Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

200 gasten online

Pieter Huistra: "Clubleiding FC Groningen heeft mij onnodig beschadigd"

Het was Jan Mennega, journalist van het Dagblad van het Noorden, die vorige week donderdag tijdens de persconferentie naar aanleiding van het ontslag van Pieter Huistra doorvroeg over de achterliggende redenen van het op nonactief stellen van Huistra. Hans Nijland en met name Henk Veldmate velden een openhartig en hard oordeel over Pieter Huistra, die naar hun mening communicatief tekort zou zijn geschoten. Het is niet meer dan fair dat Mennega Pieter Huistra nu het recht op wederhoor gunt. Pieter Huistra komt vanochtend in het DvhN uitgebreid aan het woord; het is de weerslag van een zaterdag 12 mei jl., twee dagen na het ontslag, telefonisch gehouden vraaggesprek.

Huistra geeft aan dat hij zijn ontslag als heel pijnlijk heeft ervaren. Hij vindt dat de clubleiding hem op de persconferentie onnodig heeft beschadigd: "Het is teleurstellend dat ik op deze manier ben neergezet. Communicatieve vaardigheden zijn kernwaarden voor een trainer. De hele strategie waarvoor is gekozen is pijnlijk voor mij geweest. Ik heb ze dat ook heel duidelijk laten weten. Maar Nijland vindt dat hij het geweldig gedaan heeft voor de club. Als je het hebt over communicatieve vaardigheden moet je eerst inzicht geven in het begrip communicatie. Er zijn vele vormen van communicatie. Verbaal, nonverbaal, monoloog, dialoog, noem maar op. Ik denk dat er weinig coaches zijn die zo veel met de spelers praten als ik, die zo open zijn, waar je zo gemakkelijk naartoe kunt stappen. Vorig seizoen heb ik op dezelfde manier gewerkt. Bij mijn contractverlenging hebben ze de manier waarop ik communiceerde nog een sterk punt genoemd."

 

Boos is Pieter Huistra niet: "Dat heeft geen nut. Je moet het verwerken en dan weer doorgaan. Je weet dat die dingen kunnen gebeuren in de voetballerij." Als teleurstellend heeft hij zijn voortijdige vertrek wél ervaren. "Ik had het ook niet verwacht. Als alleen naar de resultaten was gekeken, was het een oprechte beslissing geweest. Jammer voor mij, maar je mag die beslissing als clubleiding dan nemen. Maar het was ook de gemakkelijkste beslissing."

 

Huistra is inmiddels gebeld door de Erwin van de Looi, Dick Lukkien en Ruud Hesp, de assistent-trainers van FC Groningen. Zij hebben hem een hart onder de riem gestoken. Ook een aantal spelers heeft gereageerd. "Daarbij hebben ze aangegeven dat er nog voldoende basis was voor verdere samenwerking. Dat sterkt mij in mijn mening dat de evaluatie niet zuiver is geweest."

 

Mennega schrijft dat Pieter Huistra eraan hecht te verklaren FC Groningen een mooie club te vinden. "Ik waardeer het dat ze me de kans hebben gegeven op dat podium te werken. Ik wens FC Groningen het allerbeste en hoop dat het snel beter gaat. Met een paar spelers erbij moet dat kunnen. Er zit veel potentie in het elftal. Ik had heel lang bij FC Groningen willen blijven."

 

Pieter Huistra over de uitgesproken doelstelling (behalen van Europees voetbal)

"Henk Veldmate en ik hebben direct aangegeven dat die doelstelling te hoog was, maar er was een nieuwe sponsor gekomen (hoofdsponsor Essent - red.) en Hans Nijland wilde de ambitie van de club uitstralen. Misschien is het onderschat, maar de doelstelling is als een molensteen om onze nek gaan hangen. Een doelstelling moet realistisch zijn. Ik heb ervan geleerd, als ik weer in zo'n situatie terecht zou komen, zou ik er meer een zaak van maken."

 

Pieter Huistra over het blijven vasthouden aan een systeem met één spits en aanvallers op de flanken

Pieter Huistra heeft geen spijt van het blijven vasthouden aan een systeem met één spits en aanvallers op de flanken, ook al heeft hij er de kwalificaties 'star' en 'koppig' door opgespeld gekregen. Ten onrechte, vindt Huistra: "Geen systeem is heilig. Ook met twee spitsen spelen is voor mij een optie. Dat daar door de technische staf niet voor is gekozen komt mede doordat de beide spitsen, Texeira en Suk, zich nog moesten aanpassen aan de Nederlandse manier van voetballen. Bovendien, wanneer je met Pedersen op 10 speelt komt het ook neer op een twee-spitsensysteem."

 

Huistra geeft aan dat een systeem eigenlijk helemaal niet belangrijk is. "Het gaat veel meer om de intentie waarmee je wilt spelen. De uitgangspositie heb ik intact willen laten. FC Groningen heeft een jonge en kwetsbare groep. Ik als trainer en wij als technische staf hebben ervoor gekozen zoveel mogelijk vastigheden te creëren. Alles omgooien zou de onzekerheid hebben vergroot."

 

Pieter Huistra over eerder uitgesproken kritiek van de clubleiding

"Stevige kritiek op mijn werkwijze heeft de clubleiding tot afgelopen week nooit op mij geleverd. Alleen aan het eind van het vorige seizoen heeft Veldmate tegen mij gezegd dat ik wat meer moet investeren in de wisselspelers. Ik was volgens hem te veel bezig met de basisspelers, met de ambassadeurs, Granqvist, Stenman, Tadic en Matavz. Ik heb daar dit seizoen rekening mee gehouden. Bovendien hebben de assistent-trainers daar een belangrijke rol in."

 

Pieter Huistra over de evaluatie en zijn ontslag

"Alle aspecten van mijn trainerschap waren in november kennelijk nog dusdanig goed dat ze met mij verder wilden. Maar ik weet hoe het werkt, als de resultaten minder zijn ontstaan er andere krachten. Misschien zijn ze wel in paniek geraakt. De resultaten waren niet goed, de sponsors werden onrustig, de supporters werden onrustig. En één van de dingen die je dan kunt doen is de trainer ontslaan. Nee, ik heb nooit het gevoel gehad dat er tijdens het seizoen een moment is geweest waarop ze me wilden ontslaan. Al was de wedstrijd tegen Excelsior (23 maart 2012, 0-1 zege, de laatste overwinning in het afgelopen seizoen -  red.) wel belangrijk. Daar stond veel druk op.

 

Ik ben niet naïef, ik weet hoe het gaat met evalueren. Je kunt vragen wat er mis ging, maar ook wat er allemaal goed ging. De dingen die niet goed zijn gegaan heb ik zelf ook aangegeven in het gesprek met Nijland en Veldmate en zullen de andere leden van de technische en de medische staf en de spelers ook hebben aangegeven. Van de duizend dingen die je hebt gedaan, kun je altijd wel tien of twintig noemen die mis zijn gegaan. De vraag is dus: hoe evalueer je? Zuiver evalueren is heel belangrijk."

 

Relevante artikelen:

 

10-05-2012 Slechte communicatie met spelersgroep en technische staf doet Huistra de das om

10-05-2012 Pieter Huistra ontslagen bij FC Groningen

29-11-2011 Contract met Pieter Huistra met één jaar verlengd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.