Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

127 gasten online

Keert Jeroen Veldmate terug naar FC Groningen?

We zouden het bijna vergeten, maar FC Groningen heeft op 14 mei 2011, toen de overgang van Jeroen Veldmate van FC Groningen aan Sparta Rotterdam bekend werd gemaakt, een bijzondere clausule bedongen, zie ons artikel. RTV Noord schreef vorig jaar dat Jeroen na afloop van het nu lopende seizoen 'onder bepaalde voorwaarden' kan terugkeren naar Groningen. Voetbal International schrijft vandaag in een vraaggesprek met de 23-jarige centrale verdediger het volgende over deze clausule: "Als de verdediger het goed zou doen op Het Kasteel, kunnen de Groningers hem na één seizoen praktisch kostenloos terughalen."

 

FC Groningen zelf schreef op 1 juni 2011 in het bericht over de overgang op de clubsite: "FC Groningen heeft bij Sparta het recht bedongen Jeroen Veldmate onder vastgestelde voorwaarden in de zomer van 2012 transfervrij terug te kunnen halen naar FC Groningen." Wij sluiten niet dat één van de voorwaarden voor een transfervrije overgang van Jeroen Veldmate naar FC Groningen is dat er een speler van FC Groningen de omgekeerde weg moet bewandelen.

 

Dat Jeroen Veldmate het goed doet in Rotterdam staat buiten kijf. Hij is aanvoerder van de ploeg die op een tweede plaats in de Jupiler League is terug te vinden en Sparta is nog niet uitgeschakeld voor het kampioenschap. Nu er een geruchtenstroom rond Virgil van Dijk op gang is gekomen sluiten wij zeker niet uit dat FC Groningen Jeroen Veldmate met ingang van komend seizoen in het groen-wit wil laten spelen.

 

Jeroen heeft nog niets gehoord hieromtrent, zegt dat het FC Groningen-shirt wel iets magisch heeft maar zegt ook: "Mocht FC Groningen me terugwillen, dan moet ik daar eerst eens goed over nadenken." Jeroen is nl. nog niet vergeten hoe hij, na eerder verhuurd te zijn aan Helmond Sport, vorig jaar hoopvol en naar zijn idee als een veel completere voetballer terugkeerde naar FC Groningen, maar toch weer op de bank belandde. Op dat moment was de positie van Andreas Granqvist natuurlijk onomstreden, maar Jonas Ivens kwam op dat moment nieuw bij de club, en Jeroen zegt nooit het gevoel gehad te hebben dat hij minder was. Hij had graag een serie wedstrijden de kans gekregen om zich in de basis te bewijzen, maar dit is er niet van gekomen. Jeroen: "Voor mijn gevoel had ik een uitstekend koppeltje met Andreas kunnen vormen. Dat is echter nooit geprobeerd. Voor mij was het deze zomer heel duidelijk. Ik moest weg, ik moest minuten maken. Een eerlijke kans zou ik toch niet krijgen."

 

Bij Sparta, waar hij - net als zijn broer Mark - nog tot medio 2013 onder contract staat, heeft hij het erg naar zijn zin. "Natuurlijk heeft dat FC Groningen-shirt iets magisch. Als klein ventje ging ik al naar het Oosterpark. Toch zal ik nooit vergeten wat dit seizoen me allemaal heeft gebracht. Ik vind dat je de mensen die je dergelijke kansen geven, ook moet koesteren. Hier krijg ik heel veel vertrouwen en bovendien geloof ik in het plan om binnen twee jaar terug te keren naar de Eredivisie. Dat sluit naadloos aan bij mijn eigen doel. Ik heb nog niet het gevoel dat ik een eerlijke kans heb gehad op het hoogste niveau. Het mooiste zou zijn met dit Sparta de Eredivisie in te gaan."

 

Mocht FC Groningen Jeroen Veldmate daadwerkelijk terug willen, dan zal het met een goed verhaal naar de verdediger toe moeten komen. De terughaal-clausule zal weliswaar een eenzijdige optie van de kant van FC Groningen zijn, maar een speler in kwestie moet het natuurlijk wel zien zitten. Met opnieuw een rol als bankzitter zal de zoon van de technisch manager van FC Groningen geen genoegen nemen. Wij denken dat Jeroen Veldmate zeker bruikbaar voor FC Groningen zou zijn. Hij is zelf ongetwijfeld beter geworden tijdens zijn periodes bij Helmond Sport en Sparta Rotterdam, en Jonas Ivens is in een neerwaartse spiraal beland. Bij een vertrek van Virgil van Dijk zal FC Groningen zich zeker moeten versterken op de positie centraal achterin. De technische staf van FC Groningen heeft Jeroen Veldmate ongetwijfeld op een lijstje staan.

 

De geboren Groninger speelde in de jeugd van Be Quick en GRC, maar doorliep alle jeugdelftallen van de Trots van het Noorden. Hij speelde tussen 28 oktober 2007, toen hij als 18-jarige debuteerde, en 22 mei 2011 17 wedstrijden voor het eerste elftal van FC Groningen, waarvan 14 als invaller. In het seizoen 2009/2010 werd hij verhuurd aan Helmond Sport. Bij de Brabantse club speelde hij 29 competitieduels en maakte hij vier treffers. Bij Sparta Rotterdam speelde hij dit seizoen 25 wedstrijden. Hij scoorde hierin vier doelpunten. Onder Pieter Huistra kwam hij vorig seizoen amper aan spelen toe en ondanks een doorlopend contract kon hij transfervrij naar Sparta vertrekken.

 

Jeroen en Mark Veldmate spelen met ingang van dit seizoen voor Sparta Rotterdam

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.