans Nijland aan supporters in een mail verstrekt werden, en waarin veel nadrukkelijker wordt gezegd dat binnen alle geledingen van de FC het hoofd gebroken wordt hoe we in uitwedstrijden beter voor de dag kunnen komen. Op de website viel slechts het volgende te lezen:

 

We zijn er afgelopen zaterdag tegen N.E.C. niet in geslaagd een vervolg te geven aan de spectaculaire zege op PSV van een week eerder. De 4-0 nederlaag in Nijmegen was zelfs een vernedering, die ons allen enorm veel pijn heeft gedaan. Het mag duidelijk zijn dat we in uitwedstrijden niet kunnen brengen wat ons in de eigen Euroborg wel lukt. Dat baart ons vanzelfsprekend zorgen. We buigen ons het hoofd hoe we het tij kunnen keren, maar een pasklaar antwoord hierop hebben we nog niet.


Belangrijk in zo’n fase is evenwel om met elkaar de rust te bewaren. We hebben in het verleden wel vaker een slechte sportieve periode gekend en alleen door met elkaar te blijven werken aan verbetering, kun je zaken ombuigen. Deze spelersgroep en staf hebben dit seizoen al zeer regelmatig laten zien over voldoende potentie te beschikken en die kwaliteiten moeten ook een keer buitenshuis zichtbaar worden. Dat kan komende zondag al het geval zijn als we in de Rotterdamse Kuip spelen. Feyenoord heeft tot nu toe voor eigen publiek een zelfde status opgebouwd als wij in Euroborg, dus makkelijk zal dit niet worden.

 

We hadden gehoopt dat Nijland zich ook op het digitale kanaal strijdbaar en krachtig zou opstellen en het zou hebben aangedurfd de mentale problemen aan te stippen. Dit is helaas niet gebeurd.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.