Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

143 gasten online

Is een extra centrale verdediger wel nodig?

Met welk spelconcept Robert Maaskant ons straks ook zal gaan verrassen, de achterste linie zal ongetwijfeld uit vier verdedigers bestaan. De technische staf van FC Groningen heeft aangegeven graag nog een linker centrale verdediger te willen aantrekken. De vraag dient zich echter aan of de huidige selectie van maar liefst 37 (!) spelers (26 in de A-selectie en 11 in de B-kern) niet voldoende is om het seizoen verantwoord door te komen. Wij denken van wel.

 

Dubieus gerucht: "FC Groningen geïnteresseerd in rechtsbenige Henrico Drost"

In schrille tegenspraak met ons goedbedoelde advies géén extra centrale verdediger aan te trekken komt VoetbalPrimeur, een op deze site met reden onderbelicht medium, met het bericht dat FC Groningen naast o.a. Roda JC en sc Heerenveen één van de clubs is die belangstelling heeft voor Henrico Drost, de 25-jarige, rechtsbenige verdediger van RKC Waalwijk. Het contract van Drost is in januari 2012 met één seizoen verlengd tot medio 2013.

 

RKC Waalwijk motiveerde de contractverlenging als volgt: "Henrico is een vaste waarde in ons elftal. Hij is een sterke, voetballende verdediger die een constant hoog niveau haalt." Dit mag zo zijn, maar wij denken vooralsnog niet dat FC Groningen werk maakt om deze Drost voor komend seizoen te contracteren. Henrico's tweelingbroer, Jeroen Drost van Vitesse, zou qua positie eerder in aanmerking komen. Jeroen is nl. wél een linksbenige verdediger. Overbetaalde spelers die bij Vitesse, dan wel bij één van de gelieerde mafiose toko's aldaar, op de loonlijst staan komen echter niet in aanmerking voor een overgang naar FC Groningen. Op de foto's hierboven is links Henrico en rechts Jeroen afgebeeld.

 

Niet dat wij perse een linksbenige centrale verdediger op de positie van linker centrale verdediger willen opstellen (de rechtsbenige Andreas Granqvist deed het bij ons als linker CV niet onaardig), maar FC Groningen heeft wel uitgesproken dat het op zoek is naar een linksbenige centrale verdediger. Nijland sprak onlangs overigens over een linker centrale verdediger maar liet de toevoeging linksbenig achterwege...

Hans Nijland heeft in de evaluatie over het afgelopen seizoen aangegeven dat de selectie afgelopen seizoen 'ervaring' ontbeerde. Hij gaf toe dat dit deels met scouting te maken heeft: het aantrekken van ervaren rotten is de laatste seizoen bepaald onderbelicht geweest. Feit is echter ook dat op de vorig seizoen aangetrokken spelers die wél de nodige ervaring met zich mee brachten (Emil Johansson, Kees Kwakman) door blessureleed amper een beroep kon worden gedaan.

 

Als we de huidige selectie eens bekijken, dan zien wij voor de invulling van de centrale verdediging diverse alternatieven. Virgil van Dijk en Johan Kappelhof hebben in de voorbije jaargang, die we graag snel willen vergeten, een aantal malen bewezen dat ze goed kunnen samenwerken en ook in staat zijn 'de nul' te houden.

 

Mochten zij niet inzetbaar zijn, dan staan echter alternatieven ter beschikking in de personen van Jonas Ivens, Tim Sparv en Kees Kwakman.

 

Verder sluiten wij niet uit dat Nick Bakker, een echte linksbenige centrale verdediger, komend seizoen aan SC Veendam zal worden verhuurd en zich op die manier als speler kan ontwikkelen. Wellicht krijgt de verdediging van de Veendammers het komend seizoen net als vorig seizoen redelijk druk - een mooie gelegenheid voor Nick Bakker om zich als prima verdediger te ontplooien om een seizoen later als A-selectiespeler bij FC Groningen binnen te stromen. Hetzelfde geldt voor Luis Pedro. En ook al worden zowel Nick Bakker als Luis Pedro komend seizoen verhuurd - in de A-selectie zijn de posities links en rechts centraal achterin meer dan dubbel bezet. In noodgevallen kan zelfs op Jesse Renken en Yoëll van Nieff uit de B-kern een beroep worden gedaan.

 

Natuurlijk, een extra centrale verdediger die de nodige ervaring met zich meebrengt kan geen kwaad. FC Groningen moet echter op de centen letten. De inkomsten uit het EK vallen tegen, Danny Holla is voor een fooi verkocht, nog altijd zijn lang niet alle seizoenskaarten verkocht en nog altijd zijn spelers als Pedersen en Enevoldsen niet verkocht.

 

En nog even over 'ervaring': als de voortekenen niet bedriegen, dan keren Kees Kwakman en Emil Johansson als okselfrisse spelers terug. Zij brengen de nodige ervaring mee, en dit geldt ook voor Michael de Leeuw - met zijn 25 jaar behoort hij meteen tot de oudere spelers van de selectie. En belangrijker - ervaring hoeven we niet aan leeftijd te koppelen. De Leeuw heeft in Nederland al een respectabel aantal potjes gespeeld, net als Género Zeefuik. Filip Kostic en Stefano Magnasco hebben dit buiten Nederland eveneens gedaan.

 

Als wij de clubleiding van FC Groningen waren - gelukkig zijn we dit overigens niet - dan zou er een streep door de zoektocht naar een centrale verdediger gezet kunnen worden. De centen voor transfersom en salaris kunnen op dit moment beter besteed worden, en de selectie lijkt meer dan in staat om de centrale verdediging (en ook elke andere positie in het elftal) ook bij deze of gene blessure naar behoren in te vullen.

 

Wij zien uit naar het komende seizoen!

 

 

Eerste elftal FC Groningen:

 1. Luciano
 2. Lorenzo Burnet
 3. Johan Kappelhof
 4. Jonas Ivens
 5. Maikel Kieftenbeld
 6. Nicklas Pedersen
 7. Tim Keurntjes
 8. Henk Bos
 9. Leandro Bacuna
 10. Mitchell Schet (transfervrij)
 11. Michael de Leeuw (€ 125.000)
 12. Filip Kostic (€ 1.250.000)
 13. David Texeira
 14. Hyun Jun Suk
 15. Matías Jones
 16. Tom Hiariej
 17. Oluwafemi Ajilore
 18. Emil Johansson
 19. Kees Kwakman
 20. Thomas Enevoldsen
 21. Género Zeefuik (€ 550.000)
 22. Paco van Moorsel (transfervrij)
 23. Virgil van Dijk
 24. Tim Sparv
 25. Stefano Magnasco (€ 478.697)
 26. Marco Bizot (€ 125.000)

B-kern FC Groningen ( (*): bezit contract)

 1. Stefan van der Lei (*)
 2. Hilal Ben Moussa
 3. Atilay Batbay
 4. Nick Bakker (*)
 5. Luis Pedro (*)
 6. Jesse Renken
 7. Yoëll van Nieff
 8. Robby Holder
 9. Timo Letschert
 10. Paulo Francisco
 11. Alex M'Futila

Verhuurd:

 1. Leonard Nienhuis

Vertrokken:

 1. Brian van Loo (transfervrij)
 2. Petter Andersson (transfervrij)
 3. Koen van de Laak (transfervrij)
 4. Renze Fij (was amateur)
 5. Danny Holla (€ 167.500)
 6. Dusan Tadic (€ 7.000.000)
 7. Shkodran Metaj (was al verhuurd aan FC Emmen)

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.