Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

251 gasten online

Luciano wil graag voor meerdere jaren bijtekenen

Achteraf gezien kan de timing wat als ongelukkig worden beschouwd. Enkele uren nadat onze eerste keeper, Luciano da Silva, tegenover RTV Noord verklaarde dat hij zijn aan het einde van dit seizoen aflopende contract het liefst met meerdere jaren zou verlengen moest de arme Braziliaan in Waalwijk met rood van het veld. Maar Benschop had natuurlijk ook nooit zo vrij op hem mogen afstormen. Feit is dat Luciano graag een Groninger blijft. Hij en de FC hebben nog niet met elkaar gesproken maar Luciano blijft graag nog (veel) langer.

 

UPDATE 16 februari 2010:

Volgens Sportweek gaan FC Groningen en Luciano volgende week op initiatief van onze keeper met elkaar om tafel met als inzet: contractonderhandelingen. Hij heeft zelf een duidelijk plan voor de onderhandelingen. "Eerst wil ik zelf aanhoren wat Groningen wil. Vervolgens ga ik met een makelaar zitten." Hij heeft nog altijd de wens om langer aan de Trots van het Noorden verbonden te blijven: "Ik hoop dat ik blijf, want ik ben hier gelukkig. Ik heb een heel goed gevoel bij deze club, voel me er thuis. Als ik mijn carrière in Europa kan afmaken bij Groningen zou ik heel blij zijn."


Het contract van de over exact één maand 30 jaar wordende Luciano loopt aan het einde van dit seizoen af en de FC kan eenzijdig besluiten het contract te verlengen. Anders dan bij de eenzijdige optie in het contract van Tim Matavz, die FC Groningen onlangs lichtte, lijkt er nu dus uitgebreider en diepgaander over de verlenging van een aflopend contract gesproken te worden. Mogelijk zet Luciano in op een contract met een langere looptijd dan die waarin de optie voorziet. Afwijken van de afgesproken optie betekent echter ongetwijfeld een salarisverlaging, aangezien de FC zich de laatste tijd hard maakt voor een verlaging van de uit de klauwen gierende salarissen in het betaalde voetbal.

 

Hij is al niet meer weg te denken uit het doel van FC Groningen. Populair om zijn vriendelijke uitstraling, zijn unieke glimlach en zijn excentrieke wijze van keepen heeft hij zich in de harten van de fans van FC Groningen vastgeklonken. Het is ons nu helemaal duidelijk waarom de fans van zijn vroegere club, Germinal Beerschot, zo bedroefd waren toen hij in 2007 de Belgische club verliet om zijn heil in Groningen te gaan beproeven. Op Wikipedia staat een geweldig stukje over inmiddels ONZE keeper, met allerlei weetjes die velen van ons vast nog niet wisten:

 

Luciano José Pereira da Silva (Rio Branco, Brazilië, 16 maart 1980) begon zijn voetbalcarrière in 1994 bij CR Vasco da Gama in Brazilië. In 1995 verhuisde hij naar Tombense CF, ook een Braziliaanse ploeg. Hij bleef daar tot Germinal Beerschot hem overkocht in 2000.

Zijn grootste succes in deze periode was de bekerwinst met Germinal Beerschot in het seizoen 2004-2005. Luciano was al jarenlang onbetwistbare nummer 1 (voor Bram Verbist). Tot dat hij een week voor de bekerfinale geblesseerd raakte in een wedstrijd tegen KSK Beveren. Uiteindelijk werd hij een paar uur voor de match nog klaargestoomd en met politiebegeleiding (alleen samen met clubdokter Goossens) naar het stadion begeleid, waardoor hij alsnog kon spelen. G.Beerschot versloeg op de Heizel met 2-1 Club Brugge, en bracht zo zijn eerste prijs naar Antwerpen, na de fusie.

Luciano is geliefd bij de Kielse supporters. In het seizoen 2005-2006 werd hij verkozen tot Gouden Rat, een prijs die wordt toegekend door de supporters aan beste clubspeler van het seizoen.

[NB Het stadion van Gerninal Beerschot wordt ook wel 'het Kiel' genoemd, maar dat is niet de officiële benaming ervan. Het Kiel is de wijk waar het stadion van de Antwerpse fusieclub ligt - MS]

Op zijn 27ste verjaardag (16-3-2007) kreeg hij een warm "happy birthday" van de Germinal Beerschotsupporters. Bij het oplopen zwaaiden er 200 Braziliaanse vlaggen in de tribune, en na affluiten ontrolde zich een groot verjaardagsspandoek met "Luciano, forever in our heart!". Tijdens de wedstrijd werd er meerdere malen "happy birthday to you" gezongen door de 10.000 supporters. Na de wedstrijd barstte hij door de emoties in tranen uit.

 

Hopelijk hebben de Groningen Fanatics snel ook een Groningse sfeeractie voor hem in petto, het is hem van harte gegund.

 

Medio 2007 tekende Luciano een contract voor drie jaar bij FC Groningen met een éénzijdig door de FC te lichten optie voor nog eens twee jaar. In zijn eerste seizoen moesten hij en zijn verdedigers in de voorbereiding op dat seizoen nog dermate aan elkaar wennen dat Ron Jans in dat seizoen de voorkeur gaf aan Brian van Loo. Vanaf het seizoen 2008-2009 is hij echter onze eerste keeper. In zijn eerste seizoen als hoofdkeeper van de Trots van het Noorden ging hij er meteen met de Zilveren Schoen vandoor: de Braziliaan was volgens het ochtendblad De Telegraaf het vorige seizoen de op één na beste speler in de eredivisie.


De drie jaar zitten er aan het einde van dit seizoen op. De club en de speler hebben nog niet met elkaar gesproken. Zelf geeft Luciano nu aan het liefst voor meerdere jaren bij te willen tekenen, aldus RTV Noord.

 

Er lopen meer contracten af aan het eind van dit seizoen maar bij niemand is ons gevoel zo sterk als bij Luciano: hij blijft! Het feit dat Ron Jans na dit seizoen vertrekt als trainer van FC Groningen doet hier niets aan af. Welke trainer hem ook zal opvolgen, of hij nou Erwin Koeman, Youri Mulder of Philip Cocu heet, hij zal zich in de handen wrijven zo'n prachtkeeper tot zijn selectie te mogen rekenen! En snel zullen we hem weer als in onderstaande pose zien:

 

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.