Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

207 gasten online

Slechte communicatie met spelersgroep en technische staf doet Huistra de das om

Algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Henk Veldmate hebben vanmiddag in de Euroborg een toelichting gegeven op het eerder vandaag bekend gemaakte ontslag van Pieter Huistra. Daarna werden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld vragen aan beide groen-witte kopstukken te stellen. Uit de gegeven antwoorden is veel duidelijk geworden over de voornaamste punten van kritiek op het functioneren van Huistra die hem uiteindelijk de kop hebben gekost.

 

De verre van optimale communicatie van Pieter Huistra met de rest van de technische staf (Henk Veldmate, Erwin van de Looi, Dick Lukkien en Ruud Hesp) en de spelersgroep is doorslaggevend geweest voor de beslissing om met de trainer van FC Groningen te breken, aldus Veldmate. Nijland vulde aan: Huistra was niet meer in staat om mensen te raken. Hij kon bij zijn collega's niet meer binnenkomen en raakte de juiste snaar niet meer. Veldmate sprak zelfs over momenten van miscommunicatie, onderling in de staf.

 

Nu we de gegeven uitleg hebben laten bezinken vragen we ons af wat we aan moeten met Veldmate's opmerking dat er tijdens dit seizoen nimmer is overwogen de speelwijze aan te passen, omdat Pieter Huistra en Henk Veldmate hierover met elkaar op één lijn zaten. Wel had Veldmate meningsverschillen over de invulling van de strijdwijze. Gedacht moet worden aan tactische zaken als het zich al dan niet laten inzakken van bepaalde spelers etc. Het spelsysteem 'an sich' heeft echter nooit ter discussie gestaan omdat ook Veldmate - net als Huistra - van mening is dat dit het beste bij FC Groningen past. Betekent dit dat een nieuwe trainer zich zal moeten conformeren aan opnieuw een strijdwijze met twee controleurs en één diepe spits? Of zal een nieuwe trainer de opdracht meekrijgen meer zichtbaar in een 4-3-3 formatie te spelen met een aanvallender middenveld dan we dit seizoen gezien hebben? De tijd zal het leren. Veldmate vertelde dat hij dit seizoen tips en aanbevelingen aan Huistra heeft gegeven, maar dat dit onvoldoende tot verbetering heeft geleid.

 

Hans Nijland verklaarde overigens dat de details inzake de bij een onverhoopt tussentijds ontslag van kracht zijnde afkoopregeling al in 2010 in het met Huistra afgesloten contract zijn vastgelegd. Dit doet vermoeden dat aan Pieter Huistra niet nog een volledig jaarsalaris overgemaakt hoeft te worden.

De assistenten van Pieter Huistra, Van de Looi, Lukkien en Hesp, blijven gewoon in dienst. Veldmate wil niet dat een nieuwe trainer de hele organisatie overhoop gooit, wat zou gebeuren als Huistra's opvolger ook de hele staf zou mogen bepalen. Vanaf morgen zal de focus van de clubleiding op de invulling van de vandaag ontstane trainersvacature komen te liggen.

 

Het is voor alle betrokkenen een bizarre week geweest. Tot en met afgelopen zondagavond, de dag van de laatste competitiewedstrijd tegen AZ, verkeerde Hans Nijland naar eigen zeggen nog in de veronderstelling dat het ook volgend seizoen met Pieter Huistra als trainer van FC Groningen wel goed zou komen. Uit de maandag tot en met woensdag intensief gevoerde gesprekken met alle geledingen binnen FC Groningen (spelers, technische staf, medische staf en afgevaardigden van de spelersgroep) is echter gebleken dat er over de hele linie te weinig houvast, geloof en vertrouwen meer was dat Huistra de negatieve spiraal zou kunnen ombuigen. En dan is er maar één besluit mogelijk, aldus Hans Nijland, en dat is de vandaag in het belang van FC Groningen genomen beslissing. De clubleiding van FC Groningen is er dan ook van overtuigd dat het genomen besluit het juiste is.

 

Geen rol heeft de tussenstand van verkochte seizoenskaarten gespeeld, aldus de algemeen directeur, die vertelde dat hij maandagavond al met Pieter Huistra had geëvalueerd. In dat gesprek had Huistra verteld alweer zin in het volgende seizoen te hebben - het tekent de nu gewezen trainer die altijd vertrouwen bleef houden en niet van opgeven wilde weten, maar dat nu tegen zijn zin wel zal moeten. Pieter Huistra was het niet eens geweest met het besluit dat gisteravond is genomen.

 

Wel had Pieter Huistra verteld dat hij, achteraf gezien, vóór de uitgesproken doelstelling (behalen van Europees voetbal) had moeten gaan liggen, gezien de achteruitgang in kwaliteit van de selectie na het vertrek van Andreas Granqvist, Fredrik Stenman en Tim Matavz. Veldmate geeft toe dat de mogelijkheden van de spelersgroep verkeerd zijn ingeschat. Overigens was vooraf gehoopt dat spelers als Enevoldsen, Kwakman, Johansson en Van de Laak - spelers die het klappen van de zweep kennen - stabiliteit aan de jonge spelersgroep hadden kunnen geven. Door blessureleed heeft dit allemaal heel anders uitgepakt. Henk Veldmate wilde dit echter niet als excuus aanvoeren voor de dramatisch verlopen tweede seizoenshelft: ook met al die blessures had er een hogere plek dan de 14e behaald moeten worden.

 

Hans Nijland beschouwt het ontslag van Pieter Huistra, die hij een grandioze kerel vindt, als een nederlaag. Huistra is een man die 24 uur per dag met voetbal bezig is, aldus Nijland. Huistra zelf heeft de spelers vanmorgen toegesproken, en Nijland en Huistra hebben samen de overige clubmensen toegesproken.

 

De focus zal nu komen te liggen op het aanstellen van een nieuwe trainer. De poging om de spelersgroep te versterken gaat echter gewoon door, ook in de periode dat de opvolger van Pieter Huistra nog niet is vastgelegd. Hans Nijland vertelde dat de FC bezig is met een speler c.q. met spelers. Algemene stelregel bij uitgaande transfers is overigens dat grofweg 50% van het bedrag dat netto overblijft van een verkoop in nieuwe spelers kan worden gestoken. Een deel van de opbrengst van Dusan Tadic is overigens al aangewend: Filip Kostic is immers al vastgelegd.

 

We noemden het hierboven al, FC Groningen heeft een bewogen week achter de rug. Ook de dag van morgen zal een gedenkwaardige worden.

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.